Rukola na ciepło to mój pomysł na wykorzystanie rukoli w trochę inny, nietypowy sposób. Lubicie rukolę? Jej liście mają specyficzny, lekko ostry smak, który może nie każdemu odpowiada, ale jeśli przypadnie do gustu to pycha! Rukolę podobnie jak inne rośliny o zielonych liściach np szpinak można jeśli na zimno w surowej, świeżej postaci jak i na ciepło. Dodatkowym powodem(...)którego warto wypróbować mój przepis jest to, że świetnie się sprawdza by wykorzystać w nim nawet lekką zwiędłą rukolę w ramach nie marnowania żywności. PRZEPIS RUKOLA NA CIEPŁO Składniki: 1 pęczek rukoli 1-2 parówki lub frankfurterki lub inne ulubione kiełbaski 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta ulubionej mieszanki przyprawowej 1 łyżka masła klarowanego Jak zrobić rukolę na ciepło: Najpierw
Dorota SmakujeRukola – Jak przechowywać – zapraszam do przeczytania mojego poradnika. Dlaczego lubimy gotowe mieszanki sałat sprzedawanych w folii? Bo z reguły z folii wysypujemy je prosto na talerz, bez mycia, bez płukania, czyszczenia, przebierania, wirowania i przechowywania. Tym czasem kupowanie całych sałat czy jak w przypadku rukoli pęczka listków jest tańsze i zdrowsze a możemy sobie w bardzo prosty sposób(...)zieleniną raz, szybko i skutecznie a potem właściwie go przechowywać. To sprawi, że będziemy mieć fajną, świeżą zieleninę na wyciągnięcie ręki, zawsze wtedy kiedy będziemy mieć na nią ochotę. RUKOLA JAK PRZECHOWYWAĆ – PORADNIK: Zaczynamy od tego, że rukolę wyjmujemy z opakowania. Już na wstępie przebieramy i wyrzucamy nieładne listki. Następnie rukolę wrzucamy do dużej miski lub do zatkanego zlewu
Dorota SmakujeZielone warzywa bardzo często goszczą w moich przepisach. Najchętniej używam ostatnio rukoli, z której robię przeróżne sałatki, łączę z makaronami, ale i miksuję w koktajlach, których na blogu nazbierało się już ponad 41! Czy wiesz, że z brokułów można przygotować rewelacyjne pesto, a jarmuż smakuje najlepiej w koktajlach? Jak najlepiej wykorzystać natkę z pietruszki, aby zachować wszystkie jej właściwości zdrowotne(...)delikatnym sosie Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur
Moja smaczna kuchniaSzybkie, zdrowe -przymykamy oko na mascarpone ;)- i aromatyczne Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZnowu pizza, czyli: KOCHAM-LUBIĘ-SZANUJĘ :) tym razem nie z czerwonym sosikiem a na biało Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZajrzałam wczoraj do lodówki, by przekąsić coś po pracy :) kawałek sera, hmm..? może szybka sałatka? ooo.. tak :) I nieskromnie mówiąc: Najlepsza jaką jadłam w życiu
Pasja tworzeniaBardzo lubię włoską kuchnie i najczęściej mam chęć ją gotować, Ze względu na zapracowany tydzień szukam także szybkich i smacznych rozwiązań. Tym razem u siebie w
Pasja tworzeniaSzybkie i proste śniadanie to właśnie taka sałatka. Wystarczy tylko wcześniej upiec kilka buraków, które świetnie nam posłużą jako składnik do wielu dań. Jeśli ktoś
Mango PapajaSKŁADNIKI:1 średnia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany
kulinarnyJaSobota była dniem wyjadaczy. Jedliśmy mnóstwo smacznych rzeczy ot tak bez okazji a niedziela była nie lepsza :) Hitem sobotniego popołudnia były pszenne tortille. Placki jak placki
Dzieje kuchennej WiewióryRokietta siewna czyli rukola - właściwości odżywcze Rukola jest pochodzenia śródziemnomorskiego i należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo charakterystyczny smak, lekko orzechowy i pikantny. Zapraszam do przeczytania trochę informacji o rukoli ... R ukola zawiera bardzo mało kalorii i tłuszczu (na 100 g jedynie 25 kcal i 0,7 g tłuszczu) Dodatkowo zawiera białko, węglowodany, błonnik, oraz witaminy(...)kości. Reguluje rytm serca. Potas - jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, skurczów mięśni, kurczliwości serca i wydzielania insuliny. Potas bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Rukola dzięki obfitości aminokwasów siarkowych ma działanie bakteriobójcze. Związki te odpowiadają za ostry smak rukoli. Warto do swojej diety wprowadzić rukolę i wykorzystać jej drogocenne właściwości. Jako dodatek
