łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka półsłodkiego wina (opcjonalnie) ½ łyżeczki sosu rybnego 4 łyżki oleju Kilka łyżek siek 1 czerwona cebula posiekana w plastry 1 pomidor 2 garści rukoli lub innej sałaty Przygotowanie: Krok 1 Wołowinę pokrój w kostkę o boku około centymetra. Wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżeczką pieprzu i łyżką oleju. Marynuj co najmniej godzinę. Krok 2 Połącz
Niedzielny kucharzcoś zdrowego i niezdrowego (warzywa i boczek w jednym). Składniki łatwo zapamiętać, dzięki mnemonikowi EAT COBB – Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese. Składniki: garść sałaty lub rukoli awokado pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało tarty żółty ser lub pokruszony ser pleśniowy bleu pomidor pokrojony w kostkę kawałek papryki pokrojony w kostkę
Ugotowane pozamiataneczosnku niedźwiedziego 2019-05-16 14:13:11 Pesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek
Wędrówki po kuchniszparagami, cukinią i sosem serowym Pieczone roladki z indyka ze szparagami Pieczony łosoś ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej Sałata z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocałodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii lub rukoli, szpinaku, albo mieszanka ziół i sałat 6 łyżek tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Odcedź. Krok
Niedzielny kucharzminut. Po tym czasie wyjmij, usuń folię, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Możesz użyć innych ulubionych składników np. rzodkiewki, ogórki konserwowe, paprykę konserwową, szpinak, rukolę, sałatę lodową, oliwki, kukurydzę, tuńczyka, łososia. Sprawdź pomysły na sałatki… – Sałatka z makaronem i tuńczykiem – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka
Kulinarny S.O.S.ravioli lub toretlini (najlepiej świeżego) 2 szklanki sosu marinara (około pół litra) np. według tego przepisu 1 kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu Pesto Garść bazylii lub pęczek pietruszki, szpinaku, rukoli lub mieszanka różnych „zielenin”:) ½ szklanki tartego parmezanu Garść orzechów pistacjowych, albo laskowych albo włoskich 6-8 łyżek oliwy Sok z cytryny (około łyżki) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej
Niedzielny kucharzMonte Cristo Gofry Na szybkie śniadanie obwarzankę można posmarować masłem i w zasadzie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Oczywiście na bogato przygotowuję je z pyszną szynką i rukolą i jest to doskonałe śniadanie , ale na szybko w zupełności wystarczy masło. Pomysł na śniadanie to dla mnie przede wszystkim domowe pieczywo, które właściwie z wszystkim smakuje wybornie. Śniadanie
MamaOskarkajajek oraz warzyw. Czasami dodać można także szynkę, ser i zioła. Frittata z białymi szparagami Frittata to idealna propozycja śniadaniowa. Podana na ciepło z odrobiną świeżego koperku lub sałaty rukoli zaspokoi głód niejednego głodomora. Bardzo się cieszę, iż w sklepach dostępne w końcu są świeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno zielone jak i białe szparagi. W sezonie jak często tylko
mecooksSKŁADNIKI: - tuńczyk w sosie własnym - 1/2 puszki - jajo ugotowane na twardo - 1 szt. - sałata rzymska - 4 liście - rukola - 2 garści - pomidorki koktajlowe - 5 szt. - słonecznik łuskany - 1 łyżka - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - chleb żytni (u mnie z żurawiną) - 2 kromki WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasmieć pewność, że roladki się nie rozwiną. Gotować na parze 25 minut. Podawać od razu, najlepiej z dużą ilością warzyw. U mnie jest to lekko ostra, lekka sałatka z rukoli, truskawek i sera feta, na którą przepis znajdziecie tutaj . Ta sałatka to jedna z najlepszych, jakie znajdziecie na moim blogu. Prosta w przygotowaniu i z niewielką ilością składników
DietologOdcedzamy. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy. Korniszony i salami kroimy na paseczki. Mango kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy porwaną na mniejsze części sałatę i rukolę. Całość zalewamy dressingiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Źródło
Smaki Na Talerzusię bez dodatku w postaci warzyw. Warzywa do obiadu to dla mnie totalny must have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego. Co na obiad? Obiady domowe przepisy: Kopytka w sosie z kiełbasą Kluski śląskie z farszem Kotlety z wątróbki Schabowe dziadka Krzyśka Młoda kapusta zasmażana Marchewka duszona
MamaOskarkawybranej godzinie dostarczana jest torba z pojemnikami z jedzeniem na cały dzień. W weekend, w sobotę dostarczone zostały dwie torby na dwa dni. Moim zdaniem trzymanie sałatki z rukolą dłużej niż 24 godziny w lodówce, nie wpływa dobrze na jej walory i wartości odżywcze. Obsługa w Akuku jest bardzo miła. Pytają w trakcie diety, czy ma się jakieś uwagi. Jest
Cytryna&Co.kolendrą co dodatkowo nadaje smaku i aromatu. Zdarza się, że do sosu wrzucam posiekane oliwki, anchois lub kukurydzę, posypuję finalnie wszelakimi serami – kozim, fetą, parmezanem i posiekaną rukolą. Spaghetti pomidorowe SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory z zalewy 1 pomidor lub 5 koktajlowych 1/2 posiekanej chili 300 g makaronu spaghetti lubczyk, oregano
Zasmakuj Kuchni