wysokiego naczynia wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka praz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy
Z Majeczką w kuchniszklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać kilka kropel aromatu migdałowego i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny
Calzonella.comwłóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piecz około 10 minut. Wyjmij i odłóż na bok. Masa serowa- obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij na puch razem ze 100 g cukru pudru.Twaróg zmiksuj ze śmietanką i dodawaj powoli ubite z cukrem żółtka,miksuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj. Białka ubij na sztywną pianę
Z Kuchni Do KuchniCzas na pączkowe szaleństwo. Najlepsze pączki to te, które sami przygotujemy. Są delikatne i leciutkie jak puch. Składniki: 8 szklanek mąki 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 jajko 0,5 kostki margaryny 5 łyżek oleju 1-2 paczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mleka szczypta soli Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru
Pyszności Słodkościwaniliowego Dalkowski KREM: 1/2 szkl śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 30 ml likieru truskawkowego Dalkowski 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot
Kto ugości moich gości?Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. 4. Polewa rodzynkowa: Obrane z ogonków rodzynki zalewamy spirytusem i pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy
Kuchnia w czekoladzieblaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy
Gotowanie moimi oczamiświeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg -papryka ostra i słodka Wykonanie Kupioną słoninę docinamy do w miarę możliwości do prostokąta.Tak aby pasował do naszej puchy. Płat słoniny nacieramy z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami. Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon.Owijamy szczelnie folią spożywczą i pakujemy do praski.Ja
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy dokładnie biszkoptami. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego porcjami budyń. Całość przekładamy na biszkopty, wyrównujemy i na wierzch układamy kolejną warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody
Kulinarne życiepowietrzu wyraźnie czuję wiosnę. Wiem, wiem… Dopiero co były mrozy, nawet spore mrozy. Ziemię otulał biały puch. Dopiero przed chwilą zaczęły się roztopy. Niemniej ja zwyczajnie i po prostu czuję już wiosnę i nic na to nie poradzę. Od kilku dni obudził się we mnie potwór czyściciel, który całkowicie mną zawładnął. Opanowała mnie magia sprzątania i zaczęłam
Krzywa Prostauwzględnić do wysokości,następnie boczek peklujemy na sucho 48 godz.lub peklujemy na mokro 80 g peklo lub sól na litr wody pięć dni. Zwijamy ściśle i pakujemy do puchy z woreczkiem.Zamykamy pamiętając że boczek ma byś dobrze dopasowany ma wchodzić do szynkowaru z letkim oporem. Odstawiamy na 24 godz do lodówki,później parzymy w wodzie 75-80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.godz zależy od jakości-twardości słoniny w 90 stopniach Po parzeniu odstawiamy szynkowar aby ostygł i wkładamy do lodówki na 24 h Wyjmujemy słoninę z puchy oprószamy papryką wędzoną i pieprzem Koniec.Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Ostatnich kilka dni okraszonych było śniegiem z deszczem. Pogoda zwariowała i zamiast pięknej zimy zaserwowała nam chandrę zmieniając gęsty biały puch w bezkształtną szaro-brązową breję. Dla mnie to wystarczający powód, by zostać przez cały wolny dzień w domu i w piżamie oglądać moje ulubione babskie seriale zajadając smakołyki wyczarowane w mojej malutkiej kuchni. A najlepsze na taką
W poszukiwaniu inspiracjitakich jak pączki czy faworki. Ja dzisiaj chciałabym polecić wam przepis na pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. Są delikatne, lekkie jak puch, rozpływające się w ustach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. W dzieciństwie bardzo je lubiłam i często kupowałam w cukierni, jednak ostatnio upiekłam
Marta Gotujemleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy. Ostudzimy przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło ucieramy na puch (można mikserem), stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucieramy. Dodajemy aromat migdałowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe, ostudzone placki przekładamy masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny
Kulinarne życie