Mój pomysł nafeta z miodem zrewolucjonizowała kuchnie. I nie ma się co dziwić gdyż w obu przypadkach jest to strzał w dziesiątkę. Jest aromatyczna, kremowa, obłędna. Smażona feta z syropem klonowym rukolą i oliwkami to wersja w moim pysznym wydaniu. Tak przygotowana smażona feta to istna rozkosz dla podniebienia. W towarzystwie greckich oliwek kalamata, oliwek z nutą paprykową, pieprzną rukolą, orzechami(...)ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI
globuskulinarnyCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą By Piotr 21 maja 2018 Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha! Składniki: Pieczone buraki: buraki - 2-3 większe oliwa - 4-6 łyżek sól, pieprz Dodatkowo: rukola - 2-3 duże(...)piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów). Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Sałatka: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka z pieczonym burakiem
Pogotujmy.plCzas przygotowania: 50 minut Czas przyrządzania: 30 minut Ilość porcji: 3 porcje Drukuj Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą By Piotr 11 maja 2018 Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :) Składniki: Domowe bagietki: mąka pszenna - 300g mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)* drożdże suszone(...)łyżeczka wody (do posmarowania) sezam - do posypania (opcjonalnie) Dodatki czosnek - 1-2 ząbki (opcjonalnie) mozzarella - ok. 250g pomidory - 2-3 sztuki (najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe) rukola - 3 większe garści sól, pieprz oliwa * Można zastąpić mąką pszenną. Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo
Pogotujmy.plOdkrywanie nowych smaków sałatek to dla mnie ciekawe zajęcie. Ostatnio udało mi się stworzyć ciekawe połączenie. Zobaczcie jak powstaje sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą. Pisze to już chyba któryś raz kolei: „nie ma imprezy bez dobrej sałatki”. To nieodzowny element każdej formalnej bądź nieformalnej uroczystości w naszych domach. Uwielbiam poszukiwanie nowych smaków, mieszanie produktów i sprawdzanie(...)tego wychodzi. Przyznaję, czasem są klęski, ale nie warto się poddawać. Postanowiłem podzielić się z wami przepisem na ciekawą sałatkę makaronową z dodatkiem boczku i rukoli. Całość łączy majonez i sos sriracha. W moim domu tego rodzaju sałatka znika z lodówki na drugi dzień. Świetnie nadaje się też jako przekąska do pracy. Niektórzy mogą ją wypróbować do potraw z grilla
Kuchennyviral.plsałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa(...)natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem
Moja smaczna kuchniaStąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola. Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze co najmniej dwa inne walory. Pierwszy z nich to niewątpliwie apetyczny i zachęcający wygląd. Często łączę w kuchni kolor czerwony z zielonym oraz zbliżone(...)nich odcienie, gdyż nawet w pastelowych wariantach owocują bardzo przekonującym kontrastem. Jednak wszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej odmówić odrobiny wyrafinowania. A jako taka może sprawdzić
Kulinarna PokusaSałatka z burakiem i klonowym dressingiem. Czyli słodki, pieczony burak i chrupiąca rzodkiewka która jakby upodabnia się do niego kolorem. To wszystko przeplata pieprzna rukola oklejona w klonowym dressingu, obsypana kiełkami i płatkami migdałów, aż w końcu pokryta słonym serem. Połączenie niby banalnie proste lecz niebanalnie zdrowe. INNE PYSZNE I ZDROWE SAŁATKI: GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z PESTO Z SELERA NACIOWEGO(...)ORZECHÓW BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH
globuskulinarnyprzejadły, staram się je lekko urozmaicać, żeby zachować koncepcję, jednak zmienić lekko smak. Dlatego z tego co jest w lodówce tworzę coraz to nowe propozycje. Ostatnio w lodówce była rukola, która została mi z dnia poprzedniego. Wcześniej na drugi dzień, rukola była już średniej jakości, lekko zwiędła. Tym razem udało mi s ię ją idealnie przechować dłużej i tym sposobem(...)mogliśmy użyć ją między innymi do tostów. Przy okazji tego przepisu opowiem Wam o moim sposobie przechowywania rukoli. Na spodzie pudełka plastikowego/szklanego kładziemy zmoczony kawałek ręcznika papierowego. Na to wysypujemy umytą rukolę. Rukolę przykrywamy dokładnie taką samą warstwą, jaka była na spodzie pojemnika. Przykrywamy przykrywką dopasowaną do pojemnika. Ten sposób pozwoli przechować rukolę przez ok. tydzień. Tosty
