style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast(...)zawsze niesamowite spotkania, na których można się naprawdę wiele nauczyć. Począwszy od tego jak szybko i sprawnie kroić cebulę po filetowanie ryb. Warsztaty zwykle też odbywają się w ciekawych miejscach, dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była to na przykład kuchnia, w której kręcono sceny do serialu TVN „Przepis
W kuchni Karmel-itkiJeśli jeszcze nie macie zrobionych pierogów na święta to mam dla Was najlepszy na świecie przepis na pierogi ruskie! A jeżeli macie, to koniecznie zapiszcie ten
Be Fit Be StrongDziś mam dla Was genialny przepis na niecodzienny makaron. Tym razem jednak nie zabiorę Was we włoskie klimaty, a w azjatyckie. Aczkolwiek na początku odpowiedzcie sobie
Be Fit Be StrongDziś mam dla Was genialny przepis na niecodzienny makaron. Tym razem jednak nie zabiorę Was we włoskie klimaty, a w azjatyckie. Aczkolwiek na początku odpowiedzcie sobie
Be Fit Be StrongJeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony
Karo in the KitchenGorące plaże z miałkim złocistym piaskiem, skrzące się na tafli wody kryształy...Turkus bezkresny turkus, powiew słonego wiatru, który smakuje zawsze wytrawnie. Wchodzisz do zimnej i
Z Kuchni Do Kuchniwykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu chleba – wcześniej(...)kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza
Karo in the Kitchenliniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka. No właśnie. Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju. Oprócz podawanych do każdego posiłku warzywnych sałatek(...)oshi, który zabarwiono koperkiem. Wzięłam przepis! Mogę się dać pokroić za uzbecki makaron. Manty , czyli uzbecka wersja pierogów są zwykle z wołowiną lub z dynią. Gotuje się je na parze. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty z sałatką lan say. Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę
Ugotowane pozamiataneNiezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny
Niedzielny kucharzgotowych mieszanek przypraw, kostek rosołowych i przypraw w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia. Piąty smak Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki(...)problemami trawiennymi i zaparciami . Zawiera mnóstwo pożytecznych substancji, które jednak łatwo ulatniają się pod wpływem wysokiej temperatury, warto więc dodawać go pod koniec gotowania. Idealny dodatek do sosów, ryb, dressingów, potraw z jaj, czy drobiu. Mięta Zioło, które rośnie niemal wszędzie, nawet w supermarkecie Dobra na problemy żołądkowe, usprawnia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego . Nadaje się nie tylko
Pani domowaszklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety na mięso drobiowe lub mięso ryb – łatwo przyswajalne, niskotłuszczowe, bogate w białko. Pozwoli to układowi trawiennemu na krótki wstęp do tego, co go za chwilę czeka i pozwoli na szybsze oczyszczanie. PO 3 DNIACH DIETY(...)kaszy kuskus – pieczone marchewki, seler bulwiasty, pietruszka lub pasternak z oliwą, pieprzem i cynamonem. Dobre będą wszystkie pieczone warzywa, w tym korzeniowe, warzywa grillowane bez tłuszczu, gotowane na parze a do nich łatwo strawne kasze czy ryż. Raczej omijamy warzywa kapustne i fasolowe – mogą mocno wzdymać. Do wszystkiego – sos na bazie oliwy i octu winnego lub soku
Karo in the Kitchenpotraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)najwyżej jakości. Są wytrzymałe, solidne, piękne. Powierzchnia jest naprawdę nieprzywierająca i sporo musiałam się natrudzić, aby zmusić patelnię do stworzenia smakowej skorupki. Ta z kolei odchodziła z wielką łatwością. Parę ruchów łyżką wystarczyło, aby w połączeniu z odrobiną wody stworzyć pyszny i aromatyczny sos, pozostawiając przy tym czystą i lśniącą powierzchnię, nadającą się do dalszego smażenia. Po przyrządzeniu potrawy
Moja Delicjapotraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)najwyżej jakości. Są wytrzymałe, solidne, piękne. Powierzchnia jest naprawdę nieprzywierająca i sporo musiałam się natrudzić, aby zmusić patelnię do stworzenia smakowej skorupki. Ta z kolei odchodziła z wielką łatwością. Parę ruchów łyżką wystarczyło, aby w połączeniu z odrobiną wody stworzyć pyszny i aromatyczny sos, pozostawiając przy tym czystą i lśniącą powierzchnię, nadającą się do dalszego smażenia. Po przyrządzeniu potrawy
Moja DelicjaPoważny, spokojny, stonowany, ukazujący kruchość życia i tego, że każdy potrzebuje stabilizacji, poczucia bezpieczeństwa i jakiejkolwiek pewności. Uwielbiam też moment, jak mąż Reginy po połowie ryb, filetuje je w małym mieszkanku, w malutkiej kuchni. Naprawdę, robi to całkiem nieźle. Dzień 24. " TORTILLA HEAVEN " (2007) Niedziela. Mała mieścina w Nowym Meksyku, licząca ledwie(...)kolację. W połowie wieczoru umyka oknem w łazience. On również ma problem - jest nadpobudliwy i nie potrafi zapanować nad emocjami. Tych dwoje głuptasów byłoby wspaniałą parą, ale czy się odważą? To pozostawiam Wam. Niemniej to chyba jeden z bardziej rozczulających filmów z tzw. kina dziewczyńskiego, jaki miałam okazję obejrzeć ostatnimi czasy. I ten klimat... Francja, jesień
W kuchni Karmel-itkiNa zdjęciu: Ostryga japońska Jedni są ich smakoszami uważając je za delikates, inni robią minę typu beeeeee, gdy o nich słyszą. Nie ma grupy pomiędzy. Albo
Sztuka gotowania w/g Samiry