Smaczne , puszyste ciasto do którego nie potrzebujemy miksera ,wystarczy dobry widelec lub trzepaczka.Ciasto szybko i łatwo się robi ,i długo jest miękkie jeśli trzymamy pod przykryciem.Polecam ten przepis dla " leniwych" ha ha....Ja zrobiłam ciasto bardziej dietetyczne i lżejsze niż w przepisie ,zastępujac tłuszcze na kruszonkę cukrem trzcinowym ,a smietanę jogurtem.Ale każda wersja tego ciasta jest pyszna
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś chciałabym przypomnieć Wam kilka wybranych przepisów z truskawkami - zapraszam na pyszne ciasta, desery, koktajle i sałatki. Ciasto "Indianka z truskawkami" Czekoladowe ciasto nektarynkowo - truskawkowe z nutą kokosową Puszyste ciasto truskawkowe Babeczki z truskawkami (muffinki) Deser truskawkowy z ricottą Wiosenna sałatka z truskawkami Śmietankowy serniczek nadziany truskawkami Sojowy koktajl truskawkowy Dżem truskawkowy To tylko kilka wybranych przepisów
Słodkie okruszkijest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej truskawek. Składniki: – 100 g masła(...)użyłam mrożonych) Piekarnik nagrzewamy do 180 C (z termoobiegiem). Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki
CookYourselfkonieczne. * Moje ciasto, które widać na zdjęciach, upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 24 cm X 34 cm. Jeśli lubicie ciasta z owocami, to spróbujcie lekkiego i puszystego ciasta jogurtowego z dodatkiem owoców
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka(...)mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 35 minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek
Wanilia i KardamonSprawdzony przepis na puszyste ciasto. Świetnie się udaje nie tylko z rabarbarem, ale też z owocami sezonowymi (np. morelami).Składniki:2 i 3/4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia6 jajek1 łyżka octu 1 i 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy3/4 szklanki olejuolejek waniliowy4 łodygi rabarbaruSposób wykonania:1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną
Kuchnia domowa AniJeżyny i maliny owocują w moim ogrodzie jak szalone, dżemów mam już dziesiąt, ale w sezone trzeba się cieszyć świeżymi owocami ile wlezie. Przepis na to ciasto wykombinowałam ponad tydzień temu i uwierzcie mi, że piekę je co dwa dni, bo tak nam przypadło do gustu. Byłam w szoku, bo Misiek po raz pierwszy w życiu nie czekał(...)wymieszaj rozgniatając w palcach, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papairem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż równomiernie owoce, a na wierzchu kruszonkę. Piecz przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C na środkowej półce piekarnika. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Puszyste ciasto z owocami i kruszonką pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarfodstawić na 10 minut. Do miski wrzucić obie mąki, szczypię soli, ziarna, na koniec dodać mleko wymieszane z masłem. Urabiać ok 10 minut, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk i będzie puszyste. Ciasto obtoczyć w mące, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem
TrufelkowoPost Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo dobre ciasto, uwielbiam takie proste ciasta z owocami. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, co jakiś czas dodać po jajku i jedno żółtko. Dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać mleko i olej. Wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem(...)posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Każdą truskawkę od strony szypułki zamoczyć w mące i tą stroną od mąki włożyć do ciasta. Kruszonka – masło, mąka, cukier, szybko zagnieść rękoma formując kruszonkę. Na koniec dodać płatki migdałowe i lekko ugnieść. Nie muszą się całkowicie połączyć z kruszonką. Obsypać kruszonką górę ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec
Kuchnia PokoleńOrzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:pół szklanki mleka (125 ml)2 czubate łyżki żelatyny200 g śmietanki kremówki 30%200 ml mleka skondensowanego150 g poziomek150 g jagódok
Słodka Stronaformie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka(...)minut. Roztop w garnuszku masło. Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą mąkę (350 g) . Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie elastyczne ciasto i pozostaw je na 1 godzinę (w misce przykryte lnianą ściereczką) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej
Słodko-Słony Świat Ilonyzamrażalniku jeszcze mam zapas borówek z zeszłego roku. A że weekend i rodzinne spotkania przed nami to ciasta nigdy za wiele. Tym razem propozycja bardzo lekka i puszysta. Ciasto jogurtowe, które każdy (naprawdę każdy) jest w stanie zrobić. Polecam również gdy niespodziewani goście zapowiedzieli się z wizytą. Składniki: 400 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Gotowanie z pasjąWspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Wszystko odmierzmy kubkiem po jogurcie. Do przygotowania spodu potrzebujemy: – 1 kubek jogurtu naturalnego – 2 kubki po jogurcie mąki – 3 roztrzepane widelcem jajka – 2 łyżeczki proszku – 1/3 kubka po jogurcie oleju – kilka jabłek (mogą też być inne owoce) Wszystkie składniki wymieszać w misce, całość przenieść do blachy wyłożonej
Szybko Tanio Smacznie