Przepyszne, delikatne bułki, w formie supełków. Lekko pachną oregano, a dzięki ricottcie są wilgotne. Ciasto znakomicie się formuje, nie ma najmniejszego problemu ze zrobieniem supełków. Polecam, bo pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z książki Christine Ingram &Jennie Shapter "The bread and bread machine bible". składniki ( 12 bułek(...)proszku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka drożdży instant do posmarowania żółtko wymieszane z 15 ml wody przygotowanie Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie lub mikserem, aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość Delikatnie przełożyć ciasto
Stare GaryZarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek... Ciasto: 350g mąki pszennej, 125ml mleka, 15 g świeżych drożdży, żółtko, 3 i 1/2 łyżki cukru, 30g masła
Z miłości do słodkościfajnie zaczyna odchodzić od ręki i tak sodko pachnie drożdżami i masłem, lubię zapach tego chleba już na etapie ciasta. A potem tym bardziej". Ja od siebie naprawdę nic już więcej dodać nie mogę, wszystko zostało powiedziane. Chleb jest naprawdę pyszny. A oto przepis: Składniki na 2 bochenki: 600 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej
Marder&Marder Manufacturetarty. Choć jajka nie chciały utrzymać się wewnątrz i niesfornie wylały się na blachę, uważam, że tylko dodało to uroku tym pysznym wypiekom :) Tarty z botwinką, gorgonzolą i jajkiem przepis własny Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g) 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 2 ząbki czosnku oliwa pęczek koperku lub szczypiorku 100 g sera gorgonzola
Chilli Czosnek i Oliwazdrowy quiche z dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne i bardzo proste do wykonania danie w sam raz na weekend :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z solą
maniapieczeniawiększości polskich domów i u nas nadszedł czas na przedświąteczne "pierniczenie" ;). O tych babeczkach powiem tylko tyle, że są obłędnie pyszne i długo zachowują świeżość - co roku, wraz z córkami, piekę ich podwójną porcję. Składniki: Ciasto na babeczki: 2,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka przyprawy do pierników, 1 łyżeczka
Nie tylko w kuchniRolada śmietanowa... Puszysty i lekki biszkopt. Pyszna i kremowa bita śmietana. Oprószone cukrem pudrem. Niebo w gębie. Zapraszam! Składniki: 4 jaja; 100 g mąki pszennej; 100 g białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Szczypta soli; 350 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 2 łyżki żelatyny; 1/4 szklanki gorącej wody; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); Cukier puder(...)mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier
Gospodyni MiejskaBułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe
Smakołyki Berenikimurzynek w czasie pieczenia wymknal sie spod kontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku, po prostu pyszne. Murzynek na musie skladniki: 1 kostka margaryny (250g) 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 szklanki cukru - ja zawsze daje mniej 2 szklanki(...)ubijamy na sztywna piane. Margaryne topimy w garnku, dodajemy do niej cukier, zoltka, make, sode, kakao i przecier jablkowy. Mieszamy. Na koncu dodajemy ubite bialka i ewentualnie bakalie. Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami. Polewa czekoladowa: skladniki
Przysmaki KarolkiDziś proponuję coś słodkiego Bardzo przyjemne cytrynowe ciasto jogurtowe z dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom! Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj Scroll down for recipe in English Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe (10 porcji) Składniki: 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki
karmelowyPrzyszło wreszcie lato, a wraz z nim pyszne leśne owoce. Dzisiaj przepis na (a'la) napoleonkę z bitą śmietaną, borówkami i malinami, polaną malinowym sosem - proste pyszności. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1,5 szklanki malin 0,5 szklanki borówek 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjezależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu to najlepsza pizza na świecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłecznik z bezą to ciasto idealne na jesienne dni. Najlepiej smakuje, gdy jest posypany cukrem pudrem oraz podany na ciepło. Wbrew pozorom poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a w smaku jest naprawdę pyszne. Jeżeli lubicie białą bezę to najlepiej dopiero po 35 minutach pieczenia jabłecznika wycisnąć pianę z białek. Dzięki temu beza nie powinna opaść i zmienić(...)zimne) masło. Za pomocą noża składniki ze sobą połączyć (tj. masło rozdrobnić na jak najmniejsze kawałki). Następnie na sam środek dodać 4 żółtka i za pomocą dłoni ugnieść kruche ciasto. Należy jak najszybciej ugnieść ciasto, aby zbyt mocno się nie nagrzało. Następnie uformować wałek i ciasto podzielić na 2 kawałki (jeden większy a drugi mniejszy). Przygotowane kawałki ciasta włożyć
UgotowaćPieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany na pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie
In my kitchenPyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :) SKŁADNIKI (przepis na keksówkę) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typu 450 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody 200g powideł śliwkowych Polewa(...)bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. Pyszny i łatwy piernik gotowy :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje