Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone
My Culinary ArtZaczął się właśnie początkowy okres przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Pewnie wiele z gospodyń ma już za sobą moment mycia okien, przystrajaniadomu, ogólnego sprzątania. Trzepanie dywanów
W kuchni Karmel-itkiNie jestem zwolenniczką jednostronnych diet. W ogóle podchodzę do nich z dużą dawką 'nie'. Jednak czytając ostatnio artykuł o Dukanie kilka przepisów bardzo mi się spodobało
Zielona KuchniaPlacki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i
Symfonia smakowaOd dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią
Pasja SmakuSkładniki: olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubięsmaki łączy przepyszny, aromatyczny dressing z pomidorów suszonych, kaparów, cytryny i świeżych ziół – świetny dodatek do ryby, warto go zapamiętać i używać także do ryby pieczonej na patelni lun nawet do pieczonego mięsa. Składniki (na 2 porcje): 300g filet z łososia 500g małych młodych ziemniaków 200g zielonej fasolki szparagowej 10 czarnych oliwek odrobina oliwy z oliwek sól(...)otwieramy do odparowania. Kroimy gdy są ciepłe i przekładamy do dużej miski. Wlewamy do nich połowę dressingu i delikatnie mieszamy – ciepłe ziemniaki dobrze przejdą smakiem dressingu. Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Filet z łososia myjemy, osuszamy, układamy na blaszce. Polewamy odrobiną oliwy, rozsmarowujemy i doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Wstawiamy do upieczenia
Smaczna Strona****** Świąteczne dekoracje już zalegają na sklepowych półkach, a w wystawowych oknach stoją choinki i migoczą kolorowe lampki. Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą
W kuchni Karmel-itkiPyszna tarta z wędzonym łososiem, prawdziwą mozzarellą i kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra w smaku. Na ciepło po prostu rozpływa się
Gotowanie i blogowanieDzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam
Be Fit Be StrongZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiDziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i
karmelowyWszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam. Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie
W kuchni Karmel-itkiwierzyłam własnym oczom. Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :) Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z efektów jest właśnie to danie. Myślę, że ryba wyszła lepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm) 2 filety(...)boki składamy do środka, aby powstała nam koperta. Smarujemy z wierzchu oliwą. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy. Koperty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu od razu podajemy, najlepiej z sałatą
Zakręcony Widelecdrugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia. Łosoś jest jedną z tych ryb, która zasługuje na szczególne uznanie z naszej strony. Jest bardzo obfity w kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, jod i potas. Najzdrowiej jest przygotować go na parze lub upiec w folii(...)solą, wymieszać. Łososia opłukać pod bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać z czosnkową bagietką. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji