wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Wam z pewnością też zasmakuje(...)mąką. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i mleko. Do każdej kokilki dajemy garść truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i zalewamy ciastem. Clafoutis wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem
Smakowity Blog KulinarnyWitam serdecznie Propozycja na pyszne pierniczki , są wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy pierniczków 250 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 50 g cukru pudru 50 g miodu płynnego 50 g masła roztopionego i przestudzonego (lub margaryny) 2 żółtka 1 białko 1/2 łyżeczki sody(...)razem mieszam łyżką . Następnie dodaję żółtka , białko , roztopione i przestudzone masło , miód i wszystko razem mieszam tak żeby składniki wstępnie się połączyły . Wstępnie połączone składniki wykładam na blat i ciasto zagniatam dłońmi na blacie przez kilka minut tak żeby zrobiło się gładkie i lśniące . Ciasto jest gotowe teraz wkładam je do miski nakrywam ściereczką i dostawiam na około 30 minut
Uwaga Babcia Gotujeprzepisem. Do tej pory widziałam amoniak przekładanego z kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy czekolady jak kto lubi. Polecam fajne, mięciutkie i bardzo proste(...)partiami. Mąkę przesiać z amoniakiem, następnie dodawać powoli do masy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut. Tak też zrobić z drugą częścią ciasta, Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić. Na dolny blat
Moje pyszne gotowanieciepłej nocy gdy ładnie świeci słońce. Pachną niesamowicie, ja od tych zapachów tracę poczucie czasu i mogłabym tak siedzieć, czuć i zajadać pyszne kwiaty. Polecam gorąco dopóki jeszcze są na krzakach. Czarny bez w cieście kukurydzianym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewszystkimi owocami, ale ja szczególnie upodobałam sobie wiśnie i maliny. Lekko kwaskowe wiśnie, słodkie maliny i gorzka czekolada... Prawda, że brzmi wyśmienicie ? Do upieczenia ciasta wykorzystałam moje własnoręcznie zebrane ogrodowe maliny, soczyste, aromatyczne... Ciacho było pyszne, delikatne i bardzo puszyste. A poza tym robi się je bardzo szybko i prosto. Oto mój przepis "zerwany", który przygotowałam specjalnie na konkurs(...)idea "Kuchni prosto od człowieka", czyli przybliżenie się do przyrody, natury, pracy rąk i nakarmienia naszych bliskich tym co sami wytworzymy. I taki jest właśnie mój przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami, które pielęgnowałam od wczesnej wiosny, a teraz trafiły na nasz stół, przy którym usiedliśmy całą rodziną w letnie popołudnie, ciesząc się smakiem domowego wypieku. Czekoladowe ciasto
Kulinarne przygody Gatityktórego akurat macie w lodówce składniki :) A że któreś z nich warto zrobić to możecie mi zaufać na słowo. Są pyszne i absolutnie proste w zrobieniu. Nie są może jakieś mega piękne, ale ich smak wynagradza wszystko. Pierwsze ciasto Madzia podpatrzyła na Eksplozji Smaku , a drugi na W Kuchennym Oknie . WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego
Marder&Marder Manufactureodczarować ten "brzydki" listopad... Dziś ciasto z jabłkami - nikt mi nie wierzy, że z dodatkiem majonezu i octu :) Ciasto jest wilgotne, choć nie ma w nim masła, margaryny czy oleju. Tylko ten zawarty w majonezie. Jest pyszne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Lista składników jest krótka i raczej wszystko powinniście mieć pod ręką, dlatego jest to fajne
Kraina Tysiąca SmakówDziś pokażę Wam jak można w szybki i prosty sposób przygotować tartaletki na słodko :) Wystarczy tylko chwila i można zajadać się pysznymi ciasteczkami. Moja rada: Nadzienie na tartaletki najlepiej nałożyć przed ich podaniem. Składniki: Przepis na kruche ciasto na tartaletki znajdziesz tutaj. Dodatkowo: * 350 ml mleka * 1 budyń waniliowy * 2 łyżki cukru * maliny do dekoracji Wykonanie: w garnuszku
Zrób to smacznieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna włoska pizza z dodatkiem salami, cebuli, pieczarek, pomidora, oliwek i sera mozzarella. Wymyśliłam aby spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, które bardzo lubię. Nie do końca byłam pewna czy będzie dobrze smakować na pizzy. Jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Pizza wyszła pyszna i posmakowała wszystkim domownikom. Jego dodatek był
Marta GotujeWege piątek Zainspirowana poprzednią tartą z marchewką , dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą tartę z buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin(...)tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna! Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych
Codzienne Gotowaniemoich ukochanych skórkach pomarańczowych. W pobliskich sklepach ich ciągle brakuje, a na Frisco.pl bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka
Słodkie okruszkijest lekkie, orzeźwiające i meeega egzotyczne. Zamiast tradycyjnego biszkopta zrobiłam biszkopt Królowej Wiktorii- był nieco cięższy ale bardziej wilgotny. P.S. jeśli nie próbowaliście jeszcze ciasta z kokosem zalanym galaretką, to polecam. Taki "napity" kokos jest pyszny. *tortownica 21 cm: na biszkopt Królowej Wiktorii: 4 jajka 225 g mąki 225 g cukru 225 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)marakuja) Miękkie masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodawać po żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (można upiec w dwóch osobnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut. Upieczone ciasto porządnie wystudzić, ściąć mocno wyrośnięty wierzch a całość podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapatrzę.. żółta mąka...jaki czort? ano taki, że zamiast zwykłej mąki wzięłam mąkę kukurydzianą...no i cóż...skoro już mąka wsypana...zaczęłam zagniatać ciasto..i pomyślałam co będzie..to będzie...a na koniec były pyszne zawijaski...a do tego pyszny sosik..[ to już mój dodatek ]..a sosik jest różowy..no.. na zdjęciu może za bardzo tego nie widać(...)dodawać przesianą część mąki [375 g], cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbić jajko i dodać roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połączyć z przygotowaną mieszanką. Zagnieść ciasto przez około 8 min. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je i pokroić na prostokąty.Plasterki szynki [ kiełbasy]podzielić na kawałki
Moje domowe kucharzeniewięcej lub posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Często szarlotkę podaje się na ciepło, ale ja bardzo lubię tez zimną. A ta jest naprawdę pyszna na ciepło i na zimno. I do tego zdrowa. Gorąco polecam! Ciasto: 300 g drobnej mąki pełnoziarnistej (typ 2000 lub graham typ 1850) 100 g mąki krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka ugotowane na twardo
Pełny talerzdobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto (u mnie zobaczycie grudki, bo masło było za zimne). Ciacho jest pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Polecam na jesień! O akcja już działa! Pszczoły w centrum Wrocławia! Linki: O pszczołach i o jeżach u Mai w ogrodzie
les mirabelles