rabarbarowe - 943 przepisów (strona:14/63)

Babeczki z rabarbarem, budyniem i rabarbarowym curdem 158

Skąd zapala się ten lęk... Nie ogarniam tego. Sama. Brakuje jakiegoś puzzla w tej układance życia... I to nie jednego... Skorzystałam z tego przepisu na babeczki ( klik ), a curd rabarbarowy, który robiłam ostatnio ( klik ) dodałam już od siebie. Moje babeczki nie wyszły takie ładne jak oryginał ponieważ formę do muffinek zapomniałam posmarować i wyjmowanie babeczek kosztowało mnie wiele nerwów. Dlatego(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gdy babeczki wystygną przekroić je na pół i nakładać po łyżce budyniu. Polać rabarbarowym curdem (opcjonalnie). Ten przepis również dodaję do akcji rabarbarowej

My simple kitchen
Ciasto rabarbarowo-bezowe 185

cukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka  Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek wody Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki(...)beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy 200 ml wody. Gotujemy aż rabarbar zacznie się rozpadać ale będą jeszcze widoczne kawałki

My simple kitchen
Śmietanowy krem rabarbarowy 149

Sezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy

Szybko Tanio Smacznie
Wegańskie ciasto z rabarbarem level 2 133

cieście warstwa kremowa jest rabarbarowa, wymaga trochę pracy a przed wszystkim cierpliwości (tężenie masy) ale smak tego ciasta warty jest oczekiwania. Składniki (na dużą prostokątna blachę) szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml oleju 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego(...)ciasta) łączymy z połową mleka, podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier, w pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i tą mieszankę stopniowo dodajemy cały cas mieszając do mleka z sokiem rabarbarowym. Gdy masa zgęstnieje dodajemy rabarbar i masło- mieszamy do idealnego połączenia się masy- odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto nasączamy pozostałym sokiem z rabarbaru, kładziemy na to krem rabarbarowy i cierpliwie

greenscarf
Wegański krem rabarbarowy 224

Sezon rabarbarowy czas rozpocząć! :) Zaczynam więc od banalnego w przygotowaniu kremu rabarbarowego- czyli tzw. rabarbarowy curd- w wegańskim wydaniu, bo zamiast jajek krem przygotowywany jest na samych nerkowcach. Gęsty, o delikatnym smaku rabarbaru i wanilii, odpowiednio słodki i w delikatnie różowym kolorze (j eżeli chcecie, by krem miał różowy kolor, to należy wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru!). Do czego można

Kraina Miodem Płynąca
Smoothie z mango, pomarańczy i syropu z rabarbaru 202

Pyszny koktajl z mango i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z dodatkiem syropu rabarbarowego domowej roboty, lub innego syropu owocowego. W wersji dietetycznej syrop można pominąć. Polecam szczególnie na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki: (4-6 porcji) 1 mango 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy   Przygotowanie: Zmiksować obrane mango(...)sokiem pomarańczowym. Do szklanki wlać trochę syropu rabarbarowego, a następnie przechylić lekko szklankę i po ściance delikatnie wlewać zmiksowane mango z sokiem pomarańczowym. Można udekorować listkiem świeżej mięty. The post Smoothie z mango, pomarańczy i syropu z rabarbaru appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Deser ogrodnika – krem serowo – owocowy z ciastkami Oreo 171

jeszcze nie koniec rabarbarowych przysmaków!Dziś mam dla Was wspaniały deser , który zachwyci nie tyko podniebienie , ale i oczy! Zarówno dzieci , jak i dorośli będą zachwyceni móc zjeść kwiatka ;)Delikatny , waniliowy, serowy krem przełożony musem rabarbarowym … i dodatek chrupiących ciasteczek oreo ( którymi jakiś czas temu dogodził mi bdsklep.pl  sprawia , że zachwycamy się każdym kęsem!Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami(...)się mus. Odstawiamy do wystudzenia.Laskę wanilii wydrążamy. Ziarenka dodajemy do mascarpone. Dosypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Waflową miseczkę wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę sera. Przykrywamy łyżką musu rabarbarowego. Kolejno ser … mus … ser … mus do wykończenia składników. Górę zasypujemy potłuczonymi / pokruszonymi Oreo. Do środka wkładamy rurkę do picia. W rurkę wkładamy roślinkę. I gotowe!Odstawiamy

