wprowadzenia od Grzegorza Łapanowskiego, który omówił działanie urządzenia Tefal i przedstawił nam swoje danie pokazowe, w którego skład wchodził sos holenderski wykonany w urządzeniu Cuisine Companion, podany razem z rybą i cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała wymyślone przez Grzegorza dania. Jedni tworzyli danie główne, a reszta(...)kliknięcia! Jak to zostało już przez nas wspomniane urządzenie jest wielofunkcyjne i dlatego mogliśmy przygotować w nim dosłownie wszystko od przystawki po deser! Robot gotuje, gotuje na parze, gotuje na wolnym ogniu, miesza, smaży, wyrabia i ubija - posiada pełen zestaw akcesoriów. Jest to urządzenie idealne nawet dla osób zupełnie początkujących w kuchni - nawet jeśli dobrze
Plate of JoyŚledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego , to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące lasem, choć uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym(...)cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przysmak gajowego pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyzupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach w szkole Hani. Catering marny(...)rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan
bistro mamaKolejna wariacja śledziowa...po prostu uwielbiamy <3 Składniki 400 g filetów śledziowych 500 ml mleka 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 mała puszka
R'n'G KitchenIdę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy
W kuchni Karmel-itkimizeria z rzodkiewek – to pomysł na nieco inną mizerię niż z ogórków, w dodatku w wersji FIT, gdyż zamiast śmietany dodajemy jogurt i w ten sposób możemy zaoszczędzić parę kalorii :) Tak więc jest to super rozwiązanie dla osób na diecie, które chciałyby nieco odchudzić surówkę do obiadu. Oczywiście jeśli chcecie, to śmiało możecie jogurt naturalny zastąpić gęstą kwaśną śmietaną(...)koperek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie wymieszać i gotowe!. Smacznego! Jogurtową mizerię z rzodkiewek można podawać np. z kotletami mielonym, schabowymi lub np. z rybami. Świetnie się sprawdzi również jako surówka do grilla . Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie w tej zakładce: Sałatki i surówki – zbiór najlepszych przepisów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post
Kulinarne PrzebojeNa dniach otworzyłam puszkę wątróbek z dorsza, ale w tamtej chwili pomysłu wystarczyło mi jedynie na zrobienie kanapek. Były mega dobre (z twarożkiem, kiełkami, na
Obiad gotowyFasolka z tuńczykiem to całoroczna propozycja na sycącą, wartościową sałatkę. Świetnie sprawdza się na lunch czy kolację. Do jej przygotowania możemy użyć fasolki szparagowej świeżej lub
Dorota SmakujeDziś przedstawiam Wam dzisiaj coś wyjątkowego. Dzięki uprzejmości marki Tefal otrzymałam do testów robota Tefal Cuisine Companion! Gdy pojawił się w drzwiach kurier z 3 wielkimi
karmelowyW tym tygodniu (od 16-23 października) w szkołach prowadzona jest akcja “Tydzień Dobrego Chleba”. Aby i Was zachęcić do jedzenia zdrowego chleba –
niecodziennikparyZostało nam jeszcze sporo rekina w zamrażarce i trochę mozzarelli ,więc postanowiliśmy spożytkować ,to co mamy akurat pod ręką. Paluszki wyszły bardzo smaczne i soczyste. Składniki
R'n'G Kitchendoskonale. Tym bardziej doceniam szefa kuchni, Pawła Wątora, który tworzy małe dzieła kulinarne i Oskara Waręża, który tworzy niesamowite koktajle. Panowie (i panie!) w restauracji Eliksir dają radę, w parze i barze idzie im doskonale. Podoba mi się także to, że na każdym kroku przypominają o tym, że o gości dba cały zespół, wszyscy. Samo miejsce bardzo(...)golec z duszoną i grillowaną młodą kapustą, puree z młodej marchwi, sos beurre blanc na redukcji z soku marchwiowego z kardamonem, anyżem i białym winie, oliwa koperkowa. Golec to ryba z rodziny łososiowatych. Bardzo smaczna, a podana w sposób wyjątkowy. Oczywiście rozpieścili mnie sosem polewając rybę już na talerzu. Do tego koktajl Kwiat radości – Beefeater, schrub (syrop z octem
KucharzycaPOLSKA według Pawła Małeckiego. Słodka Postanowiłam w zestawieniu uwzględnić obie książki wydane przez Lidl Polska. Dlaczego ? Jeśli macie choć jedną z książek: Okrasa kontra Pascal, Cukiernia Lidla czy też Ryby są super, to znacie odpowiedź. Książki są cudnie wydane ! Nie mogłam się ich doczekać. Inspirujące potrawy – zarówno słodkie jak i słone, piękne fotografie, łatwo dostępne składniki. No i najważniejsze(...)się uśmiech. Ta książka jest taka ciepła..! Dania kolorowe, bardzo aromatyczne. Mam dziwną słabość do pierogów więc najbardziej utkwił mi w głowie przepis na manty – pierogi gotowane na parze. Prezentują się obłędnie i tak z pewnością smakują. Karolina Kosowicz, Madgalena Rajchelt: Wysmakowane Dziewczyny prowadzą świetnego bloga kaszamanna.com, którego obserwuję od dawna. Bardzo podobają mi się ich fotografie, więc
Moja pasja smakupizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem(...)obsługi poradziła sernik. I może to bardzo nieskromne z mojej strony, ale... ja robię lepszy! Naprawdę! I ciut za mało sosu malinowego, który był pyszny! Pizza Pizz próbowaliśmy parę (w końcu stołowaliśmy się w Trattorii przez 3 dni ;)) i każda była wyś-mie-ni-ta! Taka, jaką lubimy: na cienkim cieście, z wyważoną liczbą składników. Po prostu cudna! I plus
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Śledzie na Wigilię robi się różne w zależności od rejonu w jakim się mieszka, te najczęściej robione to z cebulą w oleju, ja za nimi nie
SMYKWKUCHNI