zrobiłam przepyszny syrop , który wspaniale sprawdzał się w wiosennych lemoniadach. Tym razem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować(...)solą na jasną, puszystą masę. 5. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszaj, aż masa dobrze się ogrzeje. 6. Do masy dodaj mus rabarbarowy, sok i skórkę z cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTakie desery to ja uwielbiam. Nic wielkiego a naprawdę dobrego. 1 mango duże 1 łyżeczka żelatyny masa biała: 250 ml maślanki 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/4 mango galaretka rabarbarowa: 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru brązowego pełna 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/3 szklanki maślanki śmietana 36 % do dekoracji czekoladowe słupki 10 dkg ciastek owsianych melisa świeża Rabarbar kroję na kawałki(...)trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do maślanki i mieszam. Masę wylewam na galaretkę mango, dodaję kawałki mango i wstawiam do lodówki. Na masę białą wylewam rabarbarową masę. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję śmietaną opcjonalnie, czekoladowymi słupkami i ciastkami oraz melisą
wesoła kuchniaPyszne i delikatne placuszki podane z rabarbarowym kisielem. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie bądź podwieczorek. Tego kisielu wychodzi dość sporo – dwie takie miseczki, jakie widać na zdjęciu – więc jeśli chcecie można składniki na sos zredukować o połowę. Sos: 500 g rabarbaru 125 ml nektaru wiśniowego (u mnie nektar wieloowocowy pół na pół z kwaśnym sokiem(...)rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy razem z rabarbarowym sosem. Uwagi: Tak jak pisałam we wstępie: sosu, czy też raczej kisielu (bo to określenie bardziej mi pasuje) wychodzi dość sporo. Ilość składników można zredukować o połowę. Z płatków migdałowych
Smaki Na Talerzujogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki wiórek kokosowych rabarbar: kilka grubych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej(...)kawałki. Posypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut, dwukrotnie mieszając w między czasie. Odsączamy rabarbar z powstałego syropu cukrowego i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Syrop możemy wykorzystać np.do lodów rabarbarowych. Przepis napiszę dla Was niebawem. Formę ceramiczną tzw.kokilkę smarujemy masłem. Wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Gdyby zdarzyło Wam się zapomnieć o tym że ciasto się chłodzi w zamrażalniku
Życie zaczyna się w kuchnipory nie podzieliłam się z Wami tym przepisem, chociaż wypróbowałam go dawno temu. Niestety nie pamiętam, skąd zaczerpnęłam te przepis. Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowo-rabarbarowym Przygotuj wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, mikser lub trzepaczkę, sitko, kwadratową lub prostokątną blachę do pieczenia, papier do pieczenia, miski, garnek, mały nożyk, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę do szaszłyków, blender, wysokie(...)minut. Biszkopt będzie gotowy, gdy wbity w ciasto drewniany patyczek lub wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Upieczone ciasta wyjmij z piekarnia i odstaw do przestudzenia. Przygotuj mus truskawkowo-rabarbarowy. Owoce umyj, łodygi rabarbaru obierz z zewnętrznej warstwy i pokrój na małe kawałki, a truskawki odszypułkuj i także pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka przełóż owoce i cukier. Całość podlej odrobiną
blog.moje-pasje.infosię rozpadnie, dolewamy mleko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy 2 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła (dobrze ją wcześniej namoczyć). Odstawiamy rabarbarową masę, aby trochę ostygła, gdy już osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do półkolistych silikonowych form (większych niż te do których wlewaliśmy galaretkę), do 3/4 głębokości. Wyjmujemy galaretki z nieszpułki i układamy(...)formach z rabarbarową masą, tak, aby się w niej zanurzyły, dopełniamy formy w razie potrzeby i odstawiamy do lodówki, aż deser zgęstnieje. Następnie wyjmujemy z foremek i wkładamy do zamrażarki na godzinę (jeśli macie bardzo niską temperaturę, to na krótszy czas). Deserki powinny się dobrze schłodzić, zacząć zamarzać z wierzchu, ale nie w środku. W tym czasie przygotowujemy galaretkę
Quinoa Raz!trochę mi popłynęła, jednak w przepisie macie dokładną na nią rozpiskę. Na wspomniane 0,5 kg rabarbaru użyłam 2/3 proporcji ciasta z przepisu. To co, robimy? Drukuj Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem Składniki Ciasto Ciasto 4jaja,szklanka cukru, 3/4szklanki śmietany 12%, 3/4szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do posmarowania formy ok 1 kg rabarbaru(...)maku z bakaliami). Całość posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Kruszonka Składniki kruszonki połączyć/rozetrzeć w palcach 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rabarbarowe-love-najprostsze-ciasto-rabarbarem/ MieszamWGarnku Artykuł Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusmoothie. W szybki sposób można przygotować coś pysznego i zdrowego. A te zielone… cieszą w szczególności. Dziś zapraszam Was na zielone smoothie z jarmużem, kiwi i sokiem jabłkowo-rabarbarowym . Spróbujcie. Jeśli wolicie gładsze smoothie wystarczy je dłużej miksować. Składniki: (na 2 porcje) 2 garście jarmużu 1 banan 1/2 kiwi 1 szklanka 100% tłoczonego soku jabłkowo-rabarbarowego (nabyłam w eSłoneczko
Słodkie okruszkidziś pamiętam ten cierpki smak, który niestety gwałtownie znikał po tym jak mam topiła rabarbar w garnku robiąc dla nas kompot, mdli mnie na samą myśl o kompotach rabarbarowych. Poza wersjami pitnymi, kocham rabarbar miłością absolutną, w maju właściwie wszystkie wypieki kończą się z jego udziałem, a dziś bardzo gęste, kleiste brownie na spodzie, kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą(...)koniec śmietanę i rozpuszczoną białą czekoladę 8. Masę przelewamy na podpieczony spód brownie, na wierzchu układamy łyżeczką rabarbar, za pomocą patyczka wykonujemy kilka ruchów żeby rozprowadzić nieco mus rabarbarowy po cieście 9. Sernik wstawiamy do piekarnika na 210 stopni na ok 15 min, następnie zmniejszamy moc piekarnika do 120 stopni i pieczemy ok 50 min, masa stężej jeszcze w lodówce
Słodki KompromisWarto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka(...)grubym dnem, podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić. Gdy zgęstnieje włóż do słoików i pasteryzuj 20 minut
Gotuj Sam!Pyszne bułeczki z dżemem Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką Przepis: Składniki na ciasto (około 15 bułeczek ) 550 g mąki 100 g brązowego cukru 250 ml mleka 120 g masła lub margaryny 14 gram suszonych drożdży 1 jajko Nadzienie 500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego
Mój pomysł naznajdziecie różne inne przepisy na pyszne domowe lody: Jogurtowe lody z mango bez maszynki Domowe lody borówkowe Domowe lody bazyliowe Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte(...)Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Jogurtowe lody z borówką amerykańską Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia Składniki: 1 szklanka zmiksowanego dojrzałego mango 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki borówek amerykańskich Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko
Kulinarne przygody Gatitykruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny, mocno rabarbarowy w smaku i lekki - idealny na upały. Rabarbar jeszcze można kupić (ja mam pęczek w lodówce na jutrzejsze ciacho), więc spróbujcie koniecznie! Przepis znalazłam na blogu Sofies spisekammer(...)też Spiżarka Zosi - jeśli komuś zależy na polskim tłumaczeniu. Kisiel rabarbarowy z orzechową kruszonką Składniki: (na 4-6 porcji) 600 g rabarbaru 300 g truskawek 500 ml wody 1 laska wanilii 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej orzechowa kruszonka: 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g płatków owsianych 100 g cukru 35 g mąki pszennej 60 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrze