Bardzo często piekę różne wersje ciast czekoladowych czy murzynków . Tym razem jest to wersja z popularnym napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiemCzas pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamarchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona
głodny alergikmiksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste. Z przygotowanej masy smażymy, malutkie placuszki ziemniaczane. Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać
Kulinarny karnet ChristopheraAkcja wspierania polskich sadowników wciąż trwa! O tej porze roku nie powinno to stanowić większego wyzwania - jabłka są teraz najlepsze z możliwych. W towarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka
sama złodyczPuszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia
wyzwania kuchenneRolady to puszyste , lekkie ciasta, które tak , jak torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam, że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa
W kuchennym oknie Ewywymieszać te składniki mikserem na wolnych obrotach, ale wtedy stracimy puszystość naszej masy, dlatego my wolimy mieszać składniki łyżką, dodając powoli mąkę. Dzięki temu nasza masa nadal będzie puszysta, a ciasto pieknie wyrośnie. Tak przygpotowaną masę przelewamy do tortownicy ( lub kilku spodów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy
Kolizje SmakówMiękkie, puszyste, cynamonowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców. Truskawki, maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :) Składniki na ciasto : 2 i 1/4 szklanki mąki * 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru pudru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 1//2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże żółtko 2 łyżki
Zabawa smakiemcoś innego, niedużego, co mogłabym podać podczas spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą przyszła mi już nie pierwszy raz stara publikacja, Kolekcja Dobrej Kuchni. Rurki z bardzo kruchego, korzennego ciasta, napełnione puszystym kremem nie są trudne do zrobienia a smakują wyśmienicie - przekonajcie się sami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste). Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor
Pudełko rozmaitościBudyń można dodać, ale niekoniecznie. Poprzednim razem jak robiłam ten sernik, nie dodawałam. Masa serowa wydawała się bardziej puszysta. Na koniec ucierania dodałam śmietankę i ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Wszystko przemieszałam delikatnie łyżką. Większą o odrobinkę część ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku(...)wcześniejszego schłodzenia. Cała nasza praca może pójść na marne. No u mnie nie poszła i każdy kto jadł to się cieszył i mu smakowało. Ciasto bardzo smaczne i delikatne. Smacznego! Lidka Artykuł Puszysty mokry sernik pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCiasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami(...)włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym stuleciu, zupełnie przez przypadek. Otórz kucharz Carmine Di Fiore, przygotowując dla amerykańskich wysłanników Al Capone, zwykłe ciasto migdałowe pomylił się i zapomniał dodać do ciasta makę. Okazało się, że ciasto nie tylko wyszło pyszne, ale również przyniosło kucharzowwi fortunę, Amerykanie zabrali ze sobą przepis
Mia Cucina SofietaKolejna propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem truskawek, chociaż ciasto jest też pyszne z innymi owocami sezonowymi. Przepyszne ciasto na lato, miękkie, wilgotne, puszyste. U mnie zniknęło w jeden dzień :) Bardzo proste w przygotowaniu a podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach truskawek. To ciasto nie może się nie udać :) Składniki: (użyłam blaszki
Zrób to smaczniegorącej wody 200 ml zimnego mleka 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) dowolna posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy(...)dokładnie studzimy. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem, aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. 4. Przekładanie: Ciasto smarujemy powidłem, nakładamy piankę, dekorujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2-3 godziny. 5. Podanie: Gotowe ciasto
Izabelawkuchnizielonego, wesołego i nietuzinkowego. Od dawna chodziło za mną ciasto "mech" i nadarzyła się okazja aby je ponownie przygotować :) Bardzo serdecznie wam ten przepis polecam. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, mokre i puszyste, a zarazem proste w przygotowaniu i na pewno zaskoczy gości swoją oryginalnością. Dużym plusem jak dla mnie jest też to, że nie ma w sobie sztucznych(...)jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje to kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. Cały czas ubijając wlewamy cienką
Jedzeniomania