puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:24/329)

ciasto marchewkowe (z serkiem). PIERWSZE URODZINY BLOGA! 160

suchego patyczka.  ~200-250g serka kremowego (np. Philadelphia) ~180g cukru (lub więcej/mniej do smaku) Ser utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową masy serowej, przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałą masą serową. Udekorować wedle uznania (opcjonalnie. Ja użyłam pozostałej marchewki (bo starłam jej trochę za dużo :)), ale można

chili & sugar
Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej 232

Każdy ma swój przepis na ciasto czekoladowe, dzisiaj jedna z jego wersji, bardzo popularna w Brazylii tzw. Nega Maluca czyli w tłumaczeniu szalona czarnuszka. Ciasto jest cudownie puszyste, pięknie wyrasta a polewa jest taka "cukrzysta".Jest to świetna propozycja na Sylwestra niezależnie czy przygotowujecie go w domu gdyż szybko i prosto się go robi, czy też wychodzicie(...)gości - łatwo go zapakować i przetransportować.  Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości!Składniki ciasta:3 jajka całe1 i pół szklanki cukru2 szklanki mąki tortowej1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakaopół szklanki oleju1 łyżka proszka do pieczeniaszczypta soliszklanka ciepłej wodykilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta:4 łyżki mlekapół szklanki  czekolady

Smaki Brazylii
Serniczek z Brzoskwiniami 281

foremkę- kwadratową lub tortownicę, smarujemy masłem, oprószamy mąka, wyklejamy ciastem, wylewamy ser, na wierzchu układamy brzoskwinie pieczemy około 40- 50 minut białka ubijamy z cukrem na puszystą piane wylewamy na gorące ciasto, po czym pieczemy jeszcze około 15-20 minut Smacznego

Luźna Kuchnia
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 185

wykraczać poza te wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako polewy. Z tego połączenia wyszło nam wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 313 kcal | 6 g białka

Nerds Kitchen
Lekki tort truskawkowo - śmietankowy 341

często piękne, niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna(...)bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia
Bezglutenowe ciasto Panettone 216

Panettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta

Kuchnia bezglutenowa
Ucierane ciasto pomarańczowe 231

Proste i niewyszukane, ale bardzo aromatyczne i smaczne ciasto. Czasem mam ochotę na coś tak prościutkiego i wręcz banalnego :). Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie, a dzięki temu, że po upieczeniu nasączamy je świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, jest również wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Polecam do popołudniowej kawki lub herbatki :). Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej(...)cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( ucierać około 10 minut ). Dodać skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt/aromat, jeśli używacie i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując/ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych

Opowieści z piekarnika
Drożdżowe rogale na śniadanie 163

zrolowania całego ciasta – im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy(...)Piec w 180 stopniach, każdą blaszkę osobo, grzanie góra i dół. Odstawić do wystygnięcia, choć trudno będzie się powstrzymać, gdyż rogale są genialnie pyszne! Mają chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze! Gdy już były chłodne, przekroiłam wzdłuż i nadziałam dżemem. Tego typu rogale są wspaniale na słodko i na wytrawnie! Dziękuję  MARGARYTKO Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
szarlotka z kokosem po mojemu:) 161

cukrem na puch i dodać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto, dzięki temu będzie bardziej puszyste. Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta upiec 20 minut  w temperaturze 180 stopniach. Ubić 4 białka na sztywno z 4 łyżkami cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bajecznie proste ciasto z figami 176

moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę(...)Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mąka z cieciorki – właściwości i zastosowanie 185

inny posmak (przed obróbką termiczną smakuje  jak groch), kolor (żółty), nie zawiera glutenu i raczej nie nadaje się do lekkich wypieków . Nie zrobicie z niej wyrośniętego ciasta drożdżowego czy  puszystych gofrów tak łatwo jak z mąki tortowej. Mimo to ma dość szerokie zastosowanie w kuchni, możemy jej użyć np do: zagęszczania zup i sosów – zwłaszcza tych(...)dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki tartej i jajka w ciastach czy kotletach – jest kleista, scali ciasto, nada się także na panierkę. Niedługo na blogu na pewno pojawi się jakiś prosty przepis, tymczasem piszcie w komentarzach, czy macie jakieś swoje

Powiedz dietom nie
Pizza bezglutenowa z mąki ryżowej 204

pizze, wszyscy ją zapewne kochamy... Ale nie tolerancja glutenu to jeszcze nie koniec świata...Mamy do wyboru tyle rodzajów mąki, że na pewno znajdziemy złoty środek...By ciasto było delikatne, puszyste i miękkie... A co wyszło? od rana szukam odpowiednich składników i ich odpowiednich proporcji żeby zrobić coś co choć w małym stopniu będzie przypominało smak pizzy...Bardzo(...)była bardzo łamliwa... Później metoda prób i błędów...poszperałam troszkę w internecie i zauważyłam że większość przepisów na ciasto ma konsystencję " śmietany"... Więc do tradycyjnego przepisu dodałam więcej ciepłego mleka by doprowadzić ciasto właśnie do takiej konsystencji..Ciasto wyszło miękkie, puszyste i o dziwo w smaku bardzo dobre...;) nawet da się trzymać w dłoni... Składniki: 300 gram mąki

NaKońcuJęzyka
Sernik dyniowo-pomarańczowy 124

Możesz trochę wyłożyć także boki. Spód podpiecz przez 15 minut w 180 st. C. Z 1 kg sera do serników odejmij 2-3 łyżki sera. Pozostałą część zmiksuj na puszystą masę z jajkami, słodziwem (200 g) i mąką. Dodaj przygotowane puree z dyni i zmiksowane pomarańcze. Masę przelej na przygotowany spód i piecz ok. 1,5 godziny(...)łyżkami słodziwa i agarem. Gotuj ok. 2 minuty. Następnie przestudź troszkę i dodaj pozostałą część sera. Wymieszaj dokładnie. Polewę wylej na upieczony i lekko ostudzony wierzch ciasta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mi zostało troszkę masy, więc zrobiłam kilka babeczek. Taki pomysł :) Smacznego

Kucharzyca
Ciasto kakaowo-czekoladowe 188

piekę to ciasto zapach unosi się w całym mieszkaniu. Jest tak przyjemnie, ciepło i słodko. Ciasto jest zawsze puszyste, chociaż na samych białkach. Składniki: 8 białek 300 g brązowego drobnego cukru 400 g mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając brązowy(...)cukier. Suche składniki (zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy i dodajemy do ubitej piany. Na koniec wlewamy olej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego

Salonik smaków
Ciasto jogurtowe z owocami 358

jogurtowego ciasta przymierzałam się wiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było ;) Dostałam przepis, który przeleżał baaaaardzo długo w oczekiwaniu na swoja porę. Ciasto bardzo lekkie, puszyste, ale nie suche. Żałuję, ze nie piekłam go wcześniej, no ale nadrobimy to, bez obaw :DSkładniki:3 jajka,1 szklanka jogurtu naturalnego,3 szklanki mąki,1 szklanka cukru(...)dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem.  Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć owoce. Dzięki mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna