puch - 3415 przepisów (strona:120/228)

Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami 113

tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując. Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę. Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy

Mieszam w Garnku
Puchaty sernik 225

odstawiamy do ostygnięcia. Starannie oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na puch i dodajemy do nich ser, zimne masło oraz cukier z wanilią (lub ziarenka z laski wanilii), mąkę i kaszę manna i całość bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec ostrożnie masę serową

Cynamonowe szczęście
Lody cytrynowe z lemon curd (bez jajek) 133

lemon curd * 2 łyżki cukru pudru skórka z cytryny do dekoracji Ponadto : 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego             Wykonanie: Zimną kremówkę ubiłam na puch. Pod koniec ubijania dodałam cukier. Nie przerywając mieszania dodałam   po łyżce lemon kurd.   * Polecam Wam zrobić domowy lemon curd i zamrozić. Ja właśnie taki miałam, więc zadanie

Kuchnia u Krysi
Sernik z borówkami i musem borówkowym 168

przygotowaną tortownicę włożyłam do lodówki na około 30 minut.   Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Do misy miksera przełożyłam zmielony ser, ricottę, cukier i śmietanę. Jajka ubiłam na puch i dodałam skórkę pomarańczową. Wymieszałam i przelałam do przygotowanej tortownicy. Wstawiłam do piekarnika na około 40-45 minut.   Sernik pięknie się upiekł na złoty kolor. Pozostawiłam

Kuchnia u Krysi
Puszysty deser (na białkach) z lemon curd 154

pomału dodawałam do ubitej piany. Do lemon curd przełożyłam   ubitą pianę i zmiksowałam na najniższych obrotach do momentu połączenia się obu mas.   Kremówkę ubiłam na puch i wmieszałam do masy. Spód tortownicy wyłożyłam biszkoptami i na wierzch wylałam przygotowaną masę. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na całą noc.   Następnego dnia odłożonym lemon curd posmarowałam

Kuchnia u Krysi
Sernik na zimno ze śliwkami 168

kosteczkę.   Ser utarłam z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzałam chwilkę żeby się rozpuściła a następnie wmieszałam do masy serowej.     Kremówkę ubiłam na puch i również dodałam do masy razem z pokrojonymi śliwkami. Wszystko delikatnie wymieszałam i przelałam do przygotowanej tortownicy.   Po wyjęciu z lodówki sernik udekorowałam cząstkami odłożonych śliwek i biszkopcikami

Kuchnia u Krysi
Ciasto jabłkowo-serowe 112

obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki.   Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka ubiłam   z cukrem (200 g) na puch. Dodałam śmietanę, serek śmietankowy i serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam   pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy

Kuchnia u Krysi
Rogale świętomarcińskie 141

Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 120 g masła roztopiłam w rondelku na małym gazie. Jajka i żółtko ubiłam z cukrem na puch. Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam rozczyn, ubite jajka (wówczas ciasto jest bardziej puszyste), mleko i sól. Wymieszałam. Nie przerywając mieszania dodawałam partiami stopione, wystudzone masło. Każdą następną porcję masła dodałam wtedy

Kuchnia u Krysi
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 124

wystudzenia. Pokroiłam na cząstki i zmieliłam w maszynce.     Masa serowa: Żółtka oddzieliłam od białek. Do misy miksera wsypałam cukier, dodałam żółtka i masło. Utarłam na puch. Podczas ucierania partiami dodawałam ser. Do dobrze utartej, puszystej masy serowej dodałam pomarańczę i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam do masy serowej i delikatnie wymieszałam łyżką, żeby

Kuchnia u Krysi
Rurki z kremem 170

rondla z grubym dnem wlałam mleko, dodałam masło i cukier waniliowy. Zagotowałam.     Do misy miksera wsypałam cukier puder, dodałam jajka i żółtka. Ubiłam na puch. Obie mąki przesiałam do miski. Wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam. Na gotujące mleko wlewałam ubitą masę jajeczno-mączną i miksowałam mikserem na średnich obrotach. Masę podgrzewałam na małym

Kuchnia u Krysi
Keks 