Miesiąc czasu czekał ten łosoś na publikację. Przygotowałam go na Wigilię, ale zawsze po drodze znalazło się coś ważniejszego, coś z czym nie chciałam czekać ani
Kuchnia w czekoladzieTaki obiad przyrządzałam ostatnio dwa razy w ciągu jednego tygodnia tak nam posmakowało. Za pierwszym razem nie planowałam dodawać przepisu na bloga bo stwierdziłam, że danie
Mienta blogDziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami. Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4
Pasja SmakuKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itkilodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do quichu. Dół ciasta ponakłuwać widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać ziarna grochu celem obciążenia ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podpiekać przez 20 minut. Nadzienie : w czasie kiedy ciasto nam się podpieka możemy przygotować nadzienie. W misce wmieszać utarty(...)minutach wyjąć z piekarnika. Usunąć papier do pieczenia oraz nasiona grochu po czym wylać na ciasto nadzienie. Włożyć z powrotm do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut. Upieczony quiche przed podaniem należy wystudzić. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi O czym warto pamiętać przygotowując quiche. Forma do pieczenia, której użyłam była ceramiczna i miała średnicę 25-u centymetrów
mecooksmiałam problem, w sumie nadal go mam, mam chore rybki - szczerze, nigdy nie przypuszczałam, że będę się martwić tak tymi zwierzakami, a jednak. Możecie się śmiać, przecież to 'tylko' ryby, ale taka już jestem. Mimo, że mam w domu dwa psy, dwa koty i nimfę to uważam, że do tego zwierzyńca należą również rybki - mam dwa akwaria, ale w jednym(...)mocno przyciskając, następnie rolując. Ciasta muszą się ze sobą stykać. Gotowe rulony cienko kroimy na talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzi około 50 małych ciasteczek.Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Studzimy na blaszce.Smacznego!Trzymajcie kciuki za moje zwierzaki
Słodkie PrzyjemnościZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itkiZostało mi od wczoraj trochę łososia. Nie chciałam znowu robić go w ten sam sposób więc wyczarowałam coś takiego. Z tym jogurtowym dipem wyszło bardzo dobre
Kuchnia Pokoleńjeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku, bo takowe wolą od mięsa pieczonego. Przyznam(...)szczerze, że poza warsztatami, nie miałam w reku tak pięknego kawałka mięsa!!! Na szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze
Dzieje kuchennej WiewióryQuiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste
Pyry na GazPRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem(...)przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.Masę przelać do dwóch form, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. Konfiturę
SzczyptaSmaQŁapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania. Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną. Ale spokojnie - w obecnych czasach(...)dokładnie, stawiam na palnik i zagotowuję. Ewentualnie doprawiam Rybę, jeśli to polędwiczki, układam w małym naczyniu żaroodpornym, dość głębokim. Jeśli to filety - dzielę je na mniejsze kawałki, długości ok. 10-15 cm (jak polędwiczki) i także układam w naczyniu. Zalewam rybę sosem tak, by przykrywał całkowicie kawałki. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekam 20-25 minut. Podaję
W kuchni Karmel-itkiwytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie(...)równych porcji. Układamy na dwóch blaszkach i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie jedną wyjmujemy i boki oraz wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 20 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Analogicznie postępujemy z drugą blaszką bułeczek
mojewypiekiinietylkoDzisiaj wpadłam na pomysł przyrządzenia obiadu z moich ulubionych składników, ale w wersji 2 w 1. U mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo
Zdrowie i pysznie na talerzuŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami
Gosia gotuje