zrobienia potrzebny worek cukierniczy lub plastikowa butelka z niedużym otworkiem...ja użyłam dekoratora do ciast i troszkę za mały pojemnik na ciasto i chyba dlatego mój chruścik jest inny niż w Kuchni Lidla . Pyszne chruściki , a do nich pyszna kawa.. cykoriada tym razem z mlekiem.. 3 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 1 łyżka cukru(...)rozgrzać olej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Podczas ucierania dodać mąkę, mleko oraz ekstrakt. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć nadmiar oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieJeden z ulubionych wypieków mojego męża. Pyszne, bogate, ciężkie i bardzo, bardzo czekoladowe. Nie oszukane czekoladowe, na kakale, na prawdziwnej, pyszniutkiej, obrzydliwie słodkiej czekoladce, z dodatkiem gorzkiej, żeby zdusić wyrzuty sumienia (i żeby nie mdliło od słodyczy). Z grubą warstwą polewy na wierzchu... Mmmm..... Słodka rozpusta. A tak na serio, to polecam szczerze, ciacho łatwe, szybkie i zaskakujące(...)smaku. Ja go nie przekładam, ale można przeciąć na dwa blaty i przełożyć, np. dżemem porzeczkowym. Idealne do kawy i plotek :) Składniki: (26cm) Ciasto: 250 g czekolady (ja daję 150 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej) 175 g rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cakes By KejtIdealne ciasto na podwieczorek lub do porannej kawy. Jabłka z cynamonem zawsze tworzą pyszny duet...tak więc zapraszam.... Po cynamon oraz błonnik jabłkowy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki na małą tortownicę: 25 dag mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka(...)pszennej 4 dag cukru 5 dag masła 1/3 szklanki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. 2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy. 3. Jabłka obrać, pokroić
Apetyczna babeczkaokazję. W gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający. Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco(...)pomarańczowa lub cytrynowa Sposób przyrządzania: W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut. Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzysłowiowy "przegląd lodówki". W taki właśnie sposób powstały moje dzisiejsze muffinki. Idealne na kolację, imprezę lub po prostu jako zakąska do wina lub piwa. Pyszne zarówno na ciepło, jak i już po wystudzeniu. Czego potrzebujemy? (ciasto - podstawa) - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub razowej - 1/2 szklanki płatków żytnich (lub po prostu dać więcej mąki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/ łyżeczki(...)pachną podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika już cały dom jest wypełniony ich aromatem. Chwilę po przestudzeniu są już gotowe do spożycia. Tak jak pisałam wcześniej, równie pyszne są na zimno. Świetnie sprawdzą się jako lunch w pracy lub na uczelni. Gorąco polecam i zachęcam do personalizacji dodatków
two broke sisterskształt pamiętam z najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na wydarzenie Wypiekanie na śniadanie, organizowane na Fecebooku wśród amatorów pieczenia. Składniki na rozczyn: - 125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka
mojewypiekiinietylkoprostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli mi zapomnieć o tym przepisie i co chwile prosi mnie żebym to zrobiła :) jeszcze nie spotkałam się z opinią żeby komuś to nie smakowało, 100% pewniak :) ciasto francuskie ma w sobie coś naprawdę magicznego
Kuchnia Pełna Pasjiłyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika(...)Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto ozdobiłam płatkami kokosowymi oraz na prośbę mojego synka polewą truskawkową. Najlepiej smakuje następnego dnia
nietadietaDomowe nachosy – przepis Nachosy są pyszne i zawsze jest ich mało . Niestety jak poczytać skład sklepowych , to oprócz mąki kukurydzianej itp . są jeszcze tajemnicze E.. ,a także inne paskudztwa . Okazuje się ,że wyrób domowych jest bardzo prosty , fakt , może nieco pracochłonny ale bez przesady – są gorsze przepisy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis(...)jest troszkę na oko , bo ciężko go uszczegółowić , jednak biorąc pod uwagę ,że większość ludzi ma, lub miało do czynienia z naleśnikami i ciastem naleśnikowym , więc zna podstawy ( to bardzo podobna gęstość ciasta ) . Warto poświęcić odrobinę czasu na przygotowanie tej przekąski , moje dzieciaki były zachwycone , a ja spokojniejsza o to co wpada do ich brzuszków " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżydrugie przepis już od 2013 roku siedzi na blogu, ale był tylko na wersję jasną, dziś dodam, że wersja ciemna jest mega pyszna :) Przepis pochodzi z notesu mojej mamy, tak jest to przepis na ciasta do Metrowca , kilka lat temu kiedy chciałam pierwszy raz przygotować te nasze kokoski, nie miałam już możliwości zapytać mamy jakiego przepisu używała do tego
Blondynka Gotujeprzygotowane, zostały odłożone na krótki odpoczynek my mogliśmy zabrać się do dalszej pracy! Przyszedł czas na szybkie drożdżowe - przygotowaliśmy pyszne, chrupiące pity! Z pewnością do tego przepisu lada moment wrócimy i zrobimy z niego domowego fast fooda! Kiedy ciasto na pity wyrastało, a potem pięknie rumieniło się i rosło w piekarniku my mogliśmy zabrać się za przygotowanie pierogów z soczewicą
Plate of Joyrazem proponuję Wam niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Święta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne
Podróż w kulinariaUwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka gotowa. Przepis na bułeczki drożdżowe(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowanieGâteau au Yaourt Ciasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka . Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu. I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu! Spróbujcie! Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie! W sam raz do porannej kawki ;) Uwaga
Ostra na SłodkoCiasto o wdzięcznej nazwie... Afrodyta:) Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia:) Być może dlatego, że ciasto jest lekkie jak puch... lekki biszkopt i lekka pianka w środku. Pyszne! Przepis dostałam dawno temu od znajomej. Składniki na biszkopt: 8 jajek; 1 czubata szklanka cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 cukier waniliowy; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić(...)piana będzie gładka i lśniąca, a cukier będzie rozpuszczony. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. Składniki na masę
In my kitchenTarta z ciasta francuskiego z fasolk ą szparagow ą w aromatycznym sosie śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego! **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 opakowanie
La grande e la piccola cuocamające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się podobały, ale jednak troszkę mnie ich przygotowanie przerażało... Tym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrze