puch - 3415 przepisów (strona:137/228)

Kolorowe lizaczki biszkoptowe 130

soli, 100 g białej czekolady, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy „na puch” z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian z mąką. Dokładnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do małych sylikonowych

Moniki Smakołyki
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami 153

gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić

Czerwień i błękit
CIASTECZKA CANTUCCI 116

szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat migdałowy łyżeczka 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem Wykonanie: Jajka miksujemy na puch z masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość twarde, można dodać troszkę wody.Dodajemy posiekane nieobierane migdały. Ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy wałki

Z Majeczką w kuchni
ciasto delicja 443

pszenną, mąkę ziemniaczana oraz żółtka a następnie wlewamy mieszankę do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksujemy. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 50 g orzechów laskowych 200 g śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
MIĘTUSEK 131

reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Do gorącego budyniu przelać rozpuszczone landrynki i całość połączyć. Pozostawić do wystygnięcia.  Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal ucierając na puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami 139

sztuk) 60g miękkiego masła 40g cukru 1 jajko 125-130g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g zmielonych pistacji solonych Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha lasowego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut

Di gotuje
babeczki makowo serowe 145

składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się zważy to się tym nie przejmujemy). Dodajemy masę makową i miksujemy do połączenia się składników. składniki na masę serową: 250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 1 jajko

Domowy Smak Jedzenia
MIGDAŁOWO - KUKUŁKOWE TIRAMISU 154

600g serka  mascarpone 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak) okrągłe biszkopty Sposób wykonania:  Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch.  Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową). Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Babeczki czekoladowo – kawowo – migdałowe. 155

cukru 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 110 g czekolady gorzkiej ,rozpuścić ,ostudzić 2 łyżki zaparzonej ,mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem na puch ,dodajemy po kolei żółtka , ucieramy dalej.Dodajemy rozpuszczą czekoladę i 2 łyżki kawy , miksujemy.Ubijamy białka na sztywno .Do masy jajecznej dodajemy w trzech partiach mąkę z proszkiem,migdały i cześć

Ladylaura.
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 154

łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem i szczyptą soli na puch. * Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztarte żółtka. Drewnianą łyżką dobrze mieszamy ciasto. Dolewamy masło, dalej mieszamy, jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy mąki. Wyrabiamy. Kiedy

Z Majeczką w kuchni
Kruche babeczki z masą kajmakową 134

masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.   Na końcu dodać spirytus i wymieszać dokładnie. Stężałą galaretkę kroimy w niewielką

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielowym wierzchem) 140

przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym i delikatnie skropić sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową.   Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.  Śmietanę ubić na puch (nie koniecznie na sztywno). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i skórką pomarańczową. Masę połączyć ze śmietaną.  Na końcu - do całości dodać przestygniętą żelatynę. (Uprzednio wymieszaną

Di gotuje
Ciasto kokosowo-makowe z kremem kajmakowym 112

zdejmujemy papier. Krem kajmakowy: Mleko z kaszką manną doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty na małym ogniu, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i wystudzonego grysiku. Do formy wkładamy pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy 1/3 część kremu, placek kokosowo-makowy, ponownie 1/3 część kremu, drugi placek biszkoptowy i resztę

Gotowanie moimi oczami
miodownik z masą kajmakową 452

samo. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 250 g masła, miękkiego 1 gotowej masy kajmakowej 70 g orzechów włoskich, zmielonych wykonanie: Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. dodatkowo: polewa czekoladowa Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
ORZECHOWIEC 352

trakcie pieczenia masa będzie bardzo rzadka, potem jednak zgęstnieje w trakcie studzenia). Ostudzić. 4.* masa z kaszy manny : Na mleku ugotować kaszę, wystudzić. Na puch zmiksować masło i margarynę -o temp. pokojowej. Po łyżce dodawać wystudzoną kaszę , następnie sok z cytryny.  5.* Na 1 placek wyłożyć połowę masy z kaszy, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć resztę masy

Z Majeczką w kuchni