puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:8/329)

CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 125

przygotować idealne ciasto drożdżowe ? Puszysta, delikatna, zaskakująca wyjątkowym smakiem...Każdy kęs jest lepszy od poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości. Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się(...)swoją objętość, ale jego powierzchnia stanie się płaska lub wręcz lekko wklęsła-dopiero wtedy jest dojrzały. To bardzo ważne, aby uchwycić ten moment, bo z niedojrzałego rozczynu ciasto wyjdzie mało puszyste, zakalcowate, a ze zbyt długo fermentującego - o niejednolicie zabarwionej skórce. I co gorsza, o kwaśnym smaku i zapachu.  3.Zagniatanie ciasta    Do wgłębienia w mące

Moja Książka Kucharska
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 209

ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest taka jeszcze trochę ciepła. Najszybciej znika w towarzystwie kawy lub przy kubku ciepłego mleka. Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a potem zabieram się(...)nastawiam piekarnik na 180 stopni do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika)gotową studzę na kratce przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta Jest to idealny przepis dla tych

Basia w kuchni
Ciasto"Pijany kokos" 1839

likieru kokosowego  Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania:   CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy(...)łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.      PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem. MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę

Wanilia i Kardamon
Ciasto z malinami. 95

utartą masę  , posyp wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko mąką. Delikatnie wymieszaj wszystko razem łyżką. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie powstał później zakalec, ciasto powinno być puszyste. Gotowe ciasto wylej do średniej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni łyżką. Posyp świeżymi malinami, delikatnie powciskaj je do ciasta, tak, aby tylko troszkę

Przepisy i porady kulinarne
Puszysty sernik 136

piekę ok. 70 minut w temp. 170 'C.  Gotowe ciasto nie wyciągam od razu z piekarnika, tylko trzymam jeszcze ok. 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.  Ciasto jest puszyste i przepyszne w smaku!  SMACZNEGO! :-) * * * wypieki podano na talerzu z  Porcelany Bogucice

Wielopokoleniowo
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 125

się ciasto przyrumieni (od razu odpowiadam na ewentualne pytanie: tak, ciasto piecze się pod pokrywką :)) A potem pozostaje już tylko delektować się pieczenią i zagryzać ją miękką, puszystą bułeczką :) Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Proste ciasto z rabarbarem 316

Proste ciasto z rabarbarem...Puszyste, słodkie ciasto.Z kawałkami kwaśnego rabarbaru.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, smaczne, tanie.Idelane do kawy. Zapraszam!Składniki:250 g margaryny;1 szklanka białego cukru;3 łyżki wody;2 jaja;2 szklanki mąki pszennej;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;200 g rabarbaru (około 2 łodyg);Cukier puder.Sposób przygotowania:Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić(...)wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Sernik z gruszkami i czekoladą 90

około 2 godziny *** *** Po tym czasie ciastem wykładamy dno tortownicy (moja blaszka ma średnice 24 cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Zmielony biały ser mieszamy dokładnie z miękkim masłem. Żółtka jaj ubijamy z 1/3 szklanki cukru na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich po trochu(...)pomocą małej łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne *** *** Z wierzchu na gruszkach nacinamy kilka pionowych pasków *** *** Na masie serowej układamy połówki gruszek. Owoców nie wciskamy w ser, gdyż podczas pieczenia ciasto urośnie i może nam zakryć gruszki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie w małym garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę

Blog z Apetytem
Szpinakowa rolada z łososiem 415

puszystym serkiem twarogowym.Z dodatkiem wędzonego łososia.Smakowita przekąska!Składniki:Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;1 łyżeczka masła;4 jaja;2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy,  waga 1 opakowania 150 g);150 g łososia wędzonego w plastrach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Szpinak rozmrozić.Na rozgrzane na patelni masło wrzucić(...)minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.Wystudzone ciasto rozwinąć i posmarować puszystym serkiem tawrogowym.Na serek wyłożyć łososia (ja rwałam na kawałki i luźno pokrywałam powierzchnię serka).Tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić

Gospodyni Miejska
Ciasto Drożdżowe z Malinami i Kruszonką 205

komponuje się z aromatycznymi owocami . Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Składniki: ok. 400-500 g malin Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 25 g drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła odrobina soli Ciasto Drożdżowe z Malin(...)mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką 222

się z aromatycznymi śliwkami. Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką - Składniki: ok. 1/2 kg śliwek  Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 25 g drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła łyżeczka cynamonu odrobina soli Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami(...)mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będzie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Kołacz serowo-ryżowy z owocami 173

Puszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni. Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 20 dag ryżu 800 ml mleka 2% szczypta soli 10 dag cukru 1 cytryna

Wanilia i Kardamon
Brioche 118

pachnący.. czegóż więcej potrzeba :-) Przepis wzięłam z tej strony . Zwiększyłam jednak ilość mąki, gdyż niestety nie mogłam zrobić za tak rzadkiego ciasta kulek i też upiekł się puszysty.   Wykonanie ciasta jest dla osób cierpliwych, wymaga dwukrotnego długiego wyrastania, ale warto poczekać :-) Składniki na 2 bochenki: 575 g mąki jasnej chlebowej 50 g drobnego cukru (dałam zwykły

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO MARCHEWKOWE 164

Puszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego

Qchnia po prostu
Zebra Hanki 125

miłośników suchych ciast, polecamy puszyste, łatwe w wykonaniu ciasto na podwieczorek lub do niedzielnej kawy, można polecić wszystkim tym, którzy gustują w babkach... Składniki: 5 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanki oleju 1 szklanki wody gazowanej lub oranżady 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto

kgwjanczewo
Karpatka 123

Lekkie ciasto z puszystym kremem.Składniki na ciasto:-szklanka wody-szklanka mąki-1/2 kostki margaryny-5 jajekSkładniki na krem:-budyń-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-1,5 szklanki mleka   Zaczynamy od przygotowania ciasta.Wodę zagotowujemy z margaryną.   Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.Odstawiamy i studzimy

Maminek kulinarny