pizzy 4 łyżki 4 passaty pomidorowej 1 łyżeczka 1 ziół prowansalskich 3 3 figi 1 kulka 1 mozzarelli 8 plastrów 8 szynki parmeńskiej, prosciutto lub szwarcwaldzkiej 1 garść 1 rukoli (opcjonalnie) 100 g 100 sera feta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pełnoziarniste ciasto do pizzy Z przygotowanych 350g mąki pełnoziarnistej odmierzyć 250g. Pozostałe 100g zostawić do podsypywania. Mąkę wsypać(...)Passatę pomidorową mieszamy z ziołami prowansalskimi i rozsmarowujemy na placku pizzowym. Mozzarellę kroimy w plastry. Figi myjemy i również kroimy w plastry razem ze skórką. Fetę kroimy w kosteczki, Rukolę myjemy i osuszamy, szynkę kroimy bądź rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na pizzy najpierw plastry mozzarelli, później szynkę (jeśli chcemy zapiekać pizzę z szynką) i plastry figi. Na to kostki
ProstePesto.plRukola na ciepło to mój pomysł na wykorzystanie rukoli w trochę inny, nietypowy sposób. Lubicie rukolę? Jej liście mają specyficzny, lekko ostry smak, który może nie każdemu odpowiada, ale jeśli przypadnie do gustu to pycha! Rukolę podobnie jak inne rośliny o zielonych liściach np szpinak można jeśli na zimno w surowej, świeżej postaci jak i na ciepło. Dodatkowym powodem(...)którego warto wypróbować mój przepis jest to, że świetnie się sprawdza by wykorzystać w nim nawet lekką zwiędłą rukolę w ramach nie marnowania żywności. PRZEPIS RUKOLA NA CIEPŁO Składniki: 1 pęczek rukoli 1-2 parówki lub frankfurterki lub inne ulubione kiełbaski 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta ulubionej mieszanki przyprawowej 1 łyżka masła klarowanego Jak zrobić rukolę na ciepło: Najpierw
Dorota SmakujeRukola – Jak przechowywać – zapraszam do przeczytania mojego poradnika. Dlaczego lubimy gotowe mieszanki sałat sprzedawanych w folii? Bo z reguły z folii wysypujemy je prosto na talerz, bez mycia, bez płukania, czyszczenia, przebierania, wirowania i przechowywania. Tym czasem kupowanie całych sałat czy jak w przypadku rukoli pęczka listków jest tańsze i zdrowsze a możemy sobie w bardzo prosty sposób(...)zieleniną raz, szybko i skutecznie a potem właściwie go przechowywać. To sprawi, że będziemy mieć fajną, świeżą zieleninę na wyciągnięcie ręki, zawsze wtedy kiedy będziemy mieć na nią ochotę. RUKOLA JAK PRZECHOWYWAĆ – PORADNIK: Zaczynamy od tego, że rukolę wyjmujemy z opakowania. Już na wstępie przebieramy i wyrzucamy nieładne listki. Następnie rukolę wrzucamy do dużej miski lub do zatkanego zlewu
Dorota SmakujeZielone warzywa bardzo często goszczą w moich przepisach. Najchętniej używam ostatnio rukoli, z której robię przeróżne sałatki, łączę z makaronami, ale i miksuję w koktajlach, których na blogu nazbierało się już ponad 41! Czy wiesz, że z brokułów można przygotować rewelacyjne pesto, a jarmuż smakuje najlepiej w koktajlach? Jak najlepiej wykorzystać natkę z pietruszki, aby zachować wszystkie jej właściwości zdrowotne(...)delikatnym sosie Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur
Moja smaczna kuchniaSzybkie, zdrowe -przymykamy oko na mascarpone ;)- i aromatyczne Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZnowu pizza, czyli: KOCHAM-LUBIĘ-SZANUJĘ :) tym razem nie z czerwonym sosikiem a na biało Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZajrzałam wczoraj do lodówki, by przekąsić coś po pracy :) kawałek sera, hmm..? może szybka sałatka? ooo.. tak :) I nieskromnie mówiąc: Najlepsza jaką jadłam w życiu
Pasja tworzeniaBardzo lubię włoską kuchnie i najczęściej mam chęć ją gotować, Ze względu na zapracowany tydzień szukam także szybkich i smacznych rozwiązań. Tym razem u siebie w
Pasja tworzeniaSzybkie i proste śniadanie to właśnie taka sałatka. Wystarczy tylko wcześniej upiec kilka buraków, które świetnie nam posłużą jako składnik do wielu dań. Jeśli ktoś
Mango PapajaSKŁADNIKI:1 średnia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany
kulinarnyJaSobota była dniem wyjadaczy. Jedliśmy mnóstwo smacznych rzeczy ot tak bez okazji a niedziela była nie lepsza :) Hitem sobotniego popołudnia były pszenne tortille. Placki jak placki
Dzieje kuchennej Wiewióry