utrzeć aż masa będzie biała. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać mleko i ocet. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Układać owoce blisko siebie, pozostawiając niewielkie odstępy. Lekko docisnąć owoce dłonią. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Pyry na GazLekki sernik o smaku cappuccino na biszkoptach, idealne ciasto na upalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI Masa serowa: 200 ml mleka, 1 śnieżka, 7 łyżek cappucino czekoladowego, 400 g sera twarogowego z wiaderka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżeczek żelatyny Pianka: 1 szkl. śmietany 30%, 1 op.cukru(...)usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao. Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie JUMAZOMA
słodki bratekwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa jest bardziej kremowa i delikatna. Całość doskonale komponuje się z owocami i niezbyt słodką galaretką. Tym spontanicznym wymysłem poczęstowałam moją babcię i miło było patrzeć jak pałaszuje ogromny kawałek - prosząc o dokładkę. Moja(...)rozsmarować na herbatnikach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie na serniczku ułożyć koleją warstwę ciastek, brzoskwinie pokrojone w plasterki, a całość zalać tężejącą galaretką cytrynową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować wg uznania
Di gotujeziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą(...)żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały
moj przepis naPyszny, puszysty, czekoladowy biszkopt, a na nim warstwy kremu, które łącząc się w każdym kęsie, pieszczą podniebienie bogactwem smaku. Intensywny smak czekolady, kremowy smak kawy i delikatny smak bitej śmietany harmonijnie łączą się ze sobą i tworzą niezapomniane doznania. Jest pyszny!!! Składniki na torcik Latte Macchiato blaszka 24x28 cm Przepis własny. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki(...)sztywnej śmietany, nadal ubijając, pomału (najlepiej po łyżce) dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzony biszkopt przekładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietanę dzielimy na trzy części. Pierwszą z nich przekładamy do pozostałej, chłodnej masy krówkowej i ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy, najlepiej do zamrażarki
Rozpustne gotowaniesekund, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze(...)dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć/zmiksować na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń miksując do połączenia po każdym dodaniu. Nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć. Powinien powstać gładki, puszysty krem. Złożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące nadzienie jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć
Opowieści z piekarnikaSernik limonkowy puszysty jak chmurka Puszysty sernik limonkowy Czas przygotowania: 90 min. | Liczba porcji: 16 | Kuchnia światowa | Rodzaj dania: ciasto Sernik limonkowy z serka mascarpone oraz śniadaniowego z dodatkiem limonki to pyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami. Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno(...)pieczenia... Wymienić serniki można jeszcze długo. Ale każdy ma swój ukochany sernik. Dziś proponuję lekki, puszysty sernik z dodatkiem limonki - soku oraz skórki. Taki sernik limonkowy to ciekawa odmiana i nutka świeżości w świecie deserów. Składniki na sernik limonkowy ⇓ 250 g serka mascarpone 150 g serka śniadaniowego (1 opakowanie) 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 limonki
Gotujemy i jemyŁabędzi puch to ciasto lekkie i puszyste. Można spokojnie podać na stół w upalny dzień i mieć pewność,że nie zechce popłynąć i narobić kłopotu. Dekoracyjne,świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje, komunię,chrzest,ślub itp Składniki 7 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia blaszka 20/30 Piekarnik nagrzewamy
gotuj ze mnąJedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekanieUwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła wyśmienita i zniknęła w ekspresowym tempie :) Ciasto: 3 szkl mąki op. drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru jajko 1 szkl ciepłego mleka łyżka oliwy Dodatki: pęczek szparagów kulka mozzarelli 15 dag startego sera
Smakołyki Asiciasto bardzo urośnie. Może nawet potroić swoją objętość. Polecam po ok. 6-9 godzinach odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk można zastąpić, np. sitkiem lub durszlakiem
Nastoletnie Wypiekaniesię od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Nadziewamy
Rozpustne gotowanieKlasyczne polskie pączki to gęste, puszyste i elastyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem masła, jajek i mleka. Da się to ominąć, i zrobić wegańskie mini-pączki, smakujące prawie tak samo dobrze, jak oryginalne. Mini pączki bez jajek, bez masła, bez krowiego mleka. W dalszym ciągu smaczne i lekko drożdżowe. Margarynę razem z mlekiem i dwoma łyżkami oleju rzepakowego rozpuszczamy
Karo in the Kitchenmlet będzie bardziej puszysty, jeżeli do ciasta zamiast mleka dodamy wody, zwłaszcza wody gazowanej. Możemy także dać pół na pół, połowę mleka i połowę wody gazowanej
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis. Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne. Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu a nie proszku. Bo dzięki takiej po upieczeniu biszkopt jest bardzo puszysty i ma fajny wygląd. Ja użyłam Tchibo ale jeśli nie macie możecie dać inną, ważne aby były granulki. Jeśli już dziś
Ewa w kuchni