rukola - 6622 przepisów (strona:293/442)

Buraki pieczone 104

cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych

Zasmakuj Kuchni
CAMEMBERT Z SOSEM MALINOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 208

Całość podgrzewać na malutkim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Mieszać od czasu by nie przypalił się. my solą i pieprzem. Ser polecam podawać ułożony na liściach wybranych sałat, rukoli, szpinaku itp. Całość polać przygotowanym sosem malinowym. Ewentualnie do zieleniny można dodać ulubione warzywa np. pomidora czy awokado, orzechy i nasiona, podsmażone chipsy boczku lub szynkę parmeńską dopasowując do swoich

Ola la LCHF
Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem 156

obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza  posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie:    Sałaty myjemy i suszymy.   Pomarańczę obieramy

bistro mama
"Danie pachnące ziołami 5." - podsumowanie akcji 162

forno autorka:  Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie a to szmata! czyli ratowanie octu autorka:  ideimysle | blog: idę i myślę... o jedzeniu! – dzikie rośliny jadalne fałszywa rukola i sałatka pachnąca pokosem autorka:  ideimysle | blog: idę i myślę... o jedzeniu! – dzikie rośliny jadalne

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z trzema serami 124

dodatkiem bazylii i pestek słonecznika. Sałatka jest idealna zarówno na kolację, grilla jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z trzema serami Składniki: opakowanie mixu sałatka (u mnie rukola z botwinką) 1/2 puszki kukurydzy pół ogórka szklarniowego 1 kulka mozzarelli około 170 g sera favity około 100 g sera żółtego Dressing: 5-6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżka miodu

PatiGotuje
Pesto z bazylii i "Rubinowe czółenka" 191

Pesto z bazylii do niedawna było dla mnie zupełnie niejadalne - gorzkie i dziwne w smaku. Dlatego dotychczas robiłam z natki pietruszki i rukoli . Kiedyś wykosztowałam się na orzeszki piniowe, by zrobić prawdziwe włoskie pesto, a okazało się znów niejadalne. Wiosną tego roku przekonałam się do niego za sprawą jednej z warszawskich restauracji - pesto było genialne! I ponownie postanowiłam je zrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else, Sheraton Grand Kraków 172

zaproponowanych do nich różnych gatunków whiski. No cóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką

SzczyptaSmaQ
Sałatka z bobu z fetą i grzankami 125

szalotki, ewentualnie mała czerwona cebula 200g sera feta garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Bób ugotować al dente, wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Gdy ostygnie obrać ze skórki i przełożyć do dużej miski W miseczce wymieszać oliwę

Codzienne Gotowanie
Menu na 7 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 227

grejpfrutem II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką biała rzodkiew pokrojona w słupki Obiad: kiszona kapusta spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: wegański wywar warzywny sałatka z rukoli z pomidorami  Kolacja: wegańskie burgery z kalafiora szklanka soku wielowarzywnego  Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem

Kulinarne przygody Gatity
Piątek: Sałatka z krewetkami i fetą 171

tutaj. Składniki: 30 g krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano, może być suszone 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Garść pomidorków koktajlowych Garść świeżej bazylii lub rukoli, albo roszponki Ser feta Przygotowanie: Krok 1 Rozetrzyj ząbek czosnku z odrobiną soli na pastę – używając płaskiej strony noża rozcieraj posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką

Niedzielny kucharz
Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki 135

Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Sałatka z pomidorków i truskawek 140

osuszyć Składniki sałatki ułożyć na talerzu, polać sosem. Składniki na sos: miód sok z cytryny olej Składniki zmieszać w małym słoiczku. Mix sałat można zamienić na roszponkę czy rukolę. Inspiracja z bloga kuchennymidrzwiami.pl

Proste Potrawy
Biało-czerwony sernik na zimno w dwóch smakach - truskawkowym i kokosowym 149

inne przepisy na biało-czerwone dania: Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa Domowe lody kokosowo-truskawkowe Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli

My Chcemy Jeść
Placuszki z bakłażanem (Frittelle di melanzane) 174

podzieliłam si ę  z Wami tym przepisem ;) Latem często je przygotowuj ę na kolacj ę,  podaj ę  z sa ł atą  z rukoli i pomidorów  z dodatkiem sosu czosnkowego. A dla miłośników oberżyny, polecam moje wcześniejsze przepisy: parmigiana czyli zapiekanka z bakłażanów , makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami , kotleciki z bakłażana , roladki

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z młodych ziemniaków 117

Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz