rabarbaru. Symfonia smaków! Być może przepis wyda Wam się długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości jest naprawdę prosty i warty wypróbowania :) Mamy będą zachwycone :) Pavlova prosto z łąki z rabarbarowym sosem Potrzebujesz: Pavlova 4 duże białka jaj 250g cukru pudru 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 20 kwiatów stokrotki Sos rabarbarowy: 3 łodygi rabarbaru 3 łyżeczki cukru(...)uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm. 7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min w 150*C. 8. Gotowe bezy wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Sos rabarbarowy: 1. Rabarbar umyj i obierz. 2. Pokrój na mniejsze kawałki (2-3cm), umieść w rondelku, zasyp cukrem i podlej wodą. 3. Gotuj przez ok. 5-7min. Dodatki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepisów na domowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku(...)sobotę dostałam prawie 2 kilo rabarbaru, po zrobieniu pysznego placka pozostało pytanie: co z resztą? Przypomniała mi się reklama dżemów Łowicz, więc postanowiłam zrobić domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy. Na czysto truskawkowy zdecyduję się za rok. Oczywiście, na truskawkowo-rabarbarowy też, bo wyszedł obłędny. I wiem, że zrobię więcej. Bo takich pyszności nigdy dość. Z podanych proporcji wyszło mi ponad
Anioszek w kuchnikupić gotowy zmielony twaróg naturalny, gęsty, bez dodatków. Jeśli zależy wam na czerwonym kolorze musu do jego przygotowania wykorzystajcie tylko najbardziej czerwone części łodyg. Warto zrobić więcej musu rabarbarowego i podawać do upieczonego sernika. Jeśli użyjecie większej blaszki odpowiednio zredukujcie czas pieczenia. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 17x24 cm BROWNIE 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady(...)twarogu zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej MUS RABARBAROWY 100 g rabarbaru 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z pomarańczy (lub wody) WYKONANIE MUS RABARBAROWY : Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier
cool and mintyyśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się(...)słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego rosso 50-80 g cukru biały pieprz
Food Squarejest do końca jasne, ale zgodnie z powszechną opinią, narodziło się na Kubie na początku XX wieku. Podstawowe składniki tego koktajlu to rum, mięta i limonka. Ja proponuję rabarbarową wersję mojito, z lemoniadą i kostkami lodu, które przygotowałam z malinami i listkami mięty. Znajdą się chętni na rabarbarową wariację na temat kubańskiego koktajlu? Składniki: 40 ml białego rumu limonka(...)pokrojona w plasterki listki świeżej mięty lemoniada rabarbarowa (przepis) kostki lodu (z malinami i miętą) lub kruszony lód rabarbar pokrojony w plasterki woda gazowana 1-2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Do szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy rum, dodajemy limonkę i miętę. Do połowy wysokości szklanki wlewamy rabarbarową lemoniadę i i uzupełniamy gazowaną wodą mineralną. Jeśli drink nie jest
Smakowity Blog Kulinarnysię w sklepach przerabiam go w domu na różne sposoby. Zdecydowanie najbardziej lubię go w ciastach lub lodach. Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto rabarbarowe z bezą w roli głównej. Kruchy spód z nutką kokosa, kwaskowy rabarbar i słodka puszysta beza - obok tego ciacha nie można przejść obojętnie ! Zapraszam(...)blogu znajdziecie również inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Ciasto kokosowe z rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny
Kulinarne przygody Gatitywszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek, ciasto filo oraz nadzienie. Wtedy przygotowanie baklawy powinno pójść Wam sprawnie i bezproblemowo. *** Przepis na baklawę migdałowo-rabarbarową przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania deserów z rabarbarem. Zajrzyjcie do Gin , Mirebelki i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności z rabarbarem mają dla Was. Baklawa migdałowo-rabarbarowa Składniki /na blachę(...)arkusz przekroiłam na pół) 200 ml miodu mały chlust wody z kwiatów pomarańczy (do kupienia w sklepach z produktami arabskimi, można pominąć) płatki migdałowe do posypania Przygotowanie baklawy migdałowo-rabarbarowej: Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Rabarbar bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Przełóż na ręcznik papierowy i odciśnij wydzielający się sok. Przełóż do miski. Migdały rozdrobnij
Chilli Czosnek i OliwaSezon rabarbarowy trwa! Nie możecie przegapić tej tarty! Jest kwaskowata, ale mus rabarbarowy ma świetny orzeźwiający smak, który dopełnia słodka beza i kruchy spód. Przy okazji pieczenia tego ciasta, naszła mnie refleksja myślałam jakiej blaszki z mojej kuchni nigdy bym się nie pozbyła i jednogłośne stwierdziłam, że blaszki do tarty z wyjmowanym dnem! Zdecydowanie mój najlepszy zakup. A tarta(...)kwaskowatych wypieków dla fanów rabarbaru dla lubiących wypieki sezonowe Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła 50ml zimnego mleka łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli Składniki na mus rabarbarowy: 600-700g rabarbaru łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru (gdyby rabarbar był bardzo kwaśny dodać więcej) Składniki na bezę: 2 białka (z lodówki) 100g cukru łyżeczka mąki
Mania WypiekaniaSzukajcie rabarbaru i róbcie tą tartę ! Jest pyszna. Kruche ciasto i kwaskowy rabarbarowy krem , a wszystko to dopełnione maracują. Słodka i orzeźwiająca zarazem. A jeśli nie ta, to przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki 90 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku(...)cytryny Krem rabarbarowy: 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką ) 250 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 10 g żelatyny 250 g mascarpone Dodatkowo: 2 maracuje WYKONANIE: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać
kolorowotorcikowoindyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej. Napój rabarbarowy jest naprawdę pyszny i świetnie ugasi Wasze pragnienie w gorące dni. Zaserwowałam go rodzinie w czasie organizowanej przeze mnie imprezy imieninowej i wszystkim przypadł do gustu. Nie wspominając(...)robi na wszystkich wrażenie :) Wodę różaną kupicie w sklepach z produktami arabskimi. Z kolei suszone płatki róży dostałam w sklepie zielarskim - sprzedawane były jako herbata w płatków róży. Napój rabarbarowy z wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody
Chilli Czosnek i OliwaCały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Inne przepisy z rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny(...)rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante 60 g roztopionego masła Masa serowa
Kulinarne przygody Gatityjest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym rabarbarem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny(...)rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy
Kulinarne przygody Gatitywpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji nie doczekały niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu. W planach kolejne(...)miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione maliny, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. LODY RABARBAROWE Z IMBIREM czubata szklanka musu rabarbarowego 200g słodzonego mleka kondensowanego 300g śmietany kremówki 1,5 łyżeczki imbiru w proszku Mleko łączę ze śmietaną, dodaję mus rabarbarowy i imbir
KUCHARNIAaromatu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)Beza:4 białka150 g cukru50 g płatków migdałowych2 łyżeczki soku z cytryny2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej śmietany kremówki(...)nagrzanego do 150ºC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek
Świat Ciastacudowne, kwaśne łodygi. Na szczęście w sklepach można jeszcze dostać całkiem ładne, apetyczne sztuki. Korzystam, póki mogę, i cieszymy się tym wyjątkowym smakiem.Tym razem postanowiłam przygotować rabarbarowe... Lody. W sklepach takich nie ma - a przynajmniej ja nie widziałam - a pomyślałam, że będą smakować wyjątkowo. I, moi drodzy, nie zawiodłam się. Lody wyszły obłędne - słodko-kwaśne, intensywnie rabarbarowe. Jako dodatek proponuję(...)karmelizowany rabarbar - w takim wydaniu deser ten stanowi kwintesencję rabarbarowatości. Zimne lody i ciepły, skarmelizowany sos - niezwykłe doznanie dla podniebienia. Pełen zachwyt gwarantowany.Lody rabarbarowe z karmelizowanym rabarbaremSkładniki:(na 0,7 l lodów)lody:4 żółtka300 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka170 g cukruziarenka z 1 laski wanilii350 g rabarbarusok z 1 pomarańczykarmelizowany rabarbar:200 g rabarbaru60 g cukru2
Pożeraczka, czyli raz adobrzepopularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha!Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony(...)smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz w buzi. Ponieważ na biszkopt wyłożyłam nie całkiem stężałą masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCook'd i weź udział w konkursie: Lody malinowe Domowe lody wiśnioweDomowe lody malinowe Lody, lody dla ochłody ! Lody z borówką amerykańską Domowe lody z borówką amerykańską Lody truskawkowo-rabarbarowe Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody kawowe z rodzynkami Domowe lody kawowe z rodzynkami Lody z czerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody morelowe Domowe lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe(...)Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Lody pomarańczowe Domowe lody pomarańczowe
Kulinarne przygody GatityPrzed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny. U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy l emoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem. Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami Porcje: 4 Czas przygotowania
SzczyptaSmaQsię by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje mu lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku(...)rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia tj. przez ok 30 minut w 180 st. C. Mus rabarbarowy: 1 kg rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru ok 1/2 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy
Cynamonowe szczęścieCiasto z rabarbarem, bezą i rosą... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Budyniowo-rabarbarowe wnętrze. Sztwyna, dostojna pianka. A na wierzchu krople rosy. Pyszne, wiosenne ciasto. Smacznego! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki białego cukru; 125 g margaryny; 1 jajo; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowo-rabarbarowa: 4 żółtka jaj; 0,5 szklanki(...)się delikatnie złociste (u mnie trwało to 15 minut). Po tym czasie nie wyłączać piekarnika. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować masę budyniowo-rabarbarową. Żółtka jaj utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem na puszystą masę. Dodać pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego
Gospodyni Miejskazasypać 5 łyżkami cukru, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rondelek postawić na gazie i gotować do czasu aż rabarbar będzie miękki. Następnie zblendować do uzyskania konsystencji rabarbarowego puree i wystudzić. Mleko, kremówkę, cukier i szczyptę soli umieszczamy w garnuszku- podgrzewamy aż mieszanka zacznie wrzeć. W między czasie roztrzepujemy z 2 łyżkami cukru żółtka. Gdy masa mleczna zacznie się(...)stopniowo dodajemy ją do żółtek- mieszamy. Gdy masa żółtkowa zrobi się ciepła cały czas mieszając dodajemy ją do reszty mlecznej mieszanki. Całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy rabarbarowe puree i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość studzimy. Przelewamy do pojemnika i przez 6 godzin co godzinę miksujemy mieszankę aby pozbawić ją kryształków lodu. Smacznego
Krakowskie smaki Ani