ryba na parze - 1502 przepisów (strona:83/101)

Grillowane żeberka na słodko 194

Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 210

Zapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady

W kuchni Karmel-itki
Sos sojowy i jego rodzaje. Tajemnice sosu sojowego 83

jakością podawanego tam sosu sojowego. W Japonii traktuje się go jako dobry jakościowo, wykwintny dodatek. Nie chodzi o to, by stosować go bez umiaru, lecz by dodać parę kropel, które wzbogacą smak dania. Naturalny sos sojowy robi się z następujących składników: woda, soja, sól, pszenica. Naturalny sos sojowy poddawany jest procesowi naturalnej fermentacji, podobnie jak miso lub zakwas. W przypadku(...)smak. Ponzu – świeży i kwaskowaty, na bazie sosu sojowego z dodatkiem cytrusów i octu. Tradycyjnie podawany do tempury, bulionów i japońskich dań jednogarnkowych. Współcześnie również do sałatek czy grillowanych ryb. A skąd pochodzi najlepszy sos sojowy? Najlepszy będzie oczywiście japoński . Chińskie sosy sojowe są tańsze, ale w codziennym używaniu jednak lepiej sprawdzi się klasyka, czyli dobrej jakości japoński sos sojowy

codojedzenia
WROCŁAW I FESTIWAL FOODTRUCKÓW 205

Wrocławski rynek.    Co Karmel-itka z Karmele-onem wyczyniają w wolną niedzielę? Jadą do Wrocławia, by spotkać się z przyjacielem, jak i poznać to

W kuchni Karmel-itki
Wigilia , starodawne zwyczaje… 215

różnokolorowe i bardzo ozdobne. Dziś wypieka  się białe, ozdobnie wytłaczane.  Dla dzieci jest to chyba najpiękniejszy wieczór  w roku ,w którym atmosfera baśni urzeczywistnia się na parę godzin. Rozświetlona choinka ,a pod nią dary ,dla wszystkich obecnych, dary takie ,na jakie kogo stać. Nawet najskromniejszy  prezent posiada w ten wieczór wartość wyjątkową ,stając się symbolem miłości(...)karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!!  Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed  II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy.  Kujawiacy najczęściej

Kulinarny karnet Christophera
Jarmark Dominikański 2013 – relacja 168

morskiego i wszystko kojarzy mi się ze statkiem). Od razu, gdy zobaczyłam to miejsce, wiedziałam, że muszę tam zahaczyć. Ceny były przystępne, a porcje duże (płaci się za wagę ryby; my wybraliśmy po mniejszym kawałku; w menu jest także wybór dodatków w postaci frytek, surówki itp.) . A na koniec muszę Wam wspomnieć o moim odkryciu roku- lodach azotowych ! Jako ciekawostkę(...)rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan

Fabryka pomysłów
Relacja z See Bloggers - Łódz 107

Philipiak Milano to było kulinarne szaleństwo. Wg Waste Para z przyszłości Polacy nie gęsi… Philipiak Milano , jako Partner Strefy Cooking See Bloggers, przygotował trzy smakowite warsztaty, które poprowadził  Dawid Budzich w myśl filozofii  #NoWaste ! Pogłębiłam wiedzę z zakresu nowych technologii szybkiego oraz zdrowego gotowania na parze, tradycyjnej polskiej kuchni w myśl zasady "Polacy nie gęsi(...)Restauracji Wzorcownia w Fabryce Wełny Hotel & Spa . To pierwsza w Pabianicach autorska restauracja, w której serwowane dania oparte są na najwyższej jakości produktach: świeżych warzywach, mięsie, rybach pochodzących od lokalnych hodowców i producentów. Szef Kuchni Wiesłar od kilku lat zachwyca smakiem potraw z dziczyzny, wyszukanymi owocami morza oraz wieloma produktami sezonowymi.   Należy do grona najlepszych i najbardziej doświadczonych

Moniki Smakołyki
Śledzie po sułtańsku 82

Kolejny przepis na śledzie, które z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole lub przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku , czyli śledzie

niecodziennikpary
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 145

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych w płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego sosu, którego

Qlinarnie i Qlinarnie
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma...  Ja bym nie potrafiła jej zabić... :)  ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo(...)odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy kawałek ogórka, parę plastrów cebuli, posypujemy majerankiem, sola i pieprzem i zawijamy i tak przygotowujemy każda roladkę, na koniec obwiązujemy je sznurkiem, nitką lub zapinamy wykałaczką. Soli i pieprzu używałam świeżo mielonych. Na koniec

Zainspiruj się kuchnią
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 136

Dobry pomysł na zdrowy i sycący obiad lub inspiracja na spotkanie z przyjaciółmi. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas pieczenia łososia. 15-20 minut wystarczy, by można

cool and minty
Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką 143

Czasami gotowe produkty wykorzystujemy, z których szybkie dania przygotowujemy. Bo jeśli czasu nie mamy, albo niespodziewanego gościa w drzwiach witamy, to można proste danie w fajnej

Moniki Smakołyki
Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem 148

Zawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na

FitKot
Śledzie po kaszubsku 92

Śledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych śledzi marynowanych. Są jednocześnie słodkie, słone, kwaśne i ostre, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Zazwyczaj

niecodziennikpary