błotnej. Wędzone serki zainspirowały nas do eksperymentów kulinarnych i powstało, tu na miejscu kilka smacznych dań : Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem , Scypek z karmelizowanym ananasem Rukola z góralskim scypkiem i gruszką Sałatka Frisee z góralskim serkiem scypkiem Pod wpływem zimowej i góralskiej atmosfery, namówiliśmy się na kulig w Dolinie Kościeliskiej. Było zimno, wesoło a cała zabawę
Tajemnice SmakuMelona przygotowanego według tego przepisu możemy spożyć jako przekąskę lub deser. Wyśmienicie smakuje się z lodami śmietankowymi lub waniliowymi. Może również stanowić dodatek do sałatki, idealnie komponuje się z rukolą. Składniki – 2 porcje 1/2 dojrzałego melona około 500 g 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnkach 2 gałązki świeżego tymianku 40 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka miodu Wykonanie Melona
Tajemnice SmakuSmażone figi w szynce parmeńskiej to mała przekąska, jak również świetny dodatek do sałatek. Przygotowuje się je błyskawicznie i są przepyszne. Dobrze komponują się np. wyłożone na liściach rukoli i polanych dresingiem lub gęstym octem balsamicznym. Przepis na smażone figi w szynce znalazłam w książce “Sirocco” Sabriny Ghayour , ucieszyłam się bo miałam figi i szynkę, ale… zabrakło
Tajemnice SmakuJajecznica to jajecznica powiecie, ale czemu nie wzbogacić jej smaku dodatkami? Ja tutaj dołożyłam rukolę i awokado, które idealnie podkręciły smak jajecznicy a jednocześnie śniadanie stało się bardziej odżywcze. Polecam serdecznie. Jajecznica z dodatkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielekko odcisnąć i zmiksować. Dodać do ziemniaków mąkę, szpinak i jajo oraz sól. Zagnieść. Uformować wałeczki i pociąć na kopytka. Ugotować w osolonej wodzie. Podałam z pesto, parmezanem i rukolą
AZgotuj!zdrowa. Spróbuj! Sałatka z tuńczykiem, jakiem i awokado – przepis Składniki: 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy, ulubione przyprawy jajko tuńczyk w oliwie 80g ½ opakowania miks sałat z rukolą, 3 łyżki zielonych oliwek ½ cebuli ½ awokado Sposób wykonania: Sałaty umyć, odwirować, ułożyć na półmisku. Dodać pokrojoną cebulę, awokado i oliwki. Tuńczyka lekko odsączyć i wyłożyć na warzywa. Na koniec dodać
Strefa Zdrowego Żywienialekka sałatka: idealna na walentynkową kolację SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, przyprawa do kebaba, 1 op.sera feta, 1 opakowanie mix sałat z rukolą, ½ puszki kukurydzy, 1 pomidor, 3 jajka Sos koperkowo-ziołowy: 1 łyżka drobno posiekanego koperku, sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy
słodki bratekkuchni Polecam też inne przepisy na sałatki z rybą: – sałatka z makrelą – Sałatka z makrelą i warzywami – sałatka z łososiem – Sałatka z anchois, sera i rukoli Składniki na 2 porcje sałatki z dorszem dla 2 osób: 1 filet z dorsza bez skóry 4 małe ziemniaki 2 małe marchewki kawałek pora 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadaje się na kolacje czy też śniadania. Dobrym dodatkiem do kanapek z tą pastą będzie jako na twardo, rzodkiewka czy pomidorek koktajlowy. Nie zapomniejcie również dodać czegoś zielonego: rukoli, sałaty czy roszponki 😊 Składniki: -chudy twaróg 100 g -szynka gotowana z indyka 150 g -jogurt naturalny lub śmietana 1 łyżka -chrzan ze słoiczka 1 łyżeczka -szczypta
Kulinarne przemysleniazdrowa. Spróbuj! Sałatka z tuńczykiem, jakiem i awokado – przepis Składniki: 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy, ulubione przyprawy jajko tuńczyk w oliwie 80g ½ opakowania miks sałat z rukolą, 3 łyżki zielonych oliwek ½ cebuli ½ awokado Sposób wykonania: Sałaty umyć, odwirować, ułożyć na półmisku. Dodać pokrojoną cebulę, awokado i oliwki. Tuńczyka lekko odsączyć i wyłożyć na warzywa. Na koniec dodać
Strefa Zdrowego Żywieniadosyć ciasno). Po wierzchu posypujemy dodatkowo suszoną bazylią. Przykrywamy folią aluminiową albo pokrywą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C. Pieczemy około 40 - 50 min. Podałam na rukoli z pieczoną marchewką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zebrałam najlepsze przepisy na naleśniki, które są na blogu, mój faworyt to ostatnio krokiety z białą kapustą . Naleśniki kukurydziane Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Naleśniki z masłem orzechowym i bananami Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Krokiety z białą kapustą
Moja smaczna kuchniarzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać cytrynę, cukier, rozgniatać łyżką na gładką masę, dodać majonez, wsypać posiekany szczypiorek, wymieszać. Podawać np. z grzanką z pełnoziarnistej bułki, rukolą i świeżym ogórkiem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniakilka dni wcześniej rozpoczęli sezon 2019 i mówią, że jeszcze nie wszystko mają, ale to co proponują to prawdziwe perełki. Na stół wjeżdżają bruschetty z suszonymi na miejscu pomidorami, rukolą z ogródka i kozim serem. Później jest jeszcze lepiej - zupa z pokrzywy. Można by powiedzieć kwintesencja diety wegetariańskiej - talerz pełen wściekle zielonej zupy o trawiastym smaku. Na pewno
Roślinożerni urlopowiczeprzygotowaniu. Składniki: 200 g makaronu kokardki (lub innego ulubionego) 2 małe piersi z kurczaka słoik suszonych pomidorów w oleju duża garść pestek słonecznika 20 zielonych oliwek opcjonalnie garść rukoli albo szczypiorku sól, pieprz, suszona papryka, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente, przecedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy sola, pieprzem, papryką oraz ziołami i smażymy na oleju z suszonych
Cynamonowe szczęście