mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch celów – do ciasta i dla bratanka, który takiego torcika niestety jeszcze nie jada, a to mleko pija chętnie. Masło utrzyj z cukrem na puch. Masa powinna być jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać również mleko. Krem nie powinien być gęsty ale gładki. Jeśli wyjdzie zbyt gesty dodaj trochę mleka, jeśli wyjdzie zbyt rzadki
Z Kuchni Do Kuchnipuder do posypania płatki migdałów kilka jabłek pokrojonych w kostkę + cynamon Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Obtocz w cynamonie.Rozpuść masło. Wystudź. Cukier utrzyj z jajami na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodaj rozpuszczone masło. Do ciasta dodaj jabłka i wymieszaj łopatką. Keksówkę, dość długą , wyłóż papierem. Wyłóż i wyrównaj ciasto. Posyp
Z Kuchni Do Kuchnikarmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:) Na masę karmelową ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowa Wystudzony biszkopt kroimy
Szczęśliwa kuchniaprzez 35-40 minut. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Jak jest suchy to znaczy że ciasto jest gotowe. Ostudzić. Krem – masło z cukrem utrzeć na puch. Podczas mieszania dodać po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać kakao. Wlać spirytus w którym moczyły się wiśnie. Dodać według uznania. Krem rozłożyć na górze ciasta. Jeśli
Kuchnia Pokoleńszklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrami na biały puch. Dolewamy olej, nadal miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, solą. Stopniowo dodajemy do miksowanej masy, dodajemy też cynamon. Dokładamy orzechy i marchewkę. Dno prodiża wykładamy papierem
Z Majeczką w kuchnisyropie 1 wafel Prince polo Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut
Wanilia i Kardamonmąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, a następnie rum. Krótko miksujemy. Składniki ponczu mieszamy. W tortownicy o średnicy 24cm
Moje-pitraszenieDekoracja: serduszka z czekolady i listki z czekolady Wykonanie biszkoptu: Jaja o temp pokojowej wbijam do miski i wsypuje cukier waniliowy.Miksuje do momentu , aż zrobi się puch. Mąkę wsypuje do kubka sito i nad ubitymi jajami przesiewam i delikatnie mieszam w jedna stronę .Formę okrągłą tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki. Wykładam ciasto biszkoptowe
Różowa kuchniablatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego
6niebopierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka
ChilliJemyczekoladowych kropel do wypieków 4 jaja szklanka cukru 4 łyżki oleju kokosowego lub pół margaryny- rozpuść i wystudź łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki Ubij jaja na puch. Dodaj do masy mąkę, miksuj. Dodaj proszek do pieczenia oraz rozpuszczony tłuszcz. Miksuj. Następnie wsyp krople czekoladowe , ja swoje zakupiłam w Lidl'u i jestem z nich zadowolona. Mają
Z Kuchni Do Kuchnicukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Sernik: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać stopniowo ser. Dodać ostudzone stopione mało, budyń i krupczatkę, wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i wymieszać z masą serową. Tortownicę (24cm) posmarować
Smakołyki AsiOwocową Nutą Tort Mocno Czekoladowy AL'A Tiramisu Tort OREO Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy z Lemon Curd Tort Brzoskwiniowy Kwiat Owocowe "Tiramisu" Tarta z Owocami Sernik z Wiśniową Niespodzianką Sernik z Borówkami Wiśniowy sero
Kulinarna (nie)codziennośćwaniliowego -6 jaj -150 gramów stopionego, schłodzonego masła -1 łyżka mąki ziemniaczanej - herbatniki na dno formy Wykonanie: Jaja ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch, dodałam zmielony twaróg oraz ugotowane zmielone ziemniaki . Masło rozpuściłam i letnie dodałam do reszty składników, mąkę również dodałam na samym końcu.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam herbatniki
Różowa kuchniawlałam do połamanej w kostkę czekolady. Wymieszałam, żeby się czekolada rozpuściła. Odstawiłam na pól godziny do wystudzenia. Zmiksowałam małe beziki na drobne cząstki. Kremówkę (36%) ubiłam na puch i wymieszałam z rozpuszczoną w śmietance czekoladą i zmielonymi bezikami. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstał puszysty krem czekoladowy. Mus przełożyłam do szprycy i napełniłam
Kuchnia u Krysi