energii!!! ;-)) Włosi zajadają przepyszne cornetto na śniadanie najczęściej popijając do tego aromatyczne espresso, Francuzi zajadają się croissants do cappuccino, ja proponuję Wam podanie pysznego rogalika z kubkiem pełnym kakao z dużą dawką czekolady. czego potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego ( do kupienia w każdym sklepie) 2 szkl mleka 4 łyżki kakao cukier/słodzik czekolada mleczna świeże maliny Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy
SMYKWKUCHNIzatrzymać się na etapie przygotowania ciasta z 3 składników i nie dawać bezy, zaoszczędzimy wtedy godzinę, możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd. 6. Sernik pomarańczowy z bakaliami – świąteczny sernik z nutą pomarańczy z soku pomarańczowego, domowym cukrem waniliowym i kolorowymi słodkimi kandyzowanymi owocami. Nuta pomarańczy(...)świątecznym stole. 10. Sernik czekoladowy – nie jest bardzo słodki, może nie smakować tym, którzy uwielbiają bardzo słodkie serniki, ale moim zdaniem jest pyszny, jego słodycz pochodzi jedynie z czekolady i słodkiego czekoladowego budyniu 11.Sernik japoński – ciasto sernikowe z 3 składników: jajek, twarożku i białej czekolady, jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. 12. Sernik bez pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoścież, i jak zawsze z kuchni dochodziły jakieś aromaty. No i tak, na coś pysznego do babci człowiek się łapał co jakiś czas. Ale babcia w tamtym czasie miała, na prawdę spore grono koleżanek, które raz w tygodniu się spotykały na kawce, herbatce i kawałku ciasta. Te wizyty doskonale pamiętam do dzisiaj, jak każda z tych Pań była wyfiołkowna, pamiętam(...)kreacji tych Pań, ale nie tylko. Na każde takie spotkanie, Panie przynosiły coś pysznego. Krótko mówiąc dogadzały sobie! Oj do dzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz
SMYKWKUCHNIprzygotować... Na przekór więc jesieni kręcę lody - w najróżniejszych smakach. I te bardziej pasujące do pogody, czyli rozgrzewające, aromatyczne, pełne przypraw, ale też zupełnie szalenie letnie... Wszystkie są cudownie pyszne, i wiem, że na Święta zrobię piernikowe... Pewnego dnia zajrzałam do Kamili . I kiedy zobaczyłam to semifreddo, nie potrafiłam się oprzeć. Cudowne, delikatne i leciutkie, pełne fig, z alkoholową(...)też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne. Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki(...)porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną dużą i jedną małą. Do małej części dodajemy 1 łyżkę
Poezja smakupachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy
Swojskie jedzonkoludzi się przewinęło przez te parę dni. Nikt kto spróbował, nawet nie był blisko, aby stwierdzić z czego jest zrobione. W smaku jest pyszne, czekoladowe, miękkie oraz soczyste. A te kawałki czekolady zatopione w miękkim cieście no po prostu mega, sztos czy jak to się teraz mówi Samo przygotowanie jest szybkie (deser gotowy w 1h) oraz uwaga! b rownie
PaleoLifezawsze w ten sam sposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa na jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie
Smaczna PyzaMimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich. Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia. Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam... Składniki
Kubki smakuTo cud w gębie. Proste, szybkie, pyszne. Przepis na 8 mały słoiczków. 1,5 kg śliwek węgierek 0,5 szklanki cukru 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Humanistka w kuchniWitajcie :) przy piąteczku zapraszam na nietypową ale bardzo pyszną pizzę z ziemniakami, suszonymi pomidorami z bazylią , rozmarynem i mozzarella. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 180 ml ciepłej wody 2 i 1/4 szklanki pszennej na pizzę włoską
Sama słodycz i szczypta chilitakże kulinarnie, moim kochanym "pacjentom". Na deser przygotowałam czekoladowe muffinki z ciemnym piwem, które nadaje im niezwykłej puszystości. Są intensywnie czekoladowe, słowem pyszne. Dzięki dodatkowi ciemnego piwa zyskują delikatną, kawową nutę. Posmakują wszystkim wielbicielom ciasta czekoladowego. Wierzch można udekorować bitą śmietaną, ulubionym frostingiem czy też polać płynną czekoladą. Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. oleju
zadanie-gotowanieUwielbiam owoce są całoroczne i pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam... Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki pszennej
Kubki smakuMoje ulubione wafelki,chrupkie , z pyszną masą galaretkową.Polecam. 1 paczka suchych wafli 1 margaryna 0.5 szkl.cukru 1 szkl.śmietany 18% 2 galaretki wiśniowe ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj zapraszam na domowe pizzerki, pyszne aromatyczne w sam raz na obiad lub na popołudniową przekąskę. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki: 400 g mąki pszennej
Sama słodycz i szczypta chili