wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto puszyste, lekkie, a zarazem bardziej sycące. Rozkręcać pizzy w rękach też mi się nie chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień, więc strasznie(...)Sosie Słodko - Ostrym. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2osoby (ilość ciasta również wystarczy na 2 pizze o średnicy 31 cm każda): 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej niecała 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżka
Blondynka Gotujebędę Was na bieżąco informować co i jak :-) A co planujecie upiec na pierwszą niedzielę roku? Może struclę makową? Ale taką wzbogaconą figami, marcepanem, skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie, póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g masła 2 jajka
Czary - gary w kuchnicały czas ubijając stopniowo dodawaj żółtka, cukier i powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ocet lub spirytus oraz skórkę z cytryny. Puszyste ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowy. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sam dół, aby biszkopt wyrósł, następnie przełącz piekarnik na góra-dół
Niezły Młynekzawsze pizza domowa, zrobiona przeze mnie własnoręcznie. Nie żadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza a'la bolognese. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży
Waniliowe ImprowizacjePuszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Zapach przywołuje wspomnienia… Ciasto jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. U mnie w domu znika jeszcze ciepłe Do placka oprócz śliwek dodałam drobno posiekane suszone daktyle, a kruszonkę zrobiłam z mielonymi migdałami. Wszystko
Oryginalny smakSłodkie bułeczki odrywane z białym serem Słodkie bułeczki odrywane z białym serem to jeden z tych wypieków, które bardzo lubię i chętnie przygotowuję Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, a do tego nadzienie z białym serem, a całość posypana kruszonką. Czy może być coś lepszego na śniadania lub do popołudniowej kawki niż taka słodka bułeczka? No ok, może być... dwie
WSZYSTKO SMACZNEwyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki. BABECZKI RED VELVET Składniki: babeczki: 250 g mąki 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Bon appetit mon amieKlasyczne kluseczki z farszem mięsnym otulone puszystym ciastem, okraszone podsmażoną cebulką i kiełbaską mają niepowtarzalny, obłędny smak i są świetną propozycją na tradycyjny, domowy obiad. Składniki: 500g ziemniaków 150g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Farsz: 100g ugotowanego mięsa drobiowego 130g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Zasmażka: 120g kiełbaski wędzonej
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto porzeczkowa wuzetka Ciasto kokosowe Ciasto brzoskwiniowe Śmietankowiec z porzeczkami Ciasto puszysta krówka
Passions hobbies lifeletnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi. Składniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła
Słodkie inspiracjeTruskawki i tej porze roku są pyszne! Trzeba korzystać póki są. Dlatego dziś - naleśniki z truskawkami. Proste i smaczne. Składniki: na puszyste ciasto przepis tutaj (prócz papryczki w proszku!) dodatkowo: około 600 g truskawek, 2 łyżeczki cukru, cynamon Przygotowanie: Ciasto na naleśniki przepis tutaj . Truskawki kroimy w grubsze plastry i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, żeby truskawki
Lena Gotujegustu, pozostałe jeśli o mnie chodzi były bez wyrazu, albo po prostu to nie mój smak. Pomimo wszystko wolę pizzę z klasycznego menu, podane na cienkim lub puszystym cieście. Wybierając się na Festiwal Pizzy , chyba obowiązkową pozycją jest Wielka dolewka :) Nie wyobrażam sobie zjedzenia kilku czy kilkunastu kawałków pizzy bez popijania :) Fajnie jest wybrać się na to święto pizzy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cieniutkie kiełbaski owinięte delikatnym i puszystym ciastem drożdżowym. Smakują zawsze i wszystkim, także dzieciom. Będą świetną przekąską na każdym przyjęciu, imprezie, pikniku. Z powodzeniem zastąpią tradycyjną kanapkę. Warto wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto drożdżowe szybko rośnie
cool and mintyLekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je zrobić z malin świeżych a poza sezonem z mrożonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na spód parzony: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 62 g masła 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy , słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Kto się potrafi oprzeć bananom z toffi? Nikt! A z całą pewnością nie ja! Taki deser jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkosamej firmie, http://fototapetynawymiar.com/ , sprawdzone, dobre rozwiązania trzeba sobie polecać ;) Po zachwytach nad mieszkaniem przyszedł czas na degustację babeczek, które zaoferowałam się przynieść do kawy ;) Delikatne, puszyste ciasto, udekorowane kakaowym kremem śmietanowym, z dodatkiem czekoladowych kropelek. Pyszności! Jedne z lepszych muffinek, które jadłam, szczególnie krem oszałamia smakiem ;) Bardzo polecam! :) Składniki: 125 g cukru 300 g mąki pszennej
Domowa cukiernia EwyPuszyste ciasto drożdżowe nadziane truskawką, obsypane słodką kruszonką. A to wszystko pieczone w formie na muffinki...przepysznie <3 Oczywiście, babeczki można nadziać innymi owocami- jagodami, malinami, wiśniami, śliwkami... Możliwości jest mnóstwo i każda z pewnością wyśmienita. Polecam! Składniki: (na 10 babeczek) Ciasto: 230 g mąki pszennej tortowej 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Rozpustne gotowanieLekkie, puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, kawałków białej czekolady i skórki z pomarańczy. Wierzch muffinów zdobią chrupiące, przyrumienione płatki migdałowe. Muffiny są wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-) Polecam! Składniki na ok. 12 - 14 szt. 250 g mąki 150 ml maślanki
maniapieczenia