szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki mąki pszennej , 250 g masła , 1/4 szklanki piwa , pół łyżeczki soli, 1 białko jaja do posmarowania
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje tegoroczne odkrycie- pyszna, łatwa w przyrządzeniu, lekka drożdżowa pychotka! Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag masła, 4 jaja, ½ szklanki cukru, 1 szczypta soli, 5 dag płatków migdałowych, Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, mleko, jaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić
Tradycyjna Kuchniajego prowadzenie, jak również nie robiłam nic ciekawego co nadawałoby się do publikacji :-) Jeśli coś piekłam, to były to przeważnie ciasta, które są już na blogu :-) Dziś mam 3 przepisy, które chcę Wam przekazać, są banalne, ale bardzo pyszne :-) Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce. Ogólnie słyszę opinie, że mało osób lubi wątróbkę, owszem przyrządzona
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPopularne ciasto kopiec kreta o wyśmienitym smaku to połączenie kakaowego biszkopta i bananów z pysznym kremem śmietankowym i czekoladą. Przygotowany samodzielnie z pewnością zachwyci najbardziej wymagające kubki smakowe wszystkim miłośnikom słodkości. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao(...)cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wierzch biszkopta delikatnie ścinamy dookoła
Smakowite DaniaDotychczas surowe ciasta do mnie nie przemawiały, głównie za sprawą ogromnej ilości orzechów do nich używanych, wiadomo nerkowce są pyszne, ale też bardzo, bardzo drogie, przynajmniej dla mnie. Lubię kaszę gryczaną, a ta nie palona jest już w ogóle przepyszna, podczas gdy kiełkuje „wydziela się” z niej glut, który jest wprost stworzony do sklejania. Napakowałam to ciasto samym
greenscarfWpis archiwalny (z poprzedniej wersji bloga) Moi drodzy, dzięki uprzejmości firmy BAKRA w moim domu zagościły wspaniałe, zdrowe i pyszne produkty: Tahini – czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie(...)teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku ciast, ciasteczek lub jako dodatek do licznych dań i deserów. Karob Melasa z Chleba Świętojańskiego : to pyszny, ciemnobrązowy syrop z karmelowym posmakiem. Ten wspaniały naturalny produkt, nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. W swoim składzie zawiera tylko naturalnie występujące
Słodkie okruszkidrodzy, dzięki uprzejmości firmy BAKRA w moim domu zagościły wspaniałe, zdrowe i pyszne produkty: Tahini - czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob - proszek z Chleba Świętojańskiego(...)teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku ciast, ciasteczek lub jako dodatek do licznych dań i deserów. Karob Melasa z Chleba Świętojańskiego : to pyszny, ciemnobrązowy syrop z karmelowym posmakiem. Ten wspaniały naturalny produkt, nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. W swoim składzie zawiera tylko naturalnie występujące
Słodkie okruszkicynamon i słodkie co nieco do kawy gotowe. U mnie dziś wersja najprostsza: z cukrem i cynamonem :)) Są pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień :) Zapraszam. Składniki: gotowe ciasto franc uskie 3 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Wykonanie: Płat ciasta lekko rozwałkowujemy. Następnie posypujemy go cukrem wymieszanym z cynamonem. Boki
Walijskie Pichceniewakacjach u rodziców postanowiłam wykorzystać ten czas by razem z mamą go przygotować (przepis od mamy, który dostała od koleżanki). Wyszedł pyszny i jak się okazuje nie taki trudny do zrobienia. Składniki: ( forma o wym. 38x24cm ) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 margaryny (125g), 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już
W kuchni u MonikiNajpierw zobaczyłam to ciasto na blogu "Palachinka" , potem ciasto upiekła Evenka . I to Evenka ostatecznie skusiła mnie na upieczenie tego torcika, bo to w sumie mały tort. Ciacho pyszne, rozpływa się w ustach i powiem Wam wszystkim miłe Panie, że z komentarzy, jakie pojawiły się na innych blogach pod tym przepisem wynika, że nie jednemu mężowi ciasto bardzo smakuje...:) Składniki
In my kitchenŚwietny sposób na wanilię do ciast ma również moja siostra Agnieszka - całą porządnie wysuszoną laskę mieli w młynku do kawy, wystarczy dodać do ciasta odrobinę takiego proszku. Oprócz tego kawa, którą później zmielicie w młynku jest pysznie waniliowa :) Składniki: - 2 laski wanilii - 1 szklanka cukru Przygotowanie: 1. Wanilię przetnij wzdłuż i wybierz ziarenka, które są w środku(...)już z reguły o połowę mniej) zrobi się lekko brązowy, miksuję wszystko w blenderze na cukier puder. Taki "waniliowy puder" jest bardziej "skoncentrowany" i nadaje się do ciast i deserów. Proste i naturalne, a jak pachnie... ;) Wpis edytowany 13.03.2014 na podstawie dalszych doświadczeń
Kraina Tysiąca Smakówsię powtarzamy, ale to chyba ulubiona pora roku na zabawy w kuchni. Dni coraz krótsze, coraz zimniej na dworze, a produkty pyszne jak nigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie
KasiaiKrzysiu.plNasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką. Opis przygotowania jest trochę długi, ale tak naprawdę W-Z, to proste ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda o złotą
Pełny talerzpiwa, jest wyjątkowe w smaku, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Długo zachowuje świeżość, pizza była pyszna nawet następnego dnia, po odgrzaniu. Przepis z książeczki z serii "Smacznie i zdrowo" pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada", wyd. SBM. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g serka wiejskiego 300 ml piwa 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli nadzienie
6nieboMrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości :-) A potrzebujemy na nie: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem
Walijskie Pichcenie