Stoi nade mną Pan z aparatem. Co mam upiec, co ucierać, aby wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy
W kuchni Karmel-itkizaczęliśmy, a to na sam początek nieco praktyki w teorii.Przedstawianie się do selera w roli mikrofonu jest urocze. fot.: Fairy Grzegorz pokazał kilka technik, potłumaczył nieco, pokazał jak filetować rybę, po czym omówił z nami menu i przydzieliłochotnikom wybrane przez nich stanowiska i dania, przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał.Chodziło o cebulę(...)tego, a czy nie dodać więcej soli bądź pieprzu...Takie prozaiczne, a jednak dla mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegałokońca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mniedo stołu "Co Ty, zimne
W kuchni Karmel-itkiŚledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na
Smaki EwyJesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutkunuci radio utwory Rollings Stones'ów.Przychodzi chwila słabości. Ochota na
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki
Moniki Smakołykiciągnącą warstwą mozzarelli z pewnością sprawdzą się na kolację jak i na pożywne śniadanie. Dlaczego akurat paluszki rybne FRoSTY? Ano dlatego, że mają doskonały skład: 65% filetów z białych ryb, z certyfikowanych łowisk MSC, zamrażanych jeszcze na pokładzie kutra rybackiego, 15% panierki składającej się z mąki pszennej, soli, papryki, kurkumy i drożdży, oleju słonecznikowego, i skrobi ziemniaczanej. Nie ma się(...)piekarniku 4 łyżki sosu do pizzy lub innego gotowego pomidorowego 1/2 szklanki startej mozzarelli Przygotowanie: Rozsmaruj 1 łyżkę sosu pomidorowego na każdej połówce bułki. Przekrój każdy paluszek rybny na 3 części i ułóż je na sosie pomidorowym. Posyp każdą bułkę mozzarellą i ułóż na blaszce do zapiekania. Włóż blaszkę do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez kilka minut
karmelowySAŁATKA ZIMOWA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIK RRRAZ!! Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A
Moja Książka KucharskaPieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki: dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona
Niespełnione zdolności kulinarnezdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie(...)dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno
Przysmaki KarolkiSałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki
Szalona Kuchnia EwelinyAromatyczny, soczysty pieczony filet z łososia z bogactwem witamin w postaci świeżych warzyw i owoców to doskonały pomysł na pełnowartościowy lekki obiad. Składniki: 310g fileta
Szalona Kuchnia Ewelinyduża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny. Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. wyrzucić(...)ryż, przesmażyć. Wlać wino i smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wsypać groszek, piec 5 minut. Następnie wyłożyć na wierzch małże i piec 10 minut, oczywiście pod przykryciem. Przyprawa do owoców morza NOMU – pietruszka, kolendra, musztarda, cebula
królestwo garówSkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie
W Mojej Kuchni LubięJeżeli lubicie łososia to zapraszam Was na kolejny przystanek w moim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym
Kuchenne WariacjePyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony
Mango Papaja