rosół z kury - 255 przepisów (strona:7/17)

Rosół z włoskimi akcentami 177

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :) Składniki na włoski rosół: 2  skrzydełka  kury 2 pałki kurze kawałek wołowiny z kością 2 golonki z indyka 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka (sam korzeń) 1/2 średniego selera 1 cały por ze 3 przypalone cebule(...)kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1.       najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs  z kością (z wołowiny, indyka i kury, kaczki) 2.       mięso powinno być świeże (czyli nie mrożone) a najlepiej   z domowego chowu

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z kurzych łapek - bomba kolagenowa 169

zimną wodą i zagotować. Zebrać powstałe szumowiny. Dodać przyprawy, warzywa i rozpocząć gotowanie. Gotować 2-2.5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kostek. Wyłowić mięso z rosołu, lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe kurze łapki odzielić od kostek rosół z gotowania kurzych łapek przelać przez sitko przygotować 10 kokilek (kubeczków, salaterek) i  przepłukać zimną wodą, by stężałe galaretki dało

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół z makaronem 194

Idą chłody, jesienne deszcze i zimna wilgoć wkradająca się pod skórę, czyli... sezon zup! Rozgrzewających, leniwie spływających przełykiem, aromatycznych. A wszystkie, zanim staną się wyrazistymi, aksamitnym

Życie zamknięte w smaku
Domowy rosół z kluseczkami 379

najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu(...)przypalamy delikatnie nad gazem. Układamy w garnku kawałki pokrojonego kurczaka lub kury, dodajemy 1 łyżeczkę soli . Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, dodajemy warzywa, przyprawy, gotujemy pod przykryciem godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie, doprawiamy rosół białym pieprzem i ewentualnie solą jeśli jest za mało słony. Podajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROSÓŁ Z ŻOŁĄDKAMI I DOMOWYM MAKARONEM 166

dobrych kilkunastu lat i jak dotychczas nikomu się nie przejadło. Tak więc może posmakuje również i Wam. Polecam bardzo gorąco. Ja gotuję osobno rosół, najczęściej na porcji rosołowej, ale może być również na kurze, kurczaku, itp. W drugim garnku obgotowuję żołądki z warzywami, następnie prawie miękkie żołądki przekładam do rosołu, gotuję je jeszcze ok.20-30 minut i danie gotowe(...)łodygi natki pietruszki i gotuję jeszcze ok.30-60 minut, lub do miękkości.  W trakcie gotowania żołądków nastawiam w drugim garnku porcję rosołową (można także wykorzystać rosół z poprzedniego dnia). Wymytą porcję rosołową, kurę lub kurczaka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam sitkiem szumowiny, następnie dodaję pokrojone na mniejsze kawałki marchew, oraz korzeń pietruszki, dodaję łodygi selera naciowego, kawałek

Smaczne Zdrowe
DOMOWY ROSÓŁ 205

wszystkich zup :-)  Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy).  Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności od tego, jakie mamy możliwości(...)zakupu. Mój rosół powstał z: kurczaka ok 2kg 3 marchewek 2 pietruszek średniego selera 1 pora 1 gałązki selera naciowego ziela angielskiego liścia laurowego soli pieprzu małej cebulki Wykonanie: Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence

Walijskie Pichcenie
Flaczki drobiowe 182

wykorzystać mięsko z rosołu. Do tego trochę warzyw i przypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka gałka muszkatołowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać

Monia miesza i gotuje
Domowy rosół 181

takie dni, że człowiek marzy tylko o miseczce domowego rosołu ze szczęśliwej kury. A marzenia są po to by je spełniać. Te kulinarne są zazwyczaj najprostsze do realizacji. Koniec września od kilku lat zawsze przynosi mi chorobę. W tym roku nie mogło być inaczej. Prócz worka leków postanowiłam na rozgrzanie ugotować sobie garnek rosołu, czyli zupy, która robi się

Emskie Smaki
Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką dziedzica 156

kremowych zup, choć na kanapce smakuje równie znakomicie. Chuda, bardzo smaczna szynka zagościła na naszym stole dzięki firmie  Hańderek .  Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury. czerwona 1 papryka czerwona 2 marchewki z rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki cukru szczypta chili oregano zielona 450 g bobu (mrożony) 1 cebula

Gotowanie jest łatwe
Rosół aromatyzowany świeżą papryką 166

jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 138

wersją swojej starszej siostry ;) Myślę, że z powodzeniem może pretendować do królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam(...)wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia

Posadzone i zjedzone
szybkowar-rosół z kury wiejskiej z lanymi kluskami... 102

laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka po zasyczeniu pary(...)dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PASTA KANAPKOWA Z MIĘSA ROSOŁOWEGO (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 220

Tutaj najprostsza i najszybsza wersja na bazie mięsa i serka Wspaniale komponuje się jako dodatek do keto bułek lub rollsów Składniki: 300 g mięsa ugotowanego w rosole (u mnie kura rosołowa, gęś i wołowina – robię zawsze tylko z części a resztę zblendowaną porcjuję i mrożę na czarną godzinę ;)) 200 g serka śmietankowego lub tłustego twarogu 50 g śmietany(...)pietruszki, wyciśnięty czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego! — Celowo nie podaję BTW bo zależy ono od tego jakiego mięsa i w jakich proporcjach użyjecie do gotowania rosołu. Artykuł PASTA KANAPKOWA Z MIĘSA ROSOŁOWEGO (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Barszcz czerwony na zakwasie 201

ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole ze szczęśliwej kury, ale już na Pierwsze Święto idealny. Wiem, wiem mamy jeszcze październik, ale pogoda jakoś bardziej nastraja mnie na te grudniowe święta. Przepis na zakwas mama znalazła na kultowej stronie Wielkie Żarcie(...)przyprawy i zalewamy nią warzywa. Po około 4 dniach zlewamy do butelek. Nie trzeba go pasteryzować. Wystarczy, że butelki będą w lodówce. Jak już mamy zakwas to gotujemy klasyczny rosół - może być z mojego przepisu ;)  Pozostałe składniki: 2 buraki 2 łyżeczki majeranku 250 ml zakwasu - tego z przepisu wyżej ;)  sól i pieprz do smaku Pod koniec gotowania dodajemy

Emskie Smaki
pyszna zupa a`la flaki z mięsa rosołowego... 155

Składniki: kura rosołowa 1/2 sztuki, szponder z rosołu 25 dag, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, woda 1,5 litra, rosół 1 litr, przyprawa do flaków 1 opakowanie, masło 100 gram, mąka pszenna 2-3 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieczywo - ile potrzeba mięso z kury rosołowej, szponder obrać dokładnie z kości, wodę z rosołem zagotować, dodać obrane mięso, pokrojoną(...)rosołu wsypać opakowanie przyprawy do flaków, gotować z 5 minut na małym ogniu masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotej zasmażki, dodać od razu do zupy, mieszać do zagotowania, wsypać również majeranek najlepiej smakują z pieczywem na dobry, sycący, rozgrzewający obiad - flaki bardzo lubię, ale dla odmiany zrobiłam a`la flaki z kury rosołowej, podstawa

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania