koniec koncow powstala quiche. Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik , ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona
Przysmaki Karolkiktóre od dawna czekało na swoją kolej. Przepis pochodzi z gazetki z 2011 roku dodatku do Pani domu - "Ciasta z owocami i przetwory". Ciasto upiekłam w foremce na chałkę i wyszło mega pyszne, do wieczora nie został ani okruszek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwypuszczana z usta para, kłębi się i kotłuje na mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg? Rozglądam się,a jego ani śladu. Za to mam pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie, ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości
W kuchni Karmel-itkiananas w cieście gryczano-kokosowym* podany z ricottą~ *mąka kokosowa Ale pyszny ananas mi się trafił! Taaaaaaki słodziuki, no po prostuu ♥ :D Idealne rozpoczęcie nieidealnego dnia - majówka przerwana przez to że muszę iść na praktyki, no ale tak jak wczoraj pisałam - nie skomentuję tego -.- Zresztą, powinnam się juz przyzwyczaić, tam nikt nie zwraca uwagi na "tanią siłę roboczą" ;) ask.fm - pytania(...)mąki gryczanej ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~80ml mleka (u mnie sojowe) Mieszamy jajko, mąki, proszek do pieczenia i mleko, odstawiamy na ok. 5-10 minut. Gdy ciasto będzie za gęste można dodać jeszcze kilka łyżek mleka. Plastry ananasa zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni z obu stron na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami
breakfast of dreamsKtóż nie zna tego pysznego deseru ! Przepisów na tiramisu jest co niemiara ! Może on przyjmować rożne kształty i rozmiary. Osobiście znałam taki, do którego koniecznie dodaje się amaretto. Ponieważ nie posiadałam go w domu postanowiłam trochę poimprowizować - i zamiast niego dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :) Składniki: 20 podłużnych biszkoptów 6 żółtek jaj 8 łyżek cukru pudru(...)serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone. Układamy warstwę masy
Taste TherapyWrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście między słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem(...)sól, pieprz oraz czosnek do smaku. Mieszamy. Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki, wykładamy je papierem, obciążamy grochem i podpiekamy przez 15 min w 190°. Na podpieczone tartinki rozprowadzamy łyżkę masy serowo-szynkowej, dekorujemy połówkami fig i rozmarynem. Pieczemy przez kolejne 20 minut w temp 180°C. Smakują pysznie
Mia Cucina Sofietaosłodę. Jest to ciasto z książki Siostry Anastazji pod fajną nazwą "bajka". Ja zrobiłam trochę modyfikacji, ale myślę że wyszło to na dobre. Ciasto jest wysokie, ładnie wygląda w przekroju no i jest pyszne. Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 duże jajka(...)margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotujeKatarzynce przyszedł czas na Kubusia :) Oba ciasta są całkowicie inne, ale i jedno i drugie jest pyszne :) Kubuś to znane i lubiane ciacho, przygotowane na marchewkowym, przecierowym soku. Bardzo smaczne, orzeźwiające, zasmakuje nie tylko najmłodszym. U mnie sok z dodatkiem ananasa i mango, stąd intensywnie żółty kolor :) Polecam! Składniki na biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 100 g mąki pszennej(...)czas miksując. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa Kubusiowa: 1 l soku przecierowego Kubuś 3 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła
Domowa cukiernia EwyCiasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :) Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki: 1,2 kg mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane
Apetyczna babeczkazbędnych wstępów i opisów dziś ramach Naszego słodkiego cyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo - jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek(...)rozmieszane całe jajka. Gotować ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu, po czym ułożyć herbatniki - kwiatuszki i w środek suszoną żurawinę. Dwie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMalutkie, czekoladowe babeczki z niespodzianką w środku pyszny krem z mascarpone i kruszonych ciasteczek Oreo będzie dopełnieniem słodkiej przekąski na początek dnia. A może taką wersję babeczki wybierzecie do koszyczka Wielkanocnego? 40 min 16 sztuk składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia oraz sól pomieszać. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Na dno papilotek układamy po jednym ciasteczku Oreo, następnie wypełniać ciastem do poziomu 3/4. Piec około 25 minut w temp. 180 st. W czasie gdy pieczemy muffinki, robimy krem. Mascarpone ubijamy. Ciasteczka blendujemy na drobny pył, dodajemy do sera i miksujemy
Ania i Marcin gotująJeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Wystarczy trochę cukru i cynamon. Banalnie proste i zaskakująco pyszne, małe ciasteczka. Idealne do pochrupania przy filiżance kawy lub herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo
Złote przepisyTego przepisu nie miałam ponad 10 lat, teraz gdy go odnalazłam, napewno będzie częściej gościło na moim stole. Polecam wszystkim jest niezwykle delikatne, z pyszną masą budyniową i smaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu. Składniki: ciasto: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe
Z Majeczką w kuchnimożemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy 20 cm), bo może zostało by na dzisiaj, poniżej podaję proporcje
Rozpustne gotowanieDzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem...częstujcie się :) no i oczywiście życzę wszystkim wspaniałego weekendu :) Cieszmy się tą końcówką lata :) Składniki ciasta: 200-230 g. mąki , 100 ml mleka , 30 g drożdży , 1 łyżeczka cukru(...)cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy. Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej
Codzienna kuchnia niecodzienna