zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej ● 20 cl mleka ● 20 cl śmietany kremówki(...)gotuj przez kilka minut, nie przestając mieszać, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, i wymieszaj ugotowaną marchewkę z beszamelem. Posyp z wierzchu startym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), i zapiekaj przez około10 minut. *Jeśli wolisz, możesz ugotować marchewkę na parze, a następnie pokroić w talarki, wymieszać z beszamelem i zapiekać w piekarniku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDelikatna ryba w aromatycznej, ostrej marynacie na bazie smaków kuchni azjatyckiej: ciemnego sosu sojowego, pachnącego świeżego imbiru, orzeźwiającej limonki, chrupiącego sezamu i pikantnej małej papryczki. Składniki: 400g fileta z łososia oliwa z oliwek sól pieprz Marynata: 1 czerwona cebula 3cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy(...)limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość zmiksować do postaci gładkiego sosu. 3. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą przełożyć kawałki łososia i zalać przygotowaną marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo delikatne mięso, nadaje się zarówno do smażenia w piekarniku jak do grillowania. Jeśli macie taka możliwość kupujcie pstrąga z dobrej hodowli. Jego mięso ma zdecydowanie lepszy smak niż z takie kupionego w pierwszym lepszym markecie. Możecie podać go solo lub z farszem w środku. Ja przygotowałam moją rybę z plastrami cytryny, masłem pietruszkowym i pieczarkami. Jeśli nie próbowaliście jeszcze(...)sól Przygotowanie: Ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Środek delikatnie solimy oraz posypujemy czerwonym pieprzem. Przygotowujemy masło pietruszkowe – natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do masła, doprawiamy pieprze i mieszamy. Wnętrze ryby smarujemy dokładnie masłem. Do każdej z ryb wkładamy po porcji pieczarek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i na każdej z nich układamy plastry cytryny. Pieczemy je 25 minut
Życie ze smakiemSzybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie
wesoła kuchniaKiwasz delikatnie głową w rytm ulubionej piosenki. Loki skaczą nieznacznie, podążając za ruchami głowy. Nucisz po cichu razem z piosenkarzem, stukasz palcami w blat stołu, gryziesz
W kuchni Karmel-itkiryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną, oryginalną i różową rybną zapiekankę. Milena (moja córka) była zachwycona! Nie dość, że lubi ryby, to kocha róż. Do tego ugotowałam kaszę pęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy(...)jaja i wyłożyć na pozostałe warstwy zapiekanki. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną pęczak (najlepiej al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaletą pęczaku jest to, że trudno go rozgotować. Przygotować surówkę z czerwonej kapusty albo inną według własnego pomysłu. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje, podawać z kaszą
Dietologrobię najpyszniejszą owsiankę. Z masłem orzechowym, prażonym jabłkiem i cynamonem, z domowym jogurtem i siemieniem lnianym. Takiej mi brakowało! A na obiad... hmm, coś piątkowego będzie zapewne, czyli ryba. Albo wegetariańskie burgery. Z fasoli i kaszy jaglanej, z chrupiącymi kawałkami papryki i kukurydzą, pysznie doprawione. Zdecydowanie do powtórki i to nie raz:) Łapcie przepis! Składniki (na 10-12 sztuk(...)jajkiem. Dodać płatki owsiane, olej, koncentrat, przyprawy, posolić do smaku. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostałą fasolę posiekać. Paprykę, kukurydzę i fasolę dodać do masy, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190stC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje masy i formować kotlety, obtoczyć w sezamie i wyłożyć na blachę. Burgery wstawić do piekarnika, piec 20 minut (termoobieg), następnie delikatnie łopatką
Obiad gotowyWiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny(...)łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez ok 40 min, aż zmiękną 2. W rondlu rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekane chilli
Słodki Kompromispieczone migdały. Ta kompozycja sprawi, że nie będzie to ostatni raz kiedy jeść będziecie tak przyrządzonego łososia, zapewniam Was - zrobicie go jeszcze raz i jeszcze raz. Nawet moja kochana mama (jest specjalistką od przyrządzania ryb i ich prawidłowego smaku) stwierdziła, że tak przygotowany łosoś jest najlepszym jakiego w życiu jadła. W dodatku nie trzeba znać się na rybach, może(...)solą, pieprzem. Dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki i umieszczamy je w głębokim talerzu. Sok z połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią
Be Fit Be StrongZiemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do
potrawyregionalnemusi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień wcześniej(...)delikatnie, ostrym nożem, ze skórki, tak żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy
Smaczna PyzaPrzepisy Thermomix. Kotlety z kaszy jęczmiennej. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 1 duże jajo 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli 4 łyżki bułki
Themo przepisyJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itkiSezon na szparagi w pełni, więc przedstawiam moją propozycję obiadową. Jedna z moich ulubionych kasz, czyli bulgur z ulubioną rybą, a więc łososiu pieczonym w marynacie z sosu sojowego a do tego oczywiście pyszne zielone szparagi. Taki obiad nie dość, że jest bardzo zdrowy to doskonale syci, ładnie prezentuje się na talerzu i robię się go sprawnie(...)marynatę połączyć ze sobą i polać po łososiu. Odwrócić go skórką do góry i wsadzić na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie piec przez ok. 15 minut w nagrzanym do 190ºC piekarniku (po wyjęciu ściągnąć skórkę - przypieczona bardzo sprawnie schodzi). Kaszę bulgur ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wyłożyć na talerz i podawać
Healthy food explorerUwielbiam szybkie przekąski z wykorzystaniem ryb i warzyw . Często takie robię a moi goście czy domownicy są zachwyceni tak szybką i pyszną przystawką. Dziś zapraszam na przekąski z piekarnika , podawane na małych krążkach wyciętych z tortilli, z nadzieniem z warzyw i tuńczyka Princes z sosem BBQ. Polecam wszystkim :) Składniki na ok 40 krążków o średnicy(...)wyjdzie ok 40 sztuk. 2. Tuńczyka odcedzam, przekładam do miski , dodaję wszytskie składniki, mieszam dokładnie. 3. Krążki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Za pomocą małej łyżeczki nakładam na środek farsz. 4. Piekę ok 3 minut ( obserwuję) w 180 stopniach. 5. Podaję np ze świeżą rukolą i ulubionym sosem
Gotowanie Patki