Rokietta siewna czyli rukola - właściwości odżywcze Rukola jest pochodzenia śródziemnomorskiego i należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo charakterystyczny smak, lekko orzechowy i pikantny. Zapraszam do przeczytania trochę informacji o rukoli ... R ukola zawiera bardzo mało kalorii i tłuszczu (na 100 g jedynie 25 kcal i 0,7 g tłuszczu) Dodatkowo zawiera białko, węglowodany, błonnik, oraz witaminy(...)kości. Reguluje rytm serca. Potas - jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, skurczów mięśni, kurczliwości serca i wydzielania insuliny. Potas bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Rukola dzięki obfitości aminokwasów siarkowych ma działanie bakteriobójcze. Związki te odpowiadają za ostry smak rukoli. Warto do swojej diety wprowadzić rukolę i wykorzystać jej drogocenne właściwości. Jako dodatek
Mój pomysł nafeta z miodem zrewolucjonizowała kuchnie. I nie ma się co dziwić gdyż w obu przypadkach jest to strzał w dziesiątkę. Jest aromatyczna, kremowa, obłędna. Smażona feta z syropem klonowym rukolą i oliwkami to wersja w moim pysznym wydaniu. Tak przygotowana smażona feta to istna rozkosz dla podniebienia. W towarzystwie greckich oliwek kalamata, oliwek z nutą paprykową, pieprzną rukolą, orzechami(...)ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI
globuskulinarnyCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą By Piotr 21 maja 2018 Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha! Składniki: Pieczone buraki: buraki - 2-3 większe oliwa - 4-6 łyżek sól, pieprz Dodatkowo: rukola - 2-3 duże(...)piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów). Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Sałatka: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka z pieczonym burakiem
Pogotujmy.plCzas przygotowania: 50 minut Czas przyrządzania: 30 minut Ilość porcji: 3 porcje Drukuj Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą By Piotr 11 maja 2018 Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :) Składniki: Domowe bagietki: mąka pszenna - 300g mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)* drożdże suszone(...)łyżeczka wody (do posmarowania) sezam - do posypania (opcjonalnie) Dodatki czosnek - 1-2 ząbki (opcjonalnie) mozzarella - ok. 250g pomidory - 2-3 sztuki (najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe) rukola - 3 większe garści sól, pieprz oliwa * Można zastąpić mąką pszenną. Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo
Pogotujmy.plOdkrywanie nowych smaków sałatek to dla mnie ciekawe zajęcie. Ostatnio udało mi się stworzyć ciekawe połączenie. Zobaczcie jak powstaje sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą. Pisze to już chyba któryś raz kolei: „nie ma imprezy bez dobrej sałatki”. To nieodzowny element każdej formalnej bądź nieformalnej uroczystości w naszych domach. Uwielbiam poszukiwanie nowych smaków, mieszanie produktów i sprawdzanie(...)tego wychodzi. Przyznaję, czasem są klęski, ale nie warto się poddawać. Postanowiłem podzielić się z wami przepisem na ciekawą sałatkę makaronową z dodatkiem boczku i rukoli. Całość łączy majonez i sos sriracha. W moim domu tego rodzaju sałatka znika z lodówki na drugi dzień. Świetnie nadaje się też jako przekąska do pracy. Niektórzy mogą ją wypróbować do potraw z grilla
Kuchennyviral.plsałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa(...)natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem
Moja smaczna kuchniaStąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola. Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze co najmniej dwa inne walory. Pierwszy z nich to niewątpliwie apetyczny i zachęcający wygląd. Często łączę w kuchni kolor czerwony z zielonym oraz zbliżone(...)nich odcienie, gdyż nawet w pastelowych wariantach owocują bardzo przekonującym kontrastem. Jednak wszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej odmówić odrobiny wyrafinowania. A jako taka może sprawdzić
Kulinarna PokusaSałatka z burakiem i klonowym dressingiem. Czyli słodki, pieczony burak i chrupiąca rzodkiewka która jakby upodabnia się do niego kolorem. To wszystko przeplata pieprzna rukola oklejona w klonowym dressingu, obsypana kiełkami i płatkami migdałów, aż w końcu pokryta słonym serem. Połączenie niby banalnie proste lecz niebanalnie zdrowe. INNE PYSZNE I ZDROWE SAŁATKI: GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z PESTO Z SELERA NACIOWEGO(...)ORZECHÓW BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH
globuskulinarnyprzejadły, staram się je lekko urozmaicać, żeby zachować koncepcję, jednak zmienić lekko smak. Dlatego z tego co jest w lodówce tworzę coraz to nowe propozycje. Ostatnio w lodówce była rukola, która została mi z dnia poprzedniego. Wcześniej na drugi dzień, rukola była już średniej jakości, lekko zwiędła. Tym razem udało mi s ię ją idealnie przechować dłużej i tym sposobem(...)mogliśmy użyć ją między innymi do tostów. Przy okazji tego przepisu opowiem Wam o moim sposobie przechowywania rukoli. Na spodzie pudełka plastikowego/szklanego kładziemy zmoczony kawałek ręcznika papierowego. Na to wysypujemy umytą rukolę. Rukolę przykrywamy dokładnie taką samą warstwą, jaka była na spodzie pojemnika. Przykrywamy przykrywką dopasowaną do pojemnika. Ten sposób pozwoli przechować rukolę przez ok. tydzień. Tosty
Kuchnia moimi oczamiProstota składników, bogactwo smaków, niecodzienne połączenie. Takie właśnie są szparagi z truskawkami na rukoli. Te szparagi to eksplozja zdrowia i witamin. Dla odrobiny szaleństwa całość skropiłam dressingiem z oliwy, sosu sojowego i płatków chili. Brzmi może jak brokuł z lodami, ale smakuje wyśmienicie! I jeszcze te kolory… INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA: CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE(...)KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Szparagi z truskawkami na rukoli: – Prostota składników – Bogactwo smaków – Niecodzienne połączenie – Eksplozja zdrowia i witamin – Wyśmienite ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Szparagi – opakowanie BIO – 250g – Garść duża rukoli – 6 ładnych większych truskawek
globuskulinarnyPrint Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym Recipe by Aleksandra Course: Przystawki Difficulty: średnia Liczba porcji 6 porcje Czas przygotowania 50 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Tarta z botwinką wegańskie ciasto francuskie 1 pęczek botwinki garść rukoli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie do wchłonięcia(...)Szybki sos czosnkowy Wszystkie składniki sosu czosnkowego wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia, na przynajmniej 15 minut. Tarta z botwinką i rukolą Obierz buraczki oraz czosnek. Następnie dokładnie umyj liście botwinki. Pokrój buraczki i czosnek w plasterki, a liście w paski. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzuć czosnek, podsmaż mieszając (uważaj, żeby
Heca w kuchni