Ostra na Słodko
Drożdżówki z rabarbarem 327

Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek!Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła! Czyż może być lepsza pochwała?!Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką!A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki(...)Ciasto drożdżowe z rabarbarem … Ciasto budyniowe z rabarbarem …. Ciasto z rabarbarem i pianą … i Naleśniki rabarbarowe – wszystko polecam , bo wszystko smakuje fenomenalnie!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna – ok. 350 g* cukier – 25 g* sól

Ostra na Słodko
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 207

Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzieSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:200 g mąki pszennej50 g cukru50 g zmielonych orzechów laskowych80 g zimnego masła1 jajkomasa rabarbarowa:500 g rabarbaru100 g cukru1 laseczka waniliiskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)4 łyżki zimnej wodymasa serowa:150 g serka mascarpone2 jajka1 żółtkoskórka otarta z 1 cytrynysok(...)przez 15 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i papier.Piec w 200 st. C. kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Na spód wyłożyć masę rabarbarową.Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Wyłożyć na masę rabarbarową.Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie.Przestudzić w uchylonym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 196

Wbrew moim obawom, okazało się, że karmel idealnie zbalansował kwaśny smak rabarbaru. A tutaj lodowa ściągawka innych smaków, które pojawiły się na blogu.: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe(...)lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka  200 ml mleka  120 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36 % 350 g wiśni nadwiślanki 200 g rabarbaru 70 g cukru Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 228

Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-).Jeśli przygotujesz(...)zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje na 8 bułeczekCzas przygotowania: 3 godziny Składniki:Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
ciasto z rabarbarem i truskawkami 335

Cześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio.  Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami.  Składniki: * 3/4 kostki masła lub margaryny * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki śmietany

Pieprzyć z Fantazją
Kompot z rabarbaru 165

Kompot z rabarbaru. To klasyka kuchni polskiej, najlepszy domowy, tradycyjny kompot rabarbarowy. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ma delikatny różowy kolor. Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty, gdyż Piotrek przywiózł mi sporą ilość tego przysmaku! W zeszłym roku postarałam się o flance rabarbaru, mój działkowy rabarbar będzie dopiero(...)znajdziesz go w każdym warzywnym sklepie. Nasze przepisy z rabarbarem w roli głównej: – Babeczki z rabarbarem – ucierane ciasto z rabarbarem – skubaniec z rabarbarem – Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem Ja podpowiem Wam jak wyczarować pyszny, orzeźwiający i tani kompot na upalne dni. składniki na najlepszy kompot z rabarbaru: ½ kg rabarbaru ok. 150 g cukru do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pudding chia z wodą różaną i waniliowym rabarbarem 207

mango i migdałami , z musem z owoców leśnych , czy mój ukochany ze śliwkami pieczonymi z cynamonem . Ten należy zdecydowanie do czołówki. Jogurtowo- różany pudding i słodko- kwaśny mus rabarbarowy pasują do siebie idealnie! :) Dodatkowo całość nie zawiera nawet grama białego cukru! :) SKŁADNIKI (2 porcje) pudding 200-250g jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka wody różanej(...)łyżeczka miodu (opcjonalnie) mus rabarbarowy 2 duże łodygi rabarbaru 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu (w zależności od kwaśności rabarbaru) świeże truskawki do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łączymy ze sobą jogurt, wodę różaną, miód i nasiona chia. Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h. Rabarbary obieramy ze skórki, kroimy

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania