pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:425/1162)

Makowiec na kruchym cieście 583

makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne Post Makowiec na kruchym cieście pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto W–Z 338

Chyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smaka na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza(...)zdecydowanie najlepsza W-Z jaką zrobiłam, a biszkopt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33

Mia Cucina Sofieta
Niezła beza malinowa 185

kocha bezy? Jest chrupiąca, słodka po prostu pyszna, a co najważniejsze można ją przygotować na różne okazje i z różnymi dodatkami :). Ta powstała na specjalną okazję urodziny  -mojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt

Niezły Młynek
Jabłka w cieście naleśnikowym 226

Trochę jak racuchy, łatwe, szybkie i pyszne, idealne dla dzieci do łapki :) Jeśli przykryjemy je pokrywką na patelni to zrobią się napuszone i uprażone w środku, trzeba tylko je potem potrzymać już bez przykrycia na tyle długo, by wysmażył się sok a placuszki się ślicznie zrumieniły. 2 jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż(...)jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli tyle mąki aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Miksujemy składniki na ciasto i dajemy im chwilę na odsapnięcie. Maczamy kawałki jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Najlepsze jeszcze na ciepło, posypane cukrem pudrem, lub z sosem owocowym, dżemem

Z butelką mleczka w tle
Tarta kokosowa z bitą śmietaną 182

Dziś coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam ) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody(...)Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm).   Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić

Mia Cucina Sofieta
1477. Chleb drwala 122

lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory.. Chlebek wyszedł pyszny.... mieszanka do wypieku  chleba drwala woda Sposób przygotowania w piekarniku: Zawartość średniej torebki wsypać do naczynia i zalać ciepłą wodą [310g/30

Moje domowe kucharzenie
Babka dyniowa 147

Przed moim pobytem w szpitalu piekłam taką babkę :-) Jest pyszna - aromatyczna, wilgotna, znika do ostatniego okruszka... I w sumie dobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki

Czary - gary w kuchni
Bułeczki krówkowe z orzechami 304

Bułeczki krówkowe z orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak  cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody

Smakołyki Bereniki
łatwe ciasto w kilku smakach 168

poszły dziś mrożone owoce i czekolada. Jako bazę wykorzystałam przepis na ciasto z książeczki dołączonej do foremki. Jest tanie, przepis łatwo zapamiętać a ciasto wyrasta bardzo mocno (co widać na zdjęciu poniżej). I oczywiście jest pyszne. Wystarczyło w zasadzie na jedno posiedzenie przy kawie.  Składniki: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wlać masło i zmiksować na jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, napełniając otworki do 3/4 wysokości. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Dodać posiekaną czekoladę. Wyłożyć ciasto do foremki. Na jasnym cieście ułożyć owoce (mrożonych nie rozmrażamy). Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Malinowa tarta 153

maliny. Barwą, smakiem i zapachem kuszą latem, a potem są jego wspomnieniem. Najlepsze świeże, nie przetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon na maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki(...)Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk – na FB Izioni pyszne smaki Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostaniue uzupełniony

mojewypiekiinietylko
Dolnośląska Skandynawia 148

wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży(...)przygotowujemy nadzienie- płatki ucieramy z cukrem i kwaskiem aż się rozdrobnią, dodajemy miękkie masło i palcami wrabiamy je w różany cukier. Taki róż to chyba każdy lubi:)  Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę (od strony krótszego boku). Tak otrzymany rulon

les mirabelles
Przepisy na Wielkanoc. 319

kawałkami czekolady  Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i prostota, czyli puszysta babka wielkanocna Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką Ciasto jogurtowe Ciasteczka, babeczki i inne małe wypieki: Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe serniczki z wisienkami w kilka chwil Ciasteczka kakaowe marmurki Pulchniutkie ciasteczka kładzione Serniczki expresowe Babeczki

Słodkie okruszki
Babka szampańska 103

Niejednokrotnie wspominałam o magicznej mocy alkoholu dodanego do ciast :) Tym razem wykorzystałam wino musujące (szampana) do pieczenia babki. Sami oceńcie - ale muszę przyznać że wyszła pyszna! Jest jeszcze jedna ważna rzecz, którą muszę poruszyć - a mianowicie musimy koniecznie pamiętać o właściwym zestawieniu dań z odpowiednim rodzajem szampana: w tym wypadku- do ciast – słodki, natomiast np. w przypadku mięs – wytrawny

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki z brzoskwiniami 172

brzoskwiniami przygotowałam z ciasta drożdżowego wykonanego metodą Bartineta. Jest to metoda, która wymaga zaangażowania i tego, żeby lubić chwilę pobawić się ciastem drożdżowym, ja to lubię i dlatego spróbowałam, ale nie jest skomplikowana. Drożdżówki upieczone tą metodą są pyszne, delikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego

dom-agi.pl
Babka majonezowa 147

wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)! Babka majonezowa Składniki: (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki mąki pszennej

UgotujmyTo.pl