puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:11/329)

Ciasto czekoladowe z nutą chilli 101

smakuje doskonale z dużą ilością kakao. Ciasto czekoladowe charakteryzuje się takim wyrazistym smakiem, po pierwszym kęsie wyczuwamy inny smak, ale ciężko zgadnąć że chodzi o chilli.   Ciasto jest puszyste, mocno kakaowe, a zarazem nie jest suche. Ciasto czekoladowe z nutą chilli 2016-11-06 21:37:33 Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kostka

Rusty Fork
puszyste ciasto Kubuś 363

składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 126

pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem  SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort wiśniowy wyborny 267

miski wbić jajka i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut(...)suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Masa wiśniowa: Zamrożone wiśnie przełożyć do garnuszka i odmrozić (u mnie trwało to całą noc). Do odmrożonej masy wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Z uzyskanej masy odlać niepełną filiżankę soku wiśniowego (do nasączenia). Po wyłączeniu palnika dodać dwie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Z uzyskanej

Passions hobbies life
Szybkie ciasto cytrynowe 659

aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów i drinków. Z tym bardzo aromatycznym owocem polecam Wam przepis na szybkie ciasto cytrynowe. Składniki na formę 39 x 27,5 x 8 cm : - 400g mąki tortowej - 300 ml oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego z cytryny(...)pieczemy ok. 50 minut (góra – dół, bez włączonego termoobiegu) – do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia. Z cukru pudru i podgrzanego soku z cytryny ucieramy lukier. Gotowy wylewamy na ciasto, równamy powierzchnię i zostawiamy do zastygnięcia. Intensywnie cytrynowe, wilgotne, delikatne i puszyste – szybkie ciasto cytrynowe zachwyca smakiem i aromatem. Zamiast lukru można oprószyć cukrem pudrem

mojewypiekiinietylko
Ciasto jogurtowe z truskawkami 144

Puszyste, delikatne ciasto jogurtowe z truskawkami. Podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Składniki na ciasto: 2 jajka 150 g cukru 150 ml jogurtu naturalnego pół szklanki oleju łyżeczka aromatu pomarańczowego 250 g mąki 1 czubata łyżeczka cukru(...)wanilią 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250 g truskawek łyżeczka brązowego cukru do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej i olejek pomarańczowy. Przestajemy miksować. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier

Smak mojego domu
Naleśniki biszkoptowe z nadzieniem serowo-makowym 157

się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł na ich podanie? Składniki (na ok. 8-9 szt.): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2-3 łyżki wody gazowanej 4 jajka (w temperaturze(...)Ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz masłem na gładką masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy wodę gazowaną wymieszaną z mlekiem, a następnie dodajemy 3/4 szklanki przesianej mąki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dosypujemy do niej resztę przesianej mąki i ostrożnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę do ciasta

MyCookBook.pl
Pączki – delikatne i puszyste 154

tego przepisu pączki są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie i długo świeże. Składniki (na 10-12 pączków): 300g mąki i jeszcze trochę do podsypania 15g świeżych drożdży 2 małe jajka 50 g roztopionego masła 125 ml letniego mleka 1-2 łyżki alkoholu (spirytus/ rum, etc) 40g cukru z wanilią (jeśli chcecie, żeby ciasto było bardzo słodkie, możecie dać więcej(...)Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej uformować w kulę. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie na grubość od 1-1,5 cm i wycinać krążki (można szklanką) o pożądanej średnicy (u mnie

Pociąg Do Kuchni
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 295

Jabłecznik na kefirze to pyszne ciasto z dodatkiem kefiru, za to bez użycia jajek. W puszystym, delikatnym cieście zamknięta jest duża ilość aromatycznych jabłek, które po upieczeniu nie są zbyt zwarte i dzięki temu niemal rozpływają się w ustach. Ciasto kefirowe jest nieco podobne do ciast półkruchych, jednak jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. Do jego przygotowania nie potrzeba

Smakołyki Bereniki
Sernik tradycyjny z rodzynkami 243

pyszny tradycyjny serniczek. Sernik ten króluje w moim domu odkąd tylko pamiętam. Kiedyś piekła go moja mama, dziś piekę go ja. Sernik zawsze się udaje, jest delikatny i puszysty.  SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa(...)krupczatki, 5 dag rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń, mąkę krupczatkę oraz rodzynki. Ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Migdałowa szachownica 796

mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej(...)patyczka. Po upieczeniu przez kilka minut przestudzić w foremce, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Ciasto ciemne: Wykonanie jak powyżej. UWAGA: Oba ciasta urosną z górką, dodatkowo ciasto kakaowe może wyrosnąć ciut niższe niż ciasto jasne. Z obu ciast należy ściąć wybrzuszenie i tak wyrównać, aby oba miały podobną wysokość ( przyda się dobry, długi nóż z piłką

Opowieści z piekarnika
Rolada Huragan 227

Wbrew pozorom rolady nie należą do skomplikowanych ciast. Od dawna szukałam przepisu na ciasto biszkoptowe, które będzie puszyste, wilgotne i bardzo sprężyste – jednym słowem idealne na rolady. Szukałam i znalazłam. Przyznam, że sposób wykonania tego ciasta bardzo mnie zaskoczył. Już sam wybór mąki jest nietypowy, nie mówiąc i całym przepisie. Moje nowe odkrycie – Rolada Huragan. Składniki na formę(...)ndonezyjki – Amel . Niektóre składniki musiałam dostosować do naszych realiów. Czy to się sprawdziło? Jak najbardziej. Rolada Huragan swoją teksturą zaspokoiła moje poszukiwania na idealne ciasto biszkoptowe. Jest delikatna, puszysta, sprężysta, miękka niczym gąbka, wilgotna… i nie tylko. Nie wiem jeszcze jak sprawdzi się w innych wypiekach, ale na pewno moja przygoda z tym ciastem dopiero się zaczęła. Jest

mojewypiekiinietylko
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 151

Mnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 200 g drobnego cukru 100 ml mleka 4 duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego świeżo otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki

maniapieczenia
Ciasto z jabłkami 110

łatwe i bardzo puszyste, wilgotne ciasto z jabłkami. Do przygotowania tego ciasta potrzeba zaledwie parę minut, plus czas pieczenia i w ciągu godziny możemy już zajadać się pięknie pachnącym ciastem, bogatym w jabłka. Składniki na ciasto: 6 jajek szklanka cukru 6 średnich jabłek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Piekarnik nastawiamy na 170st. Jabłka obieramy(...)kroimy w małe cząstki. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo, cały czas miksując mąkę wymieszaną z proszkiem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do tortownicy wlewamy połowę ciasta, wykładamy jabłka i na jabłka wlewamy pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170st. Artykuł Ciasto z jabłkami pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Jabłecznik puszysty 141

moim domu zawsze gości jabłecznik w kruchym cieście. Tym razem zapraszam na przepis w innej wersji. Puszyste i lekkie ciasto podobne do biszkopta z pysznym nadzieniem oczywiście jabłkowym 😊  Składniki (blaszka 23/33): ciasto: jajka 5 szt, mąka pszenna 250 g, cukier 3/4 szklanki, mleko 50 ml, olej 120 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, nadzienie: jabłka kwaskowate(...)sokiem z cytryny i gotujemy do częściowego odparowania wody. Skrobię mieszamy z wodą, dodajemy do jabłek, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem cukru. Następnie powoli wlewamy olej i mleko i miksujemy do połączenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy szpatułką

kulinarne odsłony pati