mnie Łowicz) 1 duży słoik sosu bolońskiego (u mnie Łowicz) lubczyk, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W dużej, głębszej patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim mięso mielone z indyka. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, pomidora oraz paprykę. Smażę na średnim
Zasmakuj Kuchnipszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia - Romania w północnych Włoszech. Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomidorowy, ser, mięso lub wędlina, grzyby, rukola, szpinak, ale także czekolada bądź konfitura. Podawałam na blogu przepisy na nadzienie do piadiny już kilka razy ale pytacie mnie o przepis na samą piadinę i oto on. Łatwa w wykonaniu
Moje Małe Czarowaniepieczone plastry boczku i jako sadzone. A to wszystko podane razem z pysznym sosem barbecue, który idealnie połączy nam smaki i podbije je. Możesz dodać do śniadania też odrobinę rukoli lub rukwi wodnej! Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – tosty francuskie – szakszuka (shakshuka) – szakszuka z kurkami – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – placki serowe – placki
nietylkopasta.plchce się jeść. Wczoraj na kolację, zrobiliśmy sobie taką oto prostą i przepyszną sałatę. Do tego szklaneczka schłodzonego wina lub piwa i jest radość ;) Składniki: mieszanka sałat i rukoli kilka plastrów szynki parmeńskiej pomidor kilka zielonych oliwek kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz opcjonalnie: grana padano (lub inny twardy ser) / ser wegański / płatki migdałów Przekrojone na pół ząbki
Cytryna&Co.jutro na obiad. Składniki: ciabatta cebulowa stek z antrykotu lekko stłuczony, usmażony na odrobinie oliwy posypany solą i pieprzem, smażony po 1,5 min. z każdej strony garść rukoli odrobina masła plaster pomidora ostra musztarda
Cytryna&Co.temat jednego z moich ulubionych dań a właściwie ulubionych produktów - polędwicy wołowej :) Składniki: 250g posiekanej polędwicy wołowej posiekany ząbek czosnku oliwa z oliwek łyżka posiekanych kaparów starty parmezan listki rukoli orzeszki piniowe łyżka octu balsamicznego sos balsamiczny do ozdoby
Cytryna&Co.się podsmaża, jeśli patelnia nie jest rozgrana do czerwoności ;) Podajemy całość z frytkami, surówką i sosem. W naszym przypadku użyliśmy kolorowych frytek z buraków, marchewki i pietruszki. Surówka z rukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano
vegetanieSkładniki: 2 filety bez skóry z miruny Ok 10 pieczarek 2 czerwone cebule 15g tartego parmezanu Sok z ½ cytryny Sól, pieprz do smaku Odrobina świeżego lub suszonego tymianku Rukola, oliwa do podania Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety delikatnie myjemy i osuszamy, by nie uszkodzić i rozerwać. Dzielimy na 4 kawałki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy rybę
Kuchnia w czekoladziepęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny) 1-2 ząbki czosnku (duże) łyżka majeranku 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz dodatki: bułki do burgerów , sos pomidorowy, dowolne warzywa (u mnie rukola, pomidor i czerwona cebula) Jak zrobić domowe burgery? Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać
Rodzinka w kuchniWystudzić a następnie obrać. Oliwę, ocet, sól i miód bardzo dokładnie roztrzepać przy pomocy rogalki. Słonecznik wysypać na rozgrzaną suchą patelnie i chwilę uprażyć. Na talerzu lub półmisku wyłożyć rukolę. Na niej ułożyć cieniutko pokrojone plasterki buraków. (doskonale sprawdzi się do tego szatkownica). Buraki polać dresingiem, a na wierzch pokruszyć ser kozi i posypać uprażony słonecznik. Ostatnim elementem jest
KUCHNIA POLSKAElegancka przekąska, finger food na imprezę albo przystawka przed większym obiadem. Sprawdzą się też na śniadanie albo lekką kolację, najlepiej w towarzystwie lekkiej sałatki z rukolą albo roszponką. Możecie je zrobić z każdego spodu na tartę, więc można zrobić zawsze więcej spodu i wykorzystać go Read More Artykuł Tartaletki włoskie z mozzarellą i pomidorami – low FODMAP pochodzi z serwisu
FlymetothespoonCzas przygotowania: 15 minut + czas pieczenie buraków Składniki na sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem: 4 buraki czerwone 2 dojrzałe awokado 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka 2 cytryny albo limonki 250 g sera pleśniowego lub sera feta świeżo mielony pieprz i sól do smaku pestki dyni (opcjonalnie) Dressing: łyżeczka miodu naturalnego łyżka musztardy
Kuchcik gotujeSałatka z grejpfruta jest niezwykle smaczna i zdrowa i z pewnością poprawi Wam nastrój. Polecam! Sałatka z grejpfruta i awokado Składniki: 2 garście ulubionej mieszanki sałat (np. rukola)* 1 czerwony grejpfrut pół dojrzałego awokado kilka plastrów szynki dojrzewającej (np. jamon) sok z grejpfruta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta ostrej papryki sól, pieprz * Ilość
Codzienne Gotowanielepsze kąski. Tak przygotowana sałatka nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest niezwykle smaczna i zdrowa. Polecam! Sałatka z halloumi, buraczka i awokado Składniki: Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy
Codzienne Gotowaniewersji te gnocchi szczególnie dobrze komponują się z sosem śmietanowo-pieprzowym i kruszonką zrobioną z wysmażonego na chrupko bekonu. A w wydaniu raw pasują do nich świeże pomidory, bazylia, rukola i mozzarella – z porządną łyżką pesto! SKŁADNIKI GNOCCHI Z BATATÓW bataty – dowolna ilość (na zdjęciach gnocchi z 700g batatów, 4 małe/restauracyjne albo 2 duże, domowe porcje) mąka pszenna T500
Karo in the Kitchen