Pyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem
Wiem co jemtylko. Ja użyłam swoich czekoladowych truskawek do ozdobienia tortu- ale równie dobrze możecie je wykorzystać do różnych deserów, lodów, ciast…. nie mówiąc o tym, że takie truskawki już same w sobie stanowią pyszny, pięknie się prezentujący deser,który łączy w sobie słodycz i orzeźwienie. Skusicie się na takie pychotki ?! Smacznego! SKŁADNIKI: 250 g. truskawek 150 g. gorzkiej lub mlecznej
Domowe Tortypieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :) Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami The post Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeWczoraj był Międzynarodowy Dzień Sernika, niestety wczoraj nie udało mi się dodać przepisu, ale dzisiaj już jest. Zapraszam na pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach. Sernik z mlekiem w proszku Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dkg margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 1,40 sera białego twarogowego
Kuchnia u Bietkiciastem. Pychota! Jest wspaniała zarówno w zimie - do gorącej kawy jak i w lecie - wyjęta z podkręconej lodówki - schłodzona jak lody. Pyszna po prostu. Długo nie mogłam się zebrać aby zrobić ten deser gdyż bałam się jego ciasta. Powszechnie uważa się, że ciasto parzone jest bardzo trudne gdyż lubi opadać i nie można otwierać piekarnika w trakcie jego pieczenia. Stąd
sierotka maRysia w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się w przypadku niespodziewanych gości. 1 płat gotowego ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie Dodatkowo: miód sezam Z ciasta ciasta francuskiego powycinać kółka (szklanką). Na środku połowy okręgów ułożyć po kawałku (dość sporym) brzoskwini. Całość przykryć pozostałymi
Di gotujeciastem jest jednak zupełnie inaczej. Robiłam je już dwa razy a na zbliżającą się Wielkanoc upiekę raz jeszcze. Słodka masa, która pysznie chrupie, aromatyczny, maślany spód. Czego chcieć więcej??? Przepis znaleziony u Liski . Szybki mazurek z migdalami ciasto: 90 g miękkiego masła 60 g drobnego cukru 1 żółtko 150 g mąki pszennej nałożenie: 60 g masła 100 g drobnego cukru
Dzieje kuchennej Wiewióryzakręcenia”najprostszego wypieku kawałek ciasta urwał się i przeleciał z impetem przez kuchnię. Cóż, mogłam dalej kombinować i dosypywać do ciasta mąki, aby było bardziej podatne, ale… wyszłam z założenia, że lepsze proste kształty (okrągłe) i pyszne bułeczki, niż fikuśne twarde i zbite „gnioty”. Bo pewnie tym by się zakończyło ciągłe dosypywanie mąki. Tak więc, z tego ciasta polecam
mojewypiekiinietylkopyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie. Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia C. ratuje błyskawicznymi bułeczkami. Kiedy był małym chłopcem, jego Mama piekła takie na każde dziecięce urodziny. Polane kolorowym lukrem prezentowały się kusząco, a niewielkie rozmiary idealnie pasowały do małych rączek. Siedzieliśmy w kuchni i obserwowaliśmy rosnące ciasto(...)wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna. Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania - z uwagi na dużą ilość drożdży rosną błyskawicznie, i w godzinę na stole lądują pyszne, cieplutkie maleństwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdkąd w prezencie dostałam blender nie wyobrażam sobie już bez niego mojej kuchni. Ciasta, koktajle, lody, desery, placki, naleśniki… Ileż dzięki niemu stworzyłam pysznych potraw i ile wiąże się z nim zabawnych historii. Zwłaszcza od czasu, gdy moja mała księżniczka zaczęła mi pomagać w kuchni. Kiedyś stwierdziłam, że nie wymienię go (mimo lat) na inny sprzęt. Dziś jednak zmieniłam(...)szybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender jest dostępny w różnej kolorystyce (3 do wyboru). Mój jest zielony, co bardzo podoba się córeczce. Mi podobają się zabezpieczenia np. nie ma obawy, że podczas blendowania pokrywka nam się
Słodkie okruszkioknem czasem słoneczko zaświeci , lecz przeważanie szaro ponuro , pada wrrr pogoda okropna. Postanowiłam troszkę rozweselić moich smakoszy i upiekłam jabłecznik z bezą . Pyszny , wręcz obłędny smak . Rodzina zadowolona , ja z resztą też . Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 1.1/2 szklanki mąki tortowej 1.1/2 szklanki mąki kukurydzianej szczypta soli 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki
Różowa kuchniaMazurek kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy , pomarańczowy lub czekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie(...)mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną
Smakołyki BerenikiZbierałam się do tego ciasta aż w końcu zrobiłam i gościło u mnie na Nowy Rok. Ciasto ma fajną nazwę nawiązującą do zielonego stworka ze znanaj bajki i jest bardzo pyszne. Nie za słodkie, lekko kwaskowe, dla mnie w sam raz a i przygotowanie nie takie trudne co mogłoby się wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też
Monia miesza i gotujepowstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję, tylko robię sama. Wychodzi taniej. Dodatek mąki pszennej u mnie nastąpił na samym końcu, bo ciasto okazało się za rzadkie. Myślę, że z powodu dżemu, który był jeszcze dość rzadki. Nawet jeśli(...)smażyć. Smaż placuszki bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu po kilka minut na każdej stronie. Wystarczy łyżka ciasta na jeden placek. Podawaj jeszcze gorące z ciepłym dżemem i truskawkami lub ostudzone z zimnym dżemem. Wszystkie zdrowe składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru znajdziesz w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl
Anioszek w kuchniSzarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka razy ;) Mały nakład pracy, a całość bardzo efektowna. Trochę kaloryczne, ale ostatnio powróciłam do biegania, zachęcona nowymi butami, które kupiłam na http://www.butydobiegania.pl/ , już zapomniałam jaka to przyjemność ;) Mogę jeść więcej słodkości, bo spalę(...)dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Mus jabłkowy: 1 kg jabłek cukier - do smaku 25 g żelatyny rozpuszczonej
Domowa cukiernia Ewy