połączenie z uwagi na kolor wydalo mi się oczywiste. Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować. Składniki na ciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru
Gosia gotujeuwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie . Składniki ( na tortownicę 32 cm ) 2 szklanki mąki tym 405 8 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mamy nasze cisto dobrze utarte dodajemy nasze wcześniej ubite białka i delikatnie łyżką łączymy naszą masę jajeczną z białkami tak aby nie stracić puszystości . Jak już mamy ciasto gotowe , tortownicę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie wylewam ciasto a na wierzch ciasta wykładam śliwki i jagody , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na grzanie góra dół
Mój Smakdawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta..przepis znalazłam dawno dawno temu w jakiejś gazecie...na zdjęciu wyglądało bardzo pysznie..moje niestety nie aż tak bardzo..troszkę zakalcowate...a może to dlatego, że nie czekałam aż biszkopt na roladę do końca wystygnie...nałożyłam dżem i zwinęłam...ale i tak było smaczne. Składniki ciasto na roladę: 3 jajka
Moje domowe kucharzeniesłodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem polecam i zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Gotuję Testujęzrobić tradycyjne i do nich podać na przykład szpinak podduszony na oliwie, z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jednak szpinak zmiksowany i dodany do ciasta nada plackom fantastycznego smaku i koloru. Danie proste, ale jakże pyszne. Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru spora szczypta soli 2 jajka płaska łyżeczka proszku(...)większy ząbek czosnku 1/3-1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu około 1 szklanki świeżego szpinaku (lekko ubitego w szklance) olej do smażenia Szpinak zmiksować blenderem. Dodać resztę składników i zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu średniej grubości placki. Po usmażeniu odsączyć
Codzienna kuchnia niecodziennasię wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie(...)weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany Nadzienie: 5 łyżek
Kulinarne przygody Gatityzaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta(...)śniadanie do pracy czy szkoły też z nich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. Polecam Przepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie
Kuchnia po mojemuPyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru na parze, a masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale. Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze
Tradycyjna KuchniaSzukacie nowego pomysłu na ciasto? Galaretki,delicje,brzoskwinie ....bogactwo smaku...przekonajcie się sami.Ciasto niezwykle efektowne,bardzo pyszne i łatwe. Biszkopt orzechowy: 5 jajek 15 dag zmielonych orzechów 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać
Niespełnione zdolności kulinarneWczoraj tatuś miał imienny i mieli przyjść do nas goście. Więc musiałam z mamą zrobić coś pysznego. Mama uwielbia ułatwiać nam życie i robić zawsze coś po swojemu. Miałyśmy zrobić ciasto malinowe , a mama w ostatniej chwili zmieniła zdanie i zrobiłyśmy misz masz. Biszkopt z przepisu Małej cukierenki , tylko zamieniłyśmy białą czekoladę na mleczną, mus z Cakes
Lili w kuchniprzepis który przygotowałam dla Mamy mojego eM. Obchodziła w miniony weekend swoje urodzino-imieniny. Ja postanowiłam wręczyć jej ciasto i upiec TORT. Przygotowałam mój ulubiony, na ptysiowym spodzie, z jesiennymi dodatkami. Muszę przyznać, że wyszedł pyszny i bardzo urodziwy. Po twarzach zgromadzonych mogę wywnioskować, że byli tego samego zdania. Przed Wami Urodzinowy Tort Ptysiowy." Składniki na ciasto ptysiowe
Słodkie PrzyjemnościAkacjowo u mnie w tym tygodniu, prawda ? Te pachnące i pyszne kwiatki są tylko przez chwilę więc staram się nimi nacieszyć bo następne dopiero za rok. Dzisiaj ciasto - bardzo proste i szybkie do zrobienia więc będzie w sam raz kiedy mam lenia i nie chce mi się cudować w kuchni. Dodatek kwiatów odrobinę je podrasował. Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy
Smaczna Pyzajeszcze moment, na czytanie listów od wiecznie grzecznych dzieci, to i piernik nie jest typowo świąteczny. Dziś jego jesienna odsłona - z pigwą w roli głównej. Cały bezglutenowy, idealnie korzenny, pyszny, wyjątkowy. Przetrwał "aż" 17 godzin. Byliśmy bezlitośni - nie zostawiliśmy ani okruszka. Jego żywot byłby krótszy, gdyby nie fakt, że z piekarnika wyskoczył po 1 w nocy. SKŁADNIKI: /Na Piernik bezglutenowy(...)SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ: Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta. Syrop pigwowy zlewamy do butelki (wrzątek) i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej. Swoją drogą powstaje nam niezła dekoracja - pływające goździki w bursztynowej zawiesinie
Wypisz WymalujPołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce. Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja na słodki deser
Zakamarki mojej kuchni