puch - 3415 przepisów (strona:120/228)

ciasto cytrynowe z makiem i śliwkami 137

migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. nadzienie: Żółtka oddzielić

6niebo
Karpatka 150

rozrobić mąki i żółtka. Gdy mleko będzie wrzało szybkim ruchem wlać do niego mleko z mąkami i mieszając ugotować gęsty budyń. Pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać ostudzony budyń. Gotową masą przełożyć upieczone placki i włożyć ciasto na chwilę do lodówki (ok. 2 godziny). Przed skrojeniem posypać cukrem pudrem. marcelina

Czerwony Gupik
Czekoladowy cukinio-wiec 152

Cukinie obrałam, wykroiłam środki i starłam( mam robota więc to moment poszło). Krok 2 Do misy wbiłam dwa jaja temp pokojowa.Dodałam cukier puder i zmiksowałam na puch, wlałam olej i śmietanę ,wymieszałam. Krok 3 Odmierzyłam mąkę i błonnik kakaowy,proszek do pieczenia i sodę, dodałam do płynnych składników. Na końcu dodałam cukinię i czekoladę starta

Różowa kuchnia
Torcik a'la Malakoff 103

śmietanką, żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i przelać do reszty gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce

Di gotuje
letnie ciasto z malinami i galaretką 3075

cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. składniki na wkładkę malinową: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 400 – 500 g malin, świeżych

Domowy Smak Jedzenia
Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami 106

tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując. Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę. Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy

Mieszam w Garnku
Puchaty sernik 220

odstawiamy do ostygnięcia. Starannie oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na puch i dodajemy do nich ser, zimne masło oraz cukier z wanilią (lub ziarenka z laski wanilii), mąkę i kaszę manna i całość bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec ostrożnie masę serową

Cynamonowe szczęście
Lody cytrynowe z lemon curd (bez jajek) 129

lemon curd * 2 łyżki cukru pudru skórka z cytryny do dekoracji Ponadto : 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego             Wykonanie: Zimną kremówkę ubiłam na puch. Pod koniec ubijania dodałam cukier. Nie przerywając mieszania dodałam   po łyżce lemon kurd.   * Polecam Wam zrobić domowy lemon curd i zamrozić. Ja właśnie taki miałam, więc zadanie

Kuchnia u Krysi
Sernik z borówkami i musem borówkowym 162

przygotowaną tortownicę włożyłam do lodówki na około 30 minut.   Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Do misy miksera przełożyłam zmielony ser, ricottę, cukier i śmietanę. Jajka ubiłam na puch i dodałam skórkę pomarańczową. Wymieszałam i przelałam do przygotowanej tortownicy. Wstawiłam do piekarnika na około 40-45 minut.   Sernik pięknie się upiekł na złoty kolor. Pozostawiłam

Kuchnia u Krysi
Puszysty deser (na białkach) z lemon curd 151

pomału dodawałam do ubitej piany. Do lemon curd przełożyłam   ubitą pianę i zmiksowałam na najniższych obrotach do momentu połączenia się obu mas.   Kremówkę ubiłam na puch i wmieszałam do masy. Spód tortownicy wyłożyłam biszkoptami i na wierzch wylałam przygotowaną masę. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na całą noc.   Następnego dnia odłożonym lemon curd posmarowałam

Kuchnia u Krysi
Sernik na zimno ze śliwkami 164

kosteczkę.   Ser utarłam z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzałam chwilkę żeby się rozpuściła a następnie wmieszałam do masy serowej.     Kremówkę ubiłam na puch i również dodałam do masy razem z pokrojonymi śliwkami. Wszystko delikatnie wymieszałam i przelałam do przygotowanej tortownicy.   Po wyjęciu z lodówki sernik udekorowałam cząstkami odłożonych śliwek i biszkopcikami

Kuchnia u Krysi
Ciasto jabłkowo-serowe 108

obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki.   Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka ubiłam   z cukrem (200 g) na puch. Dodałam śmietanę, serek śmietankowy i serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam   pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy

Kuchnia u Krysi
Rogale świętomarcińskie 135

Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 120 g masła roztopiłam w rondelku na małym gazie. Jajka i żółtko ubiłam z cukrem na puch. Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam rozczyn, ubite jajka (wówczas ciasto jest bardziej puszyste), mleko i sól. Wymieszałam. Nie przerywając mieszania dodawałam partiami stopione, wystudzone masło. Każdą następną porcję masła dodałam wtedy

Kuchnia u Krysi
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 118

wystudzenia. Pokroiłam na cząstki i zmieliłam w maszynce.     Masa serowa: Żółtka oddzieliłam od białek. Do misy miksera wsypałam cukier, dodałam żółtka i masło. Utarłam na puch. Podczas ucierania partiami dodawałam ser. Do dobrze utartej, puszystej masy serowej dodałam pomarańczę i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam do masy serowej i delikatnie wymieszałam łyżką, żeby

Kuchnia u Krysi
Rurki z kremem 162

rondla z grubym dnem wlałam mleko, dodałam masło i cukier waniliowy. Zagotowałam.     Do misy miksera wsypałam cukier puder, dodałam jajka i żółtka. Ubiłam na puch. Obie mąki przesiałam do miski. Wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam. Na gotujące mleko wlewałam ubitą masę jajeczno-mączną i miksowałam mikserem na średnich obrotach. Masę podgrzewałam na małym

Kuchnia u Krysi