Kuchnia moimi oczamiProstota składników, bogactwo smaków, niecodzienne połączenie. Takie właśnie są szparagi z truskawkami na rukoli. Te szparagi to eksplozja zdrowia i witamin. Dla odrobiny szaleństwa całość skropiłam dressingiem z oliwy, sosu sojowego i płatków chili. Brzmi może jak brokuł z lodami, ale smakuje wyśmienicie! I jeszcze te kolory… INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA: CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE(...)KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Szparagi z truskawkami na rukoli: – Prostota składników – Bogactwo smaków – Niecodzienne połączenie – Eksplozja zdrowia i witamin – Wyśmienite ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Szparagi – opakowanie BIO – 250g – Garść duża rukoli – 6 ładnych większych truskawek
globuskulinarnyPrint Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym Recipe by Aleksandra Course: Przystawki Difficulty: średnia Liczba porcji 6 porcje Czas przygotowania 50 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Tarta z botwinką wegańskie ciasto francuskie 1 pęczek botwinki garść rukoli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie do wchłonięcia(...)Szybki sos czosnkowy Wszystkie składniki sosu czosnkowego wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia, na przynajmniej 15 minut. Tarta z botwinką i rukolą Obierz buraczki oraz czosnek. Następnie dokładnie umyj liście botwinki. Pokrój buraczki i czosnek w plasterki, a liście w paski. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzuć czosnek, podsmaż mieszając (uważaj, żeby
Heca w kuchniCiepły, ciągnący się żółty ser, ukryty w przepysznym indyjskim chlebku. Do tego pieprzna rukola, neutralna roszponka i słodka niczym miód brzoskwinia. Chlebki naan nadziewane serem z rukolą roszponką i brzoskwinią są obłędnie pyszne. Chlebki naan w takim wydaniu zmieniają kompletnie swój smak, stając się daniem samym w sobie a nie tylko dodatkiem do curry czy hummusów. INNE PYSZNE PRZEPISY ŚNIADANIOWE(...)NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Chlebki naan nadziewane serem z rukolą roszponką i brzoskwinią: – Ciepły, ciągnący się żółty ser – Idealne na śniadanie – Delikatne lecz pełne smaku – Nieco słodkie dzięki rozkosznym brzoskwiniom – Łączą idealnie wszystkie smaki ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA
globuskulinarnyMakaron z pesto z rukoli Witajcie! Po tygodniowej przerwie urlopowej, którą spędziłam pedałując po szkockich pustkowiach, wracam do gotowania i oczywiście blogowania. Mimo, że temperatury temu przeczą, mamy lato, a w związku z tym wiele sezonowych warzyw i owoców oraz mnóstwo zieleniny, dlatego też dziś na szybki obiad postanowiłam zaproponować Wam błyskawiczny i banalnie prosty makaron z pesto(...)rukoli . Takie danie jest świetnym rozwiązaniem na letni, szybki obiad. Z pewnością wszystkim zasmakuje. Pesto z rukoli możecie wykorzystać jak ja do makaronu, ale także świetnie sprawdzi się ono na kanapki z pomidorem, czy jako dodatek do domowej pizzy. Polecam! Makaron z pesto z rukoli Składniki : 250g makaronu (najlepiej świderki) Pesto z rukoli: 70g rukoli 10g bazylii (opcjonalnie) 50g orzeszków
Codzienne GotowanieDomowe pesto z rukoli Banalnie proste do zrobienia domowe pesto z rukoli! Jeśli i was zatrważa cena sklepowego pesto w małym słoiczku, które psuje się po kilku dniach od otwarcia, wypróbujcie pesto domowej roboty! Często jest tak, że zostają nam w lodówce resztki, których jest za mało, by wykorzystać je na danie dla kilku osób, ale zawsze z tych resztek(...)można wyczarować jakiś dodatek! I tak właśnie było w przypadku pesto z rukoli! Miałam jej zbyt mało, by zrobić sałatkę, ale wystarczająco dużo, by zrobić słoiczek pesto z rukoli, które z powodzeniem wystarczy na posmarowanie kilku kanapek! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! Domowe pesto z rukoli - przepis: Składniki: 50 g rukoli 15 większych listków bazylii ok. 1/2 szklanki oliwy 10 dag orzechów
Moje Qulinaria