rosół z kury - 255 przepisów (strona:9/17)

ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 241

rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś(...)powodu braku w lodówce selera w korzeniu, pominęłam ten jeden składnik, rosół smakuje nam jeszcze bardziej (nawet po dwóch dniach nie zmienia smaku, z dodatkiem selera w korzeniu już na drugi dzień miał zmieniony smak, to oczywiście nasze odczucie). Polecam dodać do rosołu 2-3 łodygi selera naciowego, który daje niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu

Smaczne Zdrowe
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 225

Po gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem

Walijskie Pichcenie
Pierogi z mięsem i pieczarkami 160

zwykle zostało mięso z rosołu - tym razem indycze i kurze. I znowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam!  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz(...)gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy

Stare Gary
KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 196

Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka(...)były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni by nabrało nowego,lepszego smaku i dopiero w takiej postaci go mielę.Cebulkę kroję

Niespełnione zdolności kulinarne
Rosół 111

kury rosołowej      2-3 marchewki      pietruszka      seler      por      liść laurowy, ziele angielskie      2 łyżki jarzynki      1 cebula Przygotowanie:     Kurę myjemy i dzielimy na części. Wkładamy(...)garnka i zalewamy zimną wodą i gotujemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w grube słupki. W innych zupach marchewkę kroję w kosteczkę, ale jeśli chodzi o rosół to wolę marchewkę w słupki. Gdy nasza kura zacznie się gotować dorzucamy włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy miałam kuchenkę na gaz to opalałam cebulę i dopiero taką

Amatorka kuchenna
Rosół z królika 78

cioci - takie są najlepsze. Kiedy zaczyna się nam przeziębienie od razu nastawiam rosołek. Mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Jest też słodkie więc rosół wychodzi trochę inny niż z kury, jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku. kawałek królika 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler liście selera 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego podpieczona cebulka sól pieprz lubczyk(...)natka pietruszki/koperek Królika włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa i gotować na wolnym ogniu. Gdy rosół się zagotuje zebrać powstałe szumy (najlepiej za pomocą gęstego sitka), dodać liście laurowe, ziele angielskie i cebulkę. Gotować na wolnym ogniu i pod przykryciem przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i lubczyk. Podawać rosół posypany natką pietruszki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chińska zupa bogów 221

bogów 1 jajko 2 cebule dymki 3/4 - 1 litr chińskiego rosołu z podanego niżej przepisu sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1/2-1 łyżeczki oleju sezamowego Składniki rosołu szyjka, skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa 1/2 kg kostek wieprzowych 1 mała cebula 1 mała marchewka średnia kalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru(...)łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun. Uwaga -  zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór chińskich i japońskich makaronów znaleźć można  m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet drobiowy 654

chwilach gotuję rosół. Tak, rosół:)! Taki, który wolno pyrka na wolnym ogniu przez cały wieczór, który potrafi wyleczyć przeziębienie i ogrzać zmarzlucha po zimowym spacerze. Taki rosół koniecznie musi być ugotowany na kurze, albo na kurczaku, a tak się składa, że najszybszy pasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag(...)wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo odchodziło od kości. Wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę i czosnek koimy w drobną kostkę. Wątróbkę, mięso, czosnek i cebulę wkładamy razem

Zapiski Młodej Żony
Ramen po mojemu 131

makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe(...)łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki pędów bambusa z zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba

W SMAK
DOMOWY ROSOŁEK. TYM RAZEM Z RYŻEM 130

Smak dzieciństwa ... rosół z ryżem ❤❤❤  Sto lat nie jadłam takiej wersji, a przecież jest taka pyszna!  Koniecznie muszę gotować ją częściej ...  Składniki: 3

Walijskie Pichcenie
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 188

stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną, z którą się gotowało. Doprawiamy solą

Karczma Honorietty
Rosół drobiowy 163

przygotowania, aczkolwiek wymaga od nas czasu i cierpliwości. Prawdziwy rosół należy gotować powoli, z dbałością o jakość użytych do przygotowania produktów, wtedy rosół będzie klarowny, aromatyczny i delikatny w smaku. Ponoć najlepszy jest gotowany na kurze, ale nie jest tak łatwo ją dostać, więc u mnie gotowany jest na kurczaku zagrodowym. Dodatek marchewki, cebuli, pietruszki, lubczyku, korzenia selera(...)przygotowany z dużą dbałością o ich zdrowie. Moi Drodzy, a jak u Was wygląda sprawa rosołu? Czy jest on co niedziela, czy tylko od święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera 4 pietruszki

Kuchcik gotuje
kołduny w rosole 129

rosół jadamy bez okazji, kiedy mamy na niego ochotę, raz na jakiś czas w niedzielę właśnie! Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu

6niebo
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 192

Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki

AZgotuj!
co z mięsa z rosołu 147

jest nie na korpusie, czy kościach, ale mięsie. A jednym z najczęstszych zapytań wyszukiwarki na moim blogu, jest "co zrobić z mięsa z rosołu?". Uprzedzając wasze rozterki do grona dań porosołowych: pasztetu , pierogów , zapiekanki , kury po hindusku i pyz po polsku dołączam proste mięso smażone z paprykowym akcentem. smażone mięso z rosołu 2 szklanki porwanego na pasma gotowanego

Eksperyment sobotni

Proponowane wyszukiwania