Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao(...)Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj , a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim lubicie dobre zdjęcia to zapraszam tu i jeszcze tu . Filed under: Ciasta
kuchcikowniaDziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki piernik. Inspiracja znalazłam tutaj . U mnie tylko z powidłami, bo z masłem orzechowym i polewą, to już byłby za słodki. Robił go mój mąż, ja tylko go instruowałam, bo niestety okres przeziębień, katarów itd. mnie dopadł. Wyszedł super, więc go chwalę, żeby nie było, że nic nie wspomniałam(...)miski przelewamy wcześniej zagotowane składniki, dodajemy do nich obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i żółtka. Miksujemy, na końcu dodajemy ubitą pianę. Całość mieszamy, ja zmiksowałam na najmniejszych obrotach. Ciasto przelewamy do 2 keksówek (28x10cm), lub jednej większej, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekładamy powidłem
kruche babeczkiWitam Wszystkich! Na wstępie, wszystkiego dobrego, pysznego i aromatycznego w Nowym Roku! Cały 2015 był jedną wielką niespodzianką pełną spełniania marzeń, życzę Wam i nieskromnie sobie, spełnienia wszystkich naszych marzeń, bo warto je mieć i spełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim(...)gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto. Kokilki wysmarujcie masłem i wstawcie do lodówki żeby masło się ścięło. Po wyjęciu posmarujcie
Kuba Gotujeukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne!!! Składniki : (na 3 blachy ciasteczek) 400 g mąki pszennej 200 g masła o temp. pokojowej(...)cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, można to zrobić mikserem przy użyciu haka. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Do maszynki założyć końcówkę do ciastek, wkładać partiami schłodzone ciasto. Równie dobrze możemy rozwałkować ciasto na stole i wycinać ozdobnymi foremkami małe ciasteczka
Walijskie Pichcenietruskawkowo to na całego :) jeszcze jeden pyszny smakołyk ! Składniki: 3 banany, 30 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa, 2 szklanki mąki pszennej, ½ kostki masła lub margaryny, 3 łyżki 8 śmietany, ½ szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 białko jaja, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać żółtka, masło, śmietanę i cukry. Zagęścić ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy
Tradycyjna Kuchniaktóry jest zalecany nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą,moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki. Zapraszam na pyszną szarlotkę ,mocno owocową i podwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piękna pogoda za oknem i pomimo natłoku spraw, miałam w końcu czas, siłę i chęci na przygotowanie przepysznego truskawkowego ciasta. O dziwo, na targu truskawka już zawładnęła stoiskami, cena też nie należy do najwyższych (ej, serio, udało mi się kupić pyszne, świeże, polskie truskawki za 5 zł za kilogram!) więc, nic nie stało na przeszkodzie, aby umilić sobie ten słoneczny
Słodkie Przyjemnościlubimy serniki jak również wszelkiego rodzaju makowce, to seromak jest świetnym na to rozwiązaniem. Pyszny delikatny sernik w połączeniu z makiem wypełnionym dużą ilością bakalii, czy coś może być lepszego. To jedno z moich ulubionych ciast, polecam. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g masła 2 żółtka masa makowa 1 puszka masy makowej (850g
magiczna kuchnia KasiJabłoń pięknie obrodziła i dostałam od babci pyszne, szarlotkowe Kronselki. Odmiana jabłek, która kiedyś była niezwykle popularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak tradycyjna szarlotka, lecz ciasto z budyniem i jabłkami. Kruchy spód, aksamitny budyń, soczyste jabłuszka i chrupiące migdały składają się
Poezja smakuIDEALNE DLA CZEKOLADOHOLIKÓW, NAWET TYCH NA DIECIE! A dodatkowo WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE! Niemożliwe? HA, jak sie chce to sie da! Przepis na mega pyszne, czekoladowe
CzarnawisienkaMacie ochotę na coś czekoladowego? Obłędnie czekoladowego? Jeśli tak, to zapraszam. Dziś przedstawiam Wam przepis na bardzo dobry, ba! mało tego, pyszny sernik. Kakaowy spód, czekoladowe, delikatne, kremowe wnętrze, a wszystko to skąpane w intensywnie czekoladowej polewie. Najlepsze ciasto na poprawę nastroju! A że na zewnątrz ziąb i szaruga, brak słoneczka i nieodzowny zimny wiatr, myślę, że takie ciacho powinno
Rozpustne gotowanieotrzymałam od Firmy Royal Brand do testowania mąkę kokosową oraz cukier kokosowy. Postanowiłam, że na początek wykorzystam je do pysznej kruchej tarty z truskawkami i crème pâtissière. Przerobiłam oryginalny krem na kokosową wersję. Efekt naprawdę rewelacyjny! Ciasto: 250g mąki pszennej, 50g cukru pudru, szczypta soli, 150g masła, skórka z 1 cytryny. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli
Z miłości do słodkościMocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym waniliowym aromatem, miękkie i pyszne ciasteczka, którym nikt się nie oprze. Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego. Do tego kubek aromatycznej herbaty, ciepły koc, ulubiona książka i mamy zagwarantowany miły wieczór :) Składniki - na około 45 do 50 ciastek: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym(...)wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową. Za pomocą łyżki nakładać na blachę porcje ciasta o średnicy około 2,5 cm pozostawiając między nimi dość duże odstępy Piec przez 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić kilka minut na blasze, a następnie przełożyć na kratkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam śliwki, zwłaszcza w cieście lub po prostu jeść w całości. Ostatnio jednak zamarzyła mi się pyszna konfitura śliwkowa. A, że posiadam też sporą ilość wspaniałej mięty, postanowiłam urozmaicić jej smak. To była wyśmienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na mój przepis na konfiturę śliwkową z nutą mięty. ...taka śliwkowa konfitura domowa podana na ryżowych waflach, to idealna kolacja dla każdego(...)celu przestudzenia. Następnie odlewamy około 3/4 szklanki płynu - tak, aby został nam mniej więcej potrzebny kilogram owoców z sokiem * . Odlany sok możemy wykorzystać np. do napojów lub nasączenia ciasta. Przy pomocy ręcznego blendera rozdrabniamy nasze owoce do pożądanej konsystencji. Ja wolę gładkie konfitury i dżemy śliwkowe. Tak przygotowany owocowy mus zasypujemy żelfixem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy
Słodkie okruszkiPyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM ! Składniki(...)bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik ). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką. 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut
Mała Cukierenka