upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6 łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych) 3 łyżki cukru 100 ml wody 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj(...)ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu. Masa serowa: 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie
Kulinarna (nie)codziennośćpunkcie tego dżemu! Naleśniki jadł tylko z nim, choć obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie i Wy, póki czas jeszcze nie minął... Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie Składniki: (na 6 słoików) 2 kg rabarbaru 800 g cukru 400 ml wody 300 g rodzynek 400 ml białego rumu Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić(...)razem z rumem zmiksować blenderem na mus. Dodać do konfitury, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! U mnie sezon rabarbarowy trwa, dopóki w sklepach można znaleźć te kwaśne łodygi. Spodziewajcie się więc kolejnych rabarbarowych inspiracji już niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkoro Marzena obiecała , że przepis wkrótce się pojawi, to nie mogę już zwlekać - oto słoiczek z rabarbarową zawartością (podobno nie taką najgorszą) ;) Kolor, jak widać, daleki jest od klasycznego różu, ale słowo daję - jeśli się postaracie, to możecie osiągnąć ładny jasnoróżowy efekt. Przede wszystkim, to kwestia tego jaki rabarbar uda się zdobyć, a i pozostałe składniki też mają na barwę(...)wpływ. Najważniejszy jest jednak smak. Jest on typowy dla chutneya - mocny, słodko-kwaśny z charakterystycznym rabarbarowym aromatem. W Anglii chutney rabarbarowy tradycyjnie dodaje się do wędzonej lub pieczonej makreli. Ta ryba także w Polsce jest lubiana, więc spróbujmy następnym razem zjeść ją z takim dodatkiem. Chutney sprawdzi się także oczywiście w połączeniu z pieczonym drobiem, wędlinami i ostrymi serami
zadanie-gotowanieZgarniętą ze sklepowej półki naręcz rabarbarowych łodyg przemieniłam w waniliową tartę. I nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra :) A wybór akurat takiego sposobu spożytkowania rabarbaru okazał się tym trafniejszy, że gotowa już tarta umilała nam świętowanie pewnej okoliczności :) Zaczął się czas, gdzie dostępnych jest coraz więcej rodzimych produktów sezonowych. Wykorzystajmy to. Tak jak Maciek, który wczoraj obdarował mnie słoiczkiem(...)przepyszną rabarbarową zawartością. Więcej nie zdradzę ;) Przepis na pewno wkrótce pojawi się na blogu :) Składniki: Ciasto: 320 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 120 g cukru pudru 1 jajko Nadzienie: 1 kg rabarbaru 3/4 szkl. cukru 3 łyżki wody ziarna z 2 lasek wanilii 20 g masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Składniki
zadanie-gotowanieogrodzie mojego Taty rabarbarowy krzak osiągnął już całkiem spore rozmiary. Dostałam kolejny pęczek słodko-kwaśnych łodyg i postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Wybrałam przepis ze starej książki Babci - niestety nie ocalała okładka więc nie mogę podać jej tytułu ani innych na jej temat informacji - wewnątrz znajduje się sporo przepisów na różnego rodzaju słodkości. Ciasto, które wybrałam nazwałam luksusowym; nie należy(...)ciasta. Czasami warto poświęcić nieco więcej czasu i napracować się, żeby zjeść coś tak wspaniałego! Ciasto świetnie wpisuje się w facebookową akcję Ciasto na niedzielę , w tym tygodniu przygotowywałyśmy rabarbarowe wypieki:) Zapraszam na rabarbarowe słodkości do: Dagmary , Joanny , MArzeny, Mal Gosi , Małgosi , Joanny , Agnieszki , Sylwii , Bożeny , Iwony , Agaty, Doroty , Agi , MAgdy , Magdaleny , Iwony , Iwony , Edyty składniki: ciasto: 3, 5 szkl
6nieboNiech moc rabarbaru będzie ze mną! Ciasto na niedziel ę wie co dobre! Gdy tylko rozpoczął się sezon rabarbaru , natychmiast padł w naszej weekendowej akcji pomysł Rabarbarowych wypieków . Rabarbar więc dzi ś u mnie rządzi! :) A rządy swe rabarbar sprawuje w postaci wypieku półkruchego z nadzieniem rabarbarowym , pod b u dyniow ą pie rzynką i lekkim przykryciem z tartego ciasta(...)szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec
Grunt to przepis!pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem z truskawkami i rabarbarem. Malując sobie paznokcie na rabarbarowy kolor
Smakowity Blog Kulinarnymnie wiosna bez rabarbaru nie istnieje! Co rok produkuję, ciasta i napoje z jego udziałem. Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty! Na start: najłatwiejszy na świecie kompot rabarbarowy! Dla kogo: dla uwielbiających ten orzeźwiający smak dla lubiących naturalne napoje dla szukających przepisu na bardzo łatwy napój Składniki: 2 litry wody 0,5 kg rabarbaru (ok. 5-8 łodyg w zależności(...)myjemy i kroimy na małe cząstki (1-2cm grubości). Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 15-20 minut. Rabarbar powinien się w tym czasie rozgotować tworząc rabarbarowe niteczki. Gdy wystygnie słodzimy miodem. Jeśli słodzimy cukrem to możemy zrobić to od razu. Możemy pić w całości (bez odcedzania
Mania Wypiekaniagalaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby się schłodziła. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki, ja użyłam mrożonych. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe(...)trzeba jakoś dokładnie odmierzać). Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia
Monia miesza i gotujeCiasto z rabarbarem Tarta rabarbarowa Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Muffinki rabarbarowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa
Passions hobbies lifeSezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej
Czary - gary w kuchniwcale taki nie jest. Polecam! Ciasto; 5 dag masła 10 dag cukru jajko 2 łyzki likieru kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra) Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili(...)gotujemy na ogniu do momentu az będzie wyglądac jak gesty budyn. Foremki ceramiczne smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno foremek. Nastepnie wykładamy nadzienie rabarbarowe a na nie krem budyniowy. Całosc przykrywamy płatem rozwałkowanego ciasta w którym należy zrobić kilka nakłuć widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.przepisy na lody: Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe. Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe(...)Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek patyczki i foremki do lodów
Kulinarne przygody Gatitydojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie. Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki(...)soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitywalca angielskiego. Jakieś pomysły...? Jeśli więc macie ochotę poczuć smak duńskiego lata, polecam Wam ten deser ogromnie. Może rozbudzi w Was miłość do kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy(...)dokładnie wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia mieszając. Ostudzić. Zupę nalać do miseczek, wyłożyć mus rabarbarowy, tworząc zakrętasy. Podawać z kruszonką. Smacznego! Dla tych, którzy przepis chcieliby wykonać w Polsce - skyr to rodzaj nisko tłuszczowego jogurtu; spokojnie więc można go zastąpić po prostu dość gęstym jogurtem
Pożeraczka, czyli raz adobrze