Pyszne pączki hiszpańskie zwane również jako wiedeńskie gniazdka. Robione z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju. W smaku bardzo podobne do Churros . Polecam w Tłusty Czwartek! :) Składniki: (na ok. 15-20 sztuk) Ciasto parzone: 1 szkl wody 100 g masła szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 3 jajka Lukier: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek wody
Nastoletnie Wypiekanielubię cytryny, nigdy jej nie lubiłam. To ciasto zmieniło moje nastawienie do tej żółtej bomby witaminowej. Jest pyszne! Robiłam w formie o wymiarach: 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaasłoika. Słoik ze skórką można przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni (może nawet dłużej). Syrop pomarańczowy można wykorzystać do herbaty lub do polania ciasta (można go też wyjeść łyżeczką z garnka, bo jest pyszny) :). Skorzystałam z przepisu ze strony www.domowe-wypieki.pl
Mania WypiekaniaWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 30 g roztopionego masła 40 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: około 600 g rabarbaru
Uwaga Babcia Piecze Chlebmasła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju otręby i płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie, że jeszcze zanim skończyłam robić zdjęcia pochłonęłam trzy duże kawałki, ciasto wyszło cudownie
zdrowa vege kuchniaUwielbiam wszelkiego rodzaju quiche (czyli wytrawne wersje tart) między innymi za to że można je zrobić dosłownie z wszystkiego oraz za to że sa pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka gałki muszkatołowej masa: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
greenscarfjarmużem, ugotowaną kaszę oraz pure dyniowe umieszczamy w jednej misce i wszytko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, którego nie żałujemy. Ciasto orkiszowe cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy je pysznym dyniowym farszem. Pierożki dokładnie sklejamy i odkładamy na ściereczkę. W dużym garnku gotujemy potrzebną ilość wody, solimy ją i dodajemy 2 łyżki oleju
Naturalna KuchniaKiedy rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 gram jagód cukier Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie
Bajeczna KuchniaWitajcie :) Moja rodzinka zażyczyła sobie dzisiaj pizzę :) taką na bogato , z Kiełbaską Bamberską z Tradycyjnego Jadła , pysznym Sosem madziarów firmy Folwark , pieczarkami, oliwkami , papryką i mozzarellą . Ciasto przygotowałam z wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 400 g Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku 50 g drożdży 3 łyżki oliwy
Sama słodycz i szczypta chilikapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i cebuli. Podajemy ze śmietaną, podsmażona cebulką, pyszne są również na drugi dzień, podsmażone na maśle. Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml wody łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki kurkumy (jeśli chcemy uzyskać żółty kolor pierogów) Farsz: 400 g boczku wędzonego
e-PrzepisyKulinarnewypiek, który był już dawno do zrealizowania, ale ciągle odkładałam go na potem. Teraz nadszedł czas śliwek, więc wyboru nie było, mus było zrobić ciasto, które tak zachwalała Karolina . I nie żałuję, bo było pyszne. Jedyne czego żałuję, to że śliwki pokroiłam na połówki, a nie w plasterki jak u autorki , bo dzięki temu wyglądałoby ładniej. Ale tym razem
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika
Karo in the Kitchenminut pieczenia folia aluminiową - ja zbyt późno sięgnęłam po folię, stąd drożdżówka w jej najwyższych punktach zdeczko mi się spiekła (choć akurat ciasto drożdżowe preferuję porządnie dopieczone, więc nie ma tego złego...) Pyszna propozycja do herbaty na coraz dłuższe, jesienne popołudnie :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa kuchnia Moje Małe Czarowanie Gotowanie i pieczenie - I love it Notatki kulinarne Czarna
Grunt to przepis!Rolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek
Poezja smakugodzin. Przecedzamy na sicie i zlewamy do butelki. Powinniście otrzymać szklankę syropu (około 230-250ml) a jako efekt uboczny gotowania – pyszny imbir w cukrze, świetny do odświeżenia oddechu, dodania do ciasta, po pokrojeniu świetny do lodów. Pakujemy go w słoik i trzymamy w lodówce. Syrop możecie przechowywać w suchym, chłodnym miejscu około 3 miesięcy. Nie trzeba go przechowywać
Karo in the Kitchen