puch - 3415 przepisów (strona:137/228)

Ambasador, wykwintny tort na specjalne okazje 442

masę wydusić. Podczas gotowania oddzieli się białko, którego trzeba się pozbyć. Ja przyciskałam masę ręką na sitku i niechciany płyn wypłynął. Odstawić masę do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczno maślaną i spirytus. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie, zaparzone i odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Podzielić ciasto na dwie części do jednej

Kuchnia Pokoleń
torcik mleczny 152

urośnie z "górką" to należy ją ściąć do równa (ja te okrawki wykorzystałam do zrobienia bajaderki).  Przygotować krem: mleko i cukier zagotować, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając dodawać na zmianę po trochę mleka w proszku i wystudzonego mleka z cukrem. Na paterze umieścić dolny blat ciasta. nasączyć go kawa i posmarować połową powideł. Wyłożyć połowę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto miodowo-orzechowe 118

pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Robimy krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem.  Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec jabłkowy 146

kaszy manny 10 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać powstały

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 239

zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy

Cynamonowe szczęście
Kolorowe lizaczki biszkoptowe 124

soli, 100 g białej czekolady, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy „na puch” z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian z mąką. Dokładnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do małych sylikonowych

Moniki Smakołyki
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami 145

gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić

Czerwień i błękit
CIASTECZKA CANTUCCI 109

szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat migdałowy łyżeczka 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem Wykonanie: Jajka miksujemy na puch z masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość twarde, można dodać troszkę wody.Dodajemy posiekane nieobierane migdały. Ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy wałki

Z Majeczką w kuchni
ciasto delicja 432

pszenną, mąkę ziemniaczana oraz żółtka a następnie wlewamy mieszankę do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksujemy. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 50 g orzechów laskowych 200 g śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
MIĘTUSEK 122

reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Do gorącego budyniu przelać rozpuszczone landrynki i całość połączyć. Pozostawić do wystygnięcia.  Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal ucierając na puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami 134

sztuk) 60g miękkiego masła 40g cukru 1 jajko 125-130g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g zmielonych pistacji solonych Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha lasowego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut

Di gotuje
babeczki makowo serowe 139

składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się zważy to się tym nie przejmujemy). Dodajemy masę makową i miksujemy do połączenia się składników. składniki na masę serową: 250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 1 jajko

Domowy Smak Jedzenia
MIGDAŁOWO - KUKUŁKOWE TIRAMISU 147

600g serka  mascarpone 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak) okrągłe biszkopty Sposób wykonania:  Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch.  Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową). Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Babeczki czekoladowo – kawowo – migdałowe. 151

cukru 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 110 g czekolady gorzkiej ,rozpuścić ,ostudzić 2 łyżki zaparzonej ,mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem na puch ,dodajemy po kolei żółtka , ucieramy dalej.Dodajemy rozpuszczą czekoladę i 2 łyżki kawy , miksujemy.Ubijamy białka na sztywno .Do masy jajecznej dodajemy w trzech partiach mąkę z proszkiem,migdały i cześć

Ladylaura.
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 149

łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem i szczyptą soli na puch. * Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztarte żółtka. Drewnianą łyżką dobrze mieszamy ciasto. Dolewamy masło, dalej mieszamy, jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy mąki. Wyrabiamy. Kiedy

Z Majeczką w kuchni