pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:446/1162)

Drożdżowe muffinki z cynamonem i jabłkami 188

wypiek. Pieczemy z tego samego przepisu a u każdej wygląda to inaczej. Ale wracając do muffinek to powiem tylko tyle, że są pyszne. Więc bierzcie się za wypiekanie. Przepis od Bereniki z moimi małymi zmianami. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej T 500 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli(...)przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blat lekko posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na prostokąt 38*22cm. Na cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy do muffinek tak by na górze była przecięta strona

Ala piecze i gotuje
Sernik z masą kajmakową 328

liczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy(...)miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 - 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Na ciasto: 100 g margaryny szklanka mąki żółtko 2 łyżki kakao i cukru   Na masę serową: 50 g masła 750 g sera białego zmielonego może być z kubełka 100 g cukru

Słodkości i nie tylko
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 218

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal

Mała Cukierenka
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 153

chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce. Można je przygotować wieczorem i rano w kilka minut mamy pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety nie jestem rannym ptaszkiem dlatego piekę je wieczorem , po ok.5-cio godzinnym wyrastaniu. Rano są nadal(...)Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut ( wyrabiałam malakserem ale można też ręcznie). Następnie miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce  na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty.     Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej

Smaczne Zdrowe
O bułkach, które stały się chlebem 156

wynieść, nauczyć się czegoś, zapamiętać. Z tej wnioski są następujące - z ciasta na bułki wychodzi bardzo smaczny chleb. Zaczęło się od mojej ukochanej ostatnio  Brød: 100 lækre opskrifter , w której tym razem znalazłam przepis na bułki marchewkowe. Już dwa rodzaje są na blogu, jednak oba tak pyszne, że nie wahałam się przed wypróbowaniem kolejnego przepisu. Ten w dodatku zawiera(...)już wspomniałam, czas naglił, więc zamiast się złościć i rozczulać, przelałam ciasto do keksówki. Wyrosło sobie jeszcze odrobinę, żeby wylądować w gorącym piekarniku. Następnego ranka z pewną dozą niepewności odkrawałam pierwszy kawałek. Okazało się, że wszelkie obawy były nieuzasadnione - chlebek wyszedł pierwszorzędny. Sycący, o ślicznym kolorze. Pyszny z plastrem sera i kawałkiem papryki. Zniknął sama nie wiem, kiedy; cudem tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 358

piątkowy obiad, do tego kubek czerwonego barszczu i jest pysznie. Co prawda paszteciki kojarzą mi się z weselem i ciepłym posiłkiem po północy. Jednak mi to nie przeszkadza i co jakiś czas paszteciki pojawiają się u nas w domu w rożnej odsłonie.  Składniki:  ciasto podstawowe drożdżowe  560 g mąki 50 g świeżych drożdży

Niezły Młynek
Ciasteczka z brzoskwiniami z indyjską nutą. 139

Witajcie po świętach. Zapewne były udane i obfite w pyszne jedzenie :) Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór.  Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney.  Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto rozkładamy

vegetanie
Czekoladowe muffiny 109

Muffiny to coś, co tygrysy lubią najbardziej. Pyszne w każdej wersji. Przepisów na muffiny jest mnóstwo, ale to najlepszy jaki wypróbowałam. Tym razem w czekoladowej – mojej ulubionej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada”. 125 g margaryny 125 g cukru 150 g mąki pszennej 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 3 łyżeczki kakao w proszku pół kostki gorzkiej czekolady(...)czekoladą i miksujemy na gładką masę. Połowę czekolady łamiemy na kostki i roztapiamy – ja robię to w mikrofali, chociaż trzeba bardzo uważać, żeby nie spalić czekolady. Dodajemy czekoladę do ciasta, mieszamy. Do przygotowanych 12 foremek na muf inki wkładamy równomiernie ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C  przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto

Humanistka w kuchni
tort czekoladowe cappuccino 130

Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica 21 cm Składniki(...)ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty.  Czekolady połamać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowe święta, czyli... 215

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki(...)były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca. Jestem zdecydowaną zwolenniczką przygotowywania tego typu

Ratunku obiad
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 143

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły. Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Dodatki, które w nim się znajdą

Di gotuje
Ciasteczka cynamonowe na Walentynki 116

prezentuje pyszne ciasteczka cynamonowe z konfiturą. Składniki: 5 jaj 5 dag masła 1/3 szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypki czerwona konfitura  Wykonanie: Cztery jaja ugotować na twardo i utrzeć same żółtka z masłem, dosypać cukier, 1 surowe jajo, mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamon. Wyrabiać ciasto około

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 235

zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny(...)chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy i posypuję całość serem. Całość zawijam w roladę. Nie musicie robić tego bardzo ściśle, gdyż ciasto i tak urośnie w piekarniku. Gdy zwinę już rulon, wtedy odkrawam kawałki o szerokości mniej więcej 3-4 cm każdy. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję jajkiem

Cooking Monster
Rogale świętomarcińskie 136

się do pracy. No cóż, trochę czasu mi to zajęło, ponieważ chciałam Wam pokazać więcej szczegółów podczas   wyrabiania masy i ciasta. Zrobienie tych rogali wcale nie jest trudne. Trzeba się tylko trzymać przepisu a potem zajadać pysznymi rogalami świętomarcińskimi         Składniki na masę: 500 g białego maku 85 g masła 250 g cukru 250 g miodu

Kuchnia u Krysi
Tarta ze szparagami 138

tarty, napisałam mu, że ja też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella. 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście cienkich zielonych szparagów 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 łyżki sera tartego mozzarella 1 duża szczypta gałki muszkatołowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania