ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:105/178)

Pstrąg zapiekany w soli 182

Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone

My Culinary Art
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 258

Zaczął się właśnie początkowy okres przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Pewnie wiele z gospodyń ma już za sobą moment mycia okien, przystrajaniadomu, ogólnego sprzątania. Trzepanie dywanów

W kuchni Karmel-itki
Placuszki tuńczykowo-twarogowe 143

Nie jestem zwolenniczką jednostronnych diet. W ogóle podchodzę do nich z dużą dawką 'nie'. Jednak czytając ostatnio artykuł o Dukanie kilka przepisów bardzo mi się spodobało

Zielona Kuchnia
Placki z tuńczyka. 177

Placki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i

Symfonia smakowa
Quiche ze szpinakiem i łososiem 192

Od dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią

Pasja Smaku
soczysty i aromatyczny dorsz pieczony na obiad: airfryer 9240/30... 718

Składniki: olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ziemniaczana z łososiem 155

smaki łączy przepyszny, aromatyczny dressing z pomidorów suszonych, kaparów, cytryny i świeżych ziół – świetny dodatek do ryby, warto go zapamiętać i używać także do ryby pieczonej na patelni lun nawet do pieczonego mięsa. Składniki (na 2 porcje): 300g filet z łososia 500g małych młodych ziemniaków 200g zielonej fasolki szparagowej 10 czarnych oliwek odrobina oliwy z oliwek sól(...)otwieramy do odparowania. Kroimy gdy są ciepłe i przekładamy do dużej miski. Wlewamy do nich połowę dressingu i delikatnie mieszamy – ciepłe ziemniaki dobrze przejdą smakiem dressingu.   Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Filet z łososia myjemy, osuszamy, układamy na blaszce. Polewamy odrobiną oliwy, rozsmarowujemy i doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Wstawiamy do upieczenia

Smaczna Strona
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 273

****** Świąteczne dekoracje już zalegają na sklepowych półkach, a w wystawowych oknach  stoją choinki i migoczą kolorowe lampki.  Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą

W kuchni Karmel-itki
Tarta wytrawna z łososiem i mozzarellą 161

Pyszna tarta z wędzonym łososiem, prawdziwą mozzarellą i kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra w smaku. Na ciepło po prostu rozpływa się

Gotowanie i blogowanie
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 203

Dzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam

Be Fit Be Strong
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 231

Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia

W kuchni Karmel-itki
Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella 433

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i

karmelowy
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 234

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie

W kuchni Karmel-itki
Koperty z ciasta filo z pstrągiem łososiowym, pomidorowym pesto i migdałami 269

wierzyłam własnym oczom. Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :) Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z efektów jest właśnie to danie. Myślę, że ryba wyszła lepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm) 2 filety(...)boki składamy do środka, aby powstała nam koperta. Smarujemy z wierzchu oliwą. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy. Koperty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu od razu podajemy, najlepiej z sałatą

Zakręcony Widelec
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 193

drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia.  Łosoś jest jedną z tych ryb, która zasługuje na szczególne uznanie z naszej strony. Jest bardzo obfity w kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, jod i potas. Najzdrowiej jest przygotować go na parze lub upiec w folii(...)solą, wymieszać. Łososia opłukać pod bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać z czosnkową bagietką. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji