barszczu , wspaniałe na każde przyjęcie lub obiad. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowych Kapuśniaczków, czyli pasztecików z kapustą i grzybami, to koniecznie to zróbcie. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja użyłam mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Przepis jest naprawdę prosty, choć czasochłonny (moczenie grzybów, czas wyrastania ciasta itd). Spróbujcie, polecam. Może
Słodkie okruszkiniby sprawdzonych i świetnych, ale zawsze coś było nie tak lub czegoś mi brakowało. Tym razem mogę śmiało powiedzieć: to jest to. Nie miało to być lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe, ale też nie bardzo ciężkie brownie (choć do tego jest trochę zbliżone). Chciałam, żeby było intensywne w smaku i bardzo wilgotne. Udało się! Przepis to kompilacja kilku
Ratunku obiadPlacek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie. Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci, ciepłe, puszyste ciasto, wspaniałe chwile na wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle Karmel-itka robi placek drożdżowy
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowanie tego ciasta jest ekspresowe. Polecam w sytuacji kiedy niespodziewanie zadzwonią nasi znajomi z informacja, że za godzinę do nas wpadną. Wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i gotowe! Nie potrzeba do niego żadnych wyszukanych produktów. Zazwyczaj wszystko mamy pod ręką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Bardzo szybko znika wówczas z talerzyka :) 2 jajka 1 i 1/4 szklanki(...)oleju 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu mały słoik dowolnego dżemu Jajka zmiksować z cukrem, po czym dodać kolejno pozostałe składniki i ucierać do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę (21 cm) i piec ok. 1 h. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem
Krokusowy Domwłaśnie one najczęściej gościły w moim piekarniku. Mogę śmiało powiedzieć, że to od nich zaczęła się moja miłość do zamykania ciast w tych malutkich papierowych foremkach. Nieskomplikowane, szybkie ciasto, odpowiednio puszyste, ale też przyjemnie wilgotne dzięki dodatkowi startej marchewki, napakowane posiekaną czekoladą i dużą ilością rodzynek, a wszystko wzbogacone aromatem cynamonu. Krem wykonałam z serka kanapkowego, który(...)tabliczki czekolady 1 szklanka rodzynek PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik na 180 stopni C. mieszam trzepaczką olej, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii, dodaję marchewkę mieszam mąkę z sodą dosypuję mąkę do ciasta dosypuję pokrojoną czekoladę i rodzynki piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni C. SKŁADNIKI NA KREM: 450 g. serka twarogowego ( Mój ulubiony) 1-2 łyżki miodu do ozdoby: wiórki kokosowe
Upiecz sobie babeczkęDrożdżówki rozpływające się w ustach? :) A zapraszam, ciasto puszyste I delikatne, smak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam Zaczynamy :) Składniki : 500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko dżem truskawkowy budyń Wykonanie: Masło(...)rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki mikserem lub wyrabiamy ręcznie :) Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Szykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki. Układamy na formie
Smaki EdytyWylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia(...)pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.Ciasto przekładamy w następujący sposób:- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.Polewamy ulubioną polewą czekoladową.Smacznego!Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam w przedświątecznej paczce
Codzienna kuchnia niecodziennapiekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało(...)Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło. 3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął
Szefowa kuchniSpód: 1. Wszystkie składniki na spód miksujemy razem przy pomocy blendera (ew. możemy wcześniej ubić białka z cukrem, resztę składników zmiksować blenderem i połączyć łyżką, będzie bardziej puszyste) 2. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach (grzałka: góra-dół). Na pierwsze 20 min możemy przykryć formę folią aluminiową, żeby wierzch ciasta nie przypiekł
Malowane smakiemszybkie, proste, nie wymagające prosiło się o upieczenie. Smak pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest mięciutkie, dość mocno kokosowe. Orzeźwiające jabłka, polane lukrem kokosowym są dopełnieniem całości. Pyszne, szybkie ciasto, typowe do popołudniowej herbatki. Bardzo polecam. Składniki: 4 średnie jabłka 125 g masła 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 200 g mąki 50 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Ucierając wlewamy mleko kokosowe. Powstałe puszyste ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda i każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy
Made By Mom And SonCiasto ptasie mleczko z truskawkami i galaretką. Bez pieczenia. Ciasto jest puszyste i bardzo delikatne. Na herbatnikach, łagodny smak pianki przełamują wyraziste truskawki w towarzystwie wieloowocowej bezbarwnej galaretki. Jak wykonać ten deser pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a nie ominą Cię nowe przepisy. PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Ptasie mleczko: białka(...)herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę piankową, wyrównujemy i wstawiamy na 15 min. do lodówki. Następnie układamy na górze truskawki, zalewamy tężejącą gal aretką i wstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
RITA food channelzrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie. Zapraszam na przepis Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek(...)nalewki 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło. Zamiast śliwek z nalewki można użyć suszonych, które należy namoczyć w spirytusie
Cynamonowe szczęściewłoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu i składników, oni tyle co o ile. Moja propozycja to pizza jaką my kochamy najbardziej czyli na grubym i puszystym cieście z mozarellą, pomidorami, świeżą bazylią, oliwkami nadziewanymi anchois i bryndzą. I jest to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna pizza. Pycha! Szczerze polecam. składniki na ciasto: pełny kubek(300ml) mąki Szymanowskiej 1/4 świeżych drożdży
SMYKWKUCHNISernik z cynamonem, najłatwiejszy sernik dla początkujących Sernik z cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika. Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie wykonywać gofry takie same jak mają w budkach! Ta chrupkość, a środku puszyste ciasto-mniam! Na to ulubione dodatki i od razu człowiek robi się szczęśliwszy.😀 Tak apropo często widuje zapytania o super przepis na chrupiące gofry, ale niestety jakiego by się przepisu
zdrowo i aktywnieŚwietny przepis dla początkujących i nie tylko. To niesamowite ciasto ze śliwkami i kruszonką wychodzi za każdym razem. Sprawdzone i bardzo proste do zrobienia ciasto, które jest puszyste, wilgotne i owocowe. Jeśli lubisz ciasta z kruszonką i na drożdżach, to myślę, że spodoba Ci się tez mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
AniaGotuje.plJogurtowe placki to mój wypróbowany przepis. Placki są bardzo puszyste choć ciasto może wydawać się za gęste ale takie właśnie musi być. Jogurtowe placki można zrobić z owocami. Dzisiaj jednak przygotowałam ciasto na placki bez owoców. Za to przyrządziłam karmelizowane banany i włoskie orzechy. Jogurtowe placki to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. Po prostu szybki i łatwy
codojedzeniajest dla Was! Nie dość, że nie trzeba do jego przygotowania żadnych wymyślnych składników – nawet nie ma mąki – a można z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję, jest czekoladowe i fajnie zaspokaja wilczy apetyt na słodkie Składniki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka erytrolu szczypta soli 1 łyżka kremu kokosowego odrobina proszku
PaleoLifektórym przepisem rozpocząć swoją przygodę z blogowaniem... Padło na te drożdżówki :) Piekłam je kilka dni temu. Rozeszły się - dosłownie i w przenośni - jak świeże bułeczki ;) Puszyste drożdżowe ciasto z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem... Połączenie idealne! Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji ;) to oczywiście absolutnie nic nie stoi
Opowieści z piekarnikachyba każdy lubi, nieprawdaż? ;). A jeśli wzbogacimy je o pyszne, pachnące morele, to już w ogóle trudno się będzie od nich oderwać ;). Mięciutkie i puszyste drożdżowe ciasto, twarożkowe waniliowe nadzienie i soczysta morela - to bajkowe połączenie, nie sposób się mu oprzeć. Na drugi dzień smakują równie dobrze; dzięki wilgotnemu nadzieniu nie tracą wiele na świeżości. Najlepsze drożdżówki
Opowieści z piekarnikajest tak puszyste, jak klasyczne ciasta. Brak puszystości kompensuje smakiem i aromatem. Pachnie cynamonem, w smaku słodko-kwaśne. Całkiem nowe, wyśmienite doznanie. Mi najbardziej smakuje z dodatkiem powideł śliwkowych. Idealny podwieczorek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Ciasto dyniowo-cytrynowe","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-01 14:52:40","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016
KucharzycaCała porcja dla Was! Na śniadanie, kolację lub jako pyszny deser. Torcik pieczemy w mikrofali, bez konieczności używania piekarnika. Patrząc na skład, można zastanawiać się czy takie ciasto będzie puszyste i miękkie. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Bułeczka - bo tak inaczej nazywany jest ten wypiek, może stanowić także podstawę innych deserów. Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych
Chocolate Muffin Bloggęste ciasto wyłożyć pomiędzy jabłkami, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - ciasto piec około 45-50 do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest puszyste, aromatyczne i warte upieczenia.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPuszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację. Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki 200 ml letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli 50 g masła nadzienie: słoiczek powideł śliwkowych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUlubiony sernik w mojej rodzinie. Lekki, bez spodu, rozpływający się w ustach, jednym słowem: puszysty. Uwaga: ciasta jest dosyć dużo więc wyrabiać w wielkiej misce. Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
Milion Smakówoleju olej do smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam
prawdziwe jedzenielyzki soku z cytryny,1 lyzka kakaoWykonanie:Maslo utrzec na puszysta mase,dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal.Amoniak rozpuscic w mleku.Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko z amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka.Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się na to nie poradzi.Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść.Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę
Moje pyszne gotowanieFacebook'a. Niestety, zostało mi tylko jedno zdjęcie, gdyż reszta poleciała w kosmos podczas awarii komputera.Myślę jednak, że to jedno zdjęcie wystarczy, żeby Was zachęcić :) ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle smaczne :)Składniki ciasta:7 jajek,3/4 szklanki cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,4 łyżki ciemnego
Codzienna kuchnia niecodziennaWczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali i chwalili ogromnie. Z całej blachy została jedna bułeczka, którą kolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKorzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie
Smakołyki Bereniki200C około 40 minut = do suchego patyczka zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem i rozsmarować na zimnym cieście, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypką czekoladową ciasto jest puszyste, wilgotne..........SMACZNEGO!!! dobrej jakości tortownice silikonowe - wymiary: średnica: 24,5 cm, wysokość: 3 cm - 2 sztuki w zestawie 29,90 zł - zakupione na stronie..... http://emako.pl/product-pol-1428-Silikonowa-forma-do-pieczenia-ciast-tortownica-2-sztuki.html
W Mojej Kuchni LubięBardzo łatwe wykonaniu, puszyste ciasto z owocami i chyba nareszcie mam przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek
RAROSSAinnego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki
Mania Gotowaniastopami. Postanowiłam dziś dopasować się kolorystycznie do tej pory roku . Padło na pomarańczowa marchewkę i powstały muffiny A po mieszkaniu rozszedł się cudowny zapach wywołany przyprawami korzennymi. Puszyste ciasto , pełne orzechów , rodzynek, a na wierzchu , słodka polewa i karmelizowana marchewka .... Polecam
Malinowa Kawiarenkazapalony wosk to Red Velvet . Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku
Magiczne Życie Martyjuż kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne. Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść