Sałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie
Pieguskowa Kuchniaprzynajmniej tak twierdzi telewizyjna reklama… Szkoda tylko, że nie każdy łosoś, bo różne jego rodzaje znacznie odbiegają od siebie jakościowo. Bogactwo omega-3 skłania nas do wysokiej konsumpcji ryb, tymczasem poprzez naszą nieświadomość, niefrasobliwość lub też ignorancję być może bardziej sobie w ten sposób szkodzimy niż mamy jakikolwiek pożytek. Okazuje się, że właściwie na naszych stołach łosoś powinien pojawiać(...)stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez 12- 15 minut aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wstępnie uformować kształt rolady i w takiej formie ostudzić. W międzyczasie ugotować kalafiora na parze. Nadal gorącego kalafiora odcisnąć z nadmiaru wody uważając, żeby się nie poparzyć. Zblendować go na gładką masę podsypując po trochu żelatynę w proszku. Na koniec dodać
Modern Cave GirlPrzeglądałam właśnie przepisy, o których zupełnie zapomniałam. Na komputerze zawieruszyła mi się jedna sałatka, którą jednak skasowałam, zdjęcie wyszło średnio na jeża. Tzn. poprawne, ostre. Po
Kardamonovyfirmą. Ale Jago chwali pomysł, daje zielone światło do dalszej pracy i umawia spotkanie z szefami angielskiej centrali firmy – Alanem Simpsonem i Macem Macphersonem. To już są grube ryby, rekiny biznesu alkoholowego. Koneserzy win i znawcy mocnych alkoholi. Gluckman i Seymour-Davies siedzą na spotkaniu jak na szpilkach. Chcą jak najszybciej zaprezentować swój produkt, ale szefowie się nie spieszą(...)Irlandczykami. Przed Gluckmanem i Seymourem-Daviesem pozostała już tylko jedna rafa do pokonania – prezentacja dla szefów firmy-matki w Dublinie. Prace nad technologią produkcji Baileysa szły w Londynie pełną parą, ale projekt był wciąż w fazie wstępnej i mógł zostać zarzucony w każdej chwili. Aby prezentacja wyglądała poważniej, dwaj wspólnicy postanowili podejść do tego profesjonalnie i zlecili badania fokusowe. Najpierw
smakowitehistorie.comdlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej kupić indyka. Jestem maniakiem ryb, i tak wiem, że teraz trudno o dobrą rybę, a w mięsie ryb można znaleźć mikorplastik, ale wiem też, że jak się chce to dobrą rybę można kupić. Zresztą nie dajmy się zwariować, pamiętajmy aby we wszystkim znaleźć jakiś złoty środek. Bo idąc(...)miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy) Brukselkę umyj, usuń zwiędnięte liście, wrzuć na patelnię, zalej wrzątkiem z czajnika. Przykryj pokrywką ale lekko uchyloną (związki lotne ujdą z parą) gotuj 10 -12 minut. Odcedź wodę, patelnię postaw na dużym ogniu, aby nadmiar wody z brukselki odparował. Dodaj masło i olej. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj sól, pokrojone na drobne
SMYKWKUCHNITaką propozycję tymbalików przygotowałam jako danie alternatywne do rywalizacji #SmakTradycji , w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi
Kolorowy PrzepisownikPiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkiokresie Wielkiego Postu na moim stole częściej goszczą ryby, a wśród nich śledzie. Przepisów na nie znajdziecie na tym blogu sporo w odpowiedniej zakładce (klik! ). Niżej podaję kolejną bezglutenową propozycję, którą można zapakować do lunch boxu i zabrać do pracy. Składniki : 150 ml ryżu 4 płaty śledziowe pół czerwonej papryki jabłko 2- łodygi selera naciowego 3-4 łyżki majonezu(...)okazuje się, że pojawiają się osoby, które zaczynają komplikować im w życiu. Najbardziej jednak posiniaczeni w książce są Andrzej i Sławek. Tu tragedia goni tragedię, a nieszczęścia nie chodzą parami, a czwórkami. W książce częściej pojawia się Barbara, matka Ewy. Podejrzewa u siebie poważną chorobę i decyduje się na spełnianie zapomnianych marzeń. "Apetyt na więcej" to książka o wyborach
Weekendy w domu i ogrodziepikantne – kapary są bardzo skoncentrowane i charakterystyczne w smaku. Do mdłego kalafiora pasują jak ulał! Smarujemy formę do zapiekania masłem. Kalafiora dzielimy na spore różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 minut. Kalafior musi zmięknąć, ale nie może się całkowicie ugotować ani zacząć rozpadać. Odcedzamy kalafiora i odkładamy go na czas przygotowania pozostałych składników. Rozgrzewamy(...)greckich chlebków pita , które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego
Karo in the KitchenJuż jest! Pierwszy foodbook, czyli inaczej "Co jem w ciągu dnia" . Cztery pierwsze posiłki zabrałam ze sobą, na wynos, z kolei kolację zjadłam już w domu
Zdrowie na języku :PKolejne szybkie danie – w sam raz dla ludzi, którym wiecznie brakuje czasu. Mi na przykład ostatnio cały czas brakuje . Chociaż z drugiej strony lubię jak cały
kuchniabellissima.wordpress.comW czasie adwentu i w Wielkim Poście w mojej rodzinie zjada się spore ilości śledzi przygotowanych na różne sposoby. Dziś przedstawiam jeden z najprostszych, którego smak
Weekendy w domu i ogrodzieDorsz pieczony z warzywami to nasza propozycja na zdrowy obiad z rybą i warzywami. Przygotowuje się go dość szybko, nie trzeba stać długo przy kuchni, lecz włączyć na kilkanaście minut piekarnik, po czym wyjąć smaczny, kolorowy i aromatyczny posiłek. Przygotowanie dorsza z warzywami zawiniętego w folię aluminiową i papier do pieczenia daje nam możliwość wywinięcia brzegów na zewnątrz i stworzenia(...)minut . Ostrożnie wyjąć, odwinąć folię aluminiową i papier do pieczenia, przełożyć na talerz i od razu podawać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Dorsz pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Od dawna planowaliśmy zrobić śledzie z czosnkiem niedźwiedzim , ale nigdy nie udawało nam się kupić świeżych liści. W tym roku pozytywnie zaskoczył nas Ryneczek Lidla, który
niecodziennikpary