cukru 35 dag mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny 20 dag cukru pudru (do przygotowania lukru) Margarynę zmiksować na puch z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn. Piec
Praktyczna plboki, dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Krem z masłem orzechowym: 200 g masła 250 g masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy masło orzechowe. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache. Ganache: 250 ml śmietany kremówki
Made By Mom And Sondodać proszek budyniowy i 1/2 szkl mleka, wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, na wrzące wlać krem żółtkowy, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimny budyń. Pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce, wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na wierzchu układać naprzemiennie biszkopty i paski zielonej galaretki, odłożyć do schłodzenia. Kiedy poprzednia
6niebolitr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu wiśniowego. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce zimny
Smakołyki Asijuż nie przelewki! Na szczęście mam cieplutki, czerwony płaszcz i nowy szalik, który udziergała mi na drutach Siostra ( dziękuję! ). I choć marznę permanentnie, uśmiecham się, gdy biały puch skrzypi pod stopami, a niesamowicie jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Figi przekroić na połowę. Wybić jajka do miski utrzeć na puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo olej, wymieszać . Wysmarować tłuszczem tortownicę
Kuchnia DanusiNadziać kremem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego). Krem: Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z rozpuszczoną (i ostudzoną) czekoladą. Całość połączyć z masłem (uprzednio zmiksowanym na puch) i pozostawić do schłodzenia w lodówce. (*) Zamiast masła można użyć 2-3 łyżek kakao. Jednakże wtedy konsystencja kremu będzie mniej sztywna. (**) Cukier dodać w trakcie ubijania kremówki. (***) Warto zaopatrzyć
Di gotujeGalaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem). Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Ostudzić. Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce
Di gotujeugotować budyń. Gotującą masę trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić w temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i likieru zmiksować na krem , na koniec wsypać wiórka, wymieszać szpatułką. Kwadratową formę wyłożyć papierem-ja miałm silikonową więc nie wykładałam niczym
Wanilia i Kardamonrodzynkami lub ulubionymi bakaliami) 50 g mielonych migdałów Wykonanie: *Mąkę wymieszać z solą, przesiać. *Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny. * Masło zmiksować na puch , dodać żółtko wcześniej utarte z cukrem. Dodać mąkę, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać żurawinę, wmieszać je w ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek, obtaczać go dokładnie
Z Majeczką w kuchnimasę wydusić. Podczas gotowania oddzieli się białko, którego trzeba się pozbyć. Ja przyciskałam masę ręką na sitku i niechciany płyn wypłynął. Odstawić masę do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczno maślaną i spirytus. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie, zaparzone i odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Podzielić ciasto na dwie części do jednej
Kuchnia Pokoleńurośnie z "górką" to należy ją ściąć do równa (ja te okrawki wykorzystałam do zrobienia bajaderki). Przygotować krem: mleko i cukier zagotować, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając dodawać na zmianę po trochę mleka w proszku i wystudzonego mleka z cukrem. Na paterze umieścić dolny blat ciasta. nasączyć go kawa i posmarować połową powideł. Wyłożyć połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Robimy krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki
Z Kuchni Do Kuchnikaszy manny 10 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami i proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać powstały
Tradycyjna Kuchniazagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy
Cynamonowe szczęście