rabarbarowe - 943 przepisów (strona:7/63)

Charlotte rabarbarowo- śmietankowa 156

było mi uwierzyć, że jest tak prosta w wykonaniu. Sezonowe owoce, śmietanka i delikatne biszkopty to przepis na pyszne ciasto, którego dodatkowo nie trzeba piec! U mnie wersja podwójnie rabarbarowa z delikatną, jak lipowy puch, bitą waniliową śmietanką. Sezon na rubinowe, kwaśne łodygi trwa, a zatem część ląduje w musie, a część na wierzchu Charlotte w wersji pieczonej. Do tego(...)filiżanka ulubionej kawy i można mieć mały weekend prawie codziennie...nawet w poniedziałek i nawet, kiedy za oknem majowe burze! :) Słodkość biszkoptów, waniliowy aromat i delikatna rabarbarowa kwaśność uzupełniają się w Charlotte doskonale, szczególnie w puszystych, musowych warstwach. Taki deser z pewnością niejednego zachwyci wyglądem ale także namaluje rubinowo-rabarbarowe rumieńce radości i rozkoszy na policzkach podczas jedzenia. Krójcie rabarbar

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Likier rabarbarowy 147

niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało, że do mojego domu będą chętniej zaglądać goście – to likier rabarbarowy. Trunek jest słodki i zarazem kwaśny do tego o mocy ok. 20 proc. Warto zapamiętać ten przepis, bowiem takie likiery są na wagę złota. Zatem do dzieła! Polecam wam także moją(...)kanapkę nowojorską . Na pewno wam zasmakuje. Film Składniki – likier rabarbarowy 600 g rabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut

Kuchennyviral.pl
Likier rabarbarowy 181

niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało, że do mojego domu będą chętniej zaglądać goście – to likier rabarbarowy. Trunek jest słodki i zarazem kwaśny do tego o mocy ok. 20 proc. Warto zapamiętać ten przepis, bowiem takie likiery są na wagę złota. Zatem do dzieła! Polecam wam także moją(...)kanapkę nowojorską . Na pewno wam zasmakuje. Film Składniki – likier rabarbarowy 600 g rabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut

Kuchennyviral.pl
CIASTO RABARBAROWE Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 180

Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą Oprócz rabarbaru na ciasto rabarbarowe potrzebne Ci będzie : ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szkl. maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki masła 2 całe jajka 1/3 szkl. cukru brązowego trzcinowego ½ szkl. mleka bułka tarta kilka łodyg rabarbaru   Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą bardzo smaczne, ale jeżeli(...)jest za mało słodkie, możesz je polać syropem klonowym lub z agawy. Wtedy już nie będziesz na pewno odczuwać braku słodyczy. Dziś jest ciasto rabarbarowe, ale cofnijmy się wcześniej… Będąc małym chłopcem podkradałem mamie kawałki rabarbaru szykowanego na kompot i obtaczałem je w cukrze uzyskując doskonały słodko-kwaśny smak. Do dziś lubię w sezonie czasem przegryźć kawałek rabarbaru

Markowy smak
Rabarbarowe ptasie mleczko 158

kłącza mają właściwości antyrakowe :) Dlatego pamiętajmy! Nigdy nie jemy surowego rabarbaru ponieważ jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zaś ten po obróbce termicznej jest jak najbardziej wskazany :) Prezentowane przeze mnie rabarbarowe ptasie mleczko jest niezwykle lekkie, proste w przyrządzeniu, nie wymagające praktycznie żadnych umiejętności. Wymaga jedynie chwili cierpliwości i składników :) Jeśli ktokolwiek ma obawy co do kwaskowatości tego cudeńka to pragnę(...)jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka minut) Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości około 30 cm rzucamy na podłogę/blat kilkukrotnie. Następnie zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na rabarbarową piankę: 1 kg rabarbaru 1 szklanka cukru (kryształ) 11 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 600 ml. śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru ewentualnie 2 śmietanFixy (nie koniecznie) Rabarbar kroimy, myjemy

Jedzeniomania
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 159

mojprzepisna.pl | Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Na niedzielę polecam ciasto mojego autorstwa! Rabarbarowa szarlotka z budyniem cytrynowym. Na mące orkiszowej. Z małą ilością cukru. Przepyszna na ciepło i na zimno. Świetna, aby wykorzystać gotowe, domowe jabłka ze słoika – ja właśnie tak zrobiłam. Dzięki czemu zrobienie szarlotki, już z pieczeniem zajmuje mniej niż 1,5 godziny. :) Szybki i bezproblemowy wypiek(...)momentu, aż woda odparuje, a jabłka będą miękkie. Jeżeli macie inne jabłka, i po odparowaniu, nadal jabłka są bardzo mokre, warto wymieszać je z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem

moj przepis na
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 176

natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym(...)rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje:  2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonej masła 40 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Sernik cytrynowy z rabarbarem 203

Sezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Trochę jest z nim zachodu, ale uważam, że warto go upiec. Dla koloru i aromatu do rabarbaru dodałam jeszcze parę truskawek. Przed podaniem proszę posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony delicious(...)cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 360g obranego i pokrojonego rabarbaru (ja użyłam 300g rabarbaru i 60g truskawek) 50g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy

Mała Cukierenka
Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 170

mojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)rodzaju rabarbaru kolor musu może wyjść bardziej czerwony lub wpadający w pomarańczowy. Ja użyłam rabarbaru z różowymi łodygami, dlatego mus wyszedł mi czerwony. Smacznego! Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

moj przepis na
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 251

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z musem rabarbarowym. 141

Kochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego(...)zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki.    SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.           Składniki: Spód: 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi 80 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sernik z rabarbarem 196

konsystencji. Nie róbmy jednak tego zbyt długo, gdyż masa się niepotrzebnie napowietrzy.  Tak przygotowaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód.            FRUŻELINA RABARBAROWA : 0,5 - 1 kg rabarbaru (Do samego "malowania" wzorów na cieście potrzebne nam będzie około 0,5 kg rabarbaru, jednak polecam przygotować większą ilość frużeliny i wykorzystać ją potem(...)się nic nie przypaliło. Mąkę rozrabiamy z wodą i dolewamy do gotującego się rabarbaru (cały czas mieszamy podczas dolewania!).  Wszystko gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia papki rabarbarowej. Frużelinę łyżeczką wykładamy na sernik robiąc kleksy w pewnych odległościach od siebie. Następnie drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) robimy esy-floresy na cieście. Czynność kilkukrotnie powtarzamy zapełniając cały wierzch kleksami i wzorami rabarbarowymi

Jedzeniomania
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 240

smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka(...)kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy: - 1200g rabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy

mojewypiekiinietylko
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 156

bardzo kocham rabarbar.   Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość.  Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką cytrynową i kawałkami jabłka. Schłodzony, stał zawsze w kuchni w wielkim garnku, a ja uwielbiałam wypijać go wprost z chochli(...)Cudowne rabarbarowe orzeźwienie spływało kroplami po brodzie ...  Ukochana chochla  z charakterystycznym wgłębieniem leży w mojej kuchennej szafce do dziś. Przetrwała, podobnie jak miłość do kompotu rabarbarowego, który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam

KUCHARNIA
Sernik z rabarbarem na zimno 184

Dziś na blogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej(...)kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy.  Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody +  3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 307

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które(...)przetrzemy owoce. Tartę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym miejscu, jednak nie w lodówce. Mus truskawkowo-rabarbarowy podczas krojenia może nieco wypływać, ale nie jest całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania