rosół z kury - 255 przepisów (strona:8/17)

MENU NA PRZYJĘCIE 197

przyjęcie na Pierwszą Komunię Świętą.W związku z tym postanowiłam się podzielić z Wami, co można wykorzystać z mojego bloga i ja też to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury   lub  krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach  lub  pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka

pieprzny smaczek
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 379

być chudy: odcedzony rosół mocno schłodzić i zdjąć tłuszcz. Nie cały, bo dużo smaku jest rozpuszczonego właśnie w tłuszczu! Jeżeli rosół ma być klarowny, do zimnego przecedzonego rosołu dodać 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Przecedzić przez gazę. Ja jednak nie robiłam tego kroku, rosół wspaniały. Warzywa i mięso użyć do farszów lub zjeść z sosem musztardowym

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowy Magdy Gessler 317

być chudy: odcedzony rosół mocno schłodzić i zdjąć tłuszcz. Nie cały, bo dużo smaku jest rozpuszczonego właśnie w tłuszczu! Jeżeli rosół ma być klarowny, do zimnego przecedzonego rosołu dodać 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Przecedzić przez gazę. Ja jednak nie robiłam tego kroku, rosół wspaniały. Warzywa i mięso użyć do farszów lub zjeść z sosem musztardowym

Zasmakuj Kuchni
Polaka niedzielny obiad - rosół 100

własnie oczywiście. Polaka niedzielny obiad to rosół i schabowy. Ja jednak dziś skieruję Waszą uwagę tylko na zupę. Mówi się, że rosół to tylko z prawdziwej kury, a nie z chowu wielkoprzemysłowego (broilera). Prawdziwa kura czyli taka wiejska, która sama sobie grzebie w ziemi i wynajduje jedzonko. Taka kura wiedzie spokojny żywot, bez stresu, ma sporo ruchu(...)zrobić jeśli nie mamy takiego drobiu? Są trzy wyjścia - jechać do babci na wieś na prawdziwy rosół, nie gotować w ogóle tej zupy albo kupić to, co mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego

Right Behind The Kitchen
ROSÓŁ Z KACZKI 149

czego ugotowana jest dana zupa. Tak więc może nie był to debiut jeśli chodzi o jedzenie, natomiast jeśli chodzi o gotowanie - całkowity 😊👍 Jakie wrażenia? Taki rosół jest zdecydowanie bardziej tłusty niż ten z kury. Ma tez chyba odrobinę ciemniejszy odcień i bardziej wyrazisty, zdecydowany smak. Bardzo mi smakował. Na pewno będę gotować go częściej, jeśli tylko "nawinie" mi się

Walijskie Pichcenie
Rosół z kaszą jaglaną 132

Najlepszy rosół to ugotowany z wiejskiej kury i to jest prawda,ale jak nie mam kury to porcja z indyka też się nadaje. Właśnie na mięsie z indyka często gotuję  rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera

Kolorowa kuchnia Elki
Ramen po polsku z kaczką 137

domowym makaronem, żółtkiem... . Nasuwa się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie. Proponuję dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce. Można ugotować prosty rosół, ja proponuję rosół „na bogato”. 1 kura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki, skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego(...)przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Z piersi kaczki zdjąć

królestwo garów
Domowy rosół polski zimowy wzmocniony imbirem 165

drogi oddechowe, dlatego rosół wzbogacony imbirem to podwójnie cudowny eliksir na zimową niedyspozycję zdrowotną. Imbir dodany w nienadmiernej ilości leciutko zaostrza smak rosołu i nadaje mu wyjątkowy cytrusowy posmak. SKŁADNIKI na 6 ok. porcji: 1 kura rosołowa lub 1 kurczak rosołowy 1 cebula w całości obrana 1 cebula w całości w łupinie 1 średnia marchew zimowa 1 korzeń pietruszki(...)talerzach ułożyć kopczyk z pociętą w długie pasy jak makaron i sparzoną marchewką i pociętym w słupki selerem oraz kawałkiem poszarpanego w paski mięsa z kury lub kurczaka na którym był gotowany rosół. Rosół podać w wazie lub od razu dopełnić talerze gorącym rosołem. Posypać posiekaną natką selera lub pietruszki. Do takiego rosołu nie powinno dodawać się maggi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosół z kury 139

Oczyszczoną, kurę włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować. Na dogotowaniu kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, a po 20 minutach kapustę włoską, zarumienioną cebulę, pieprz. Gdy kura jest miękka, wyjąć. Rosół przecedzić, odtłuścić. Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi i pokrojonymi jarzynami  z gotowania. Dodać natkę

Pychotkaaa
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 175

łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać

Stare Gary
Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką 304

Lubię porządny rosół, nagotowany na "prawdziwej" kurze. Niestety, po jego ugotowaniu zostaję z problemem co zrobić z kurzym mięsem, które po nawet kilkugodzinnym gotowaniu dalej jest twarde, łykowate, i nikt nie chce go zjeść. Krokiety, a właściwie w tym przypadku naleśniki, to jeden z pomysłów na jego zagospodarowanie. Kurzy farsz jest raczej suchawy, dlatego warto dodać

Kuchenne zapiski Edyty
Żeberka z warzywami i pęczakiem 229

może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które uciekły z rosołu . Ja stosuję ten zestaw, powiedzmy, od czasu do czasu w kilku potrawach. Przygotowuję tak m.in. żeberka wieprzowe , które pokazywaliśmy na naszym blogu już w kilku postaciach. Żeby

Kulinarna Pokusa
Biszkopt z jabłkami i gruszkami 108

było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki

Ewa w kuchni
Makaron z grzybami i porem w sosie śmietanowym według Gordona Ramsaya 407

wzdłuż na pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny smak. Dolewamy trochę bulionu z kury. Kiedy odparuje połowa rosołu to dorzucamy kilka łyżek śmietany. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dokładamy makaron. Wyłączamy gaz, doprawiamy pieprzem oraz

Kolizje Smaków
Rosół drobiowo wołowy 360

jestem w stanie odtworzyć rosołu z czasu mojego dzieciństwa i młodości. I nie, nie urodziłam się na wsi,  nie kupowaliśmy wiejskich kur, nie przypominam sobie aby gotowanie rosołu było wielkim wydarzeniem. Po prostu był smaczny, intensywny. Coś się zmieniło. Może to już nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już

Stare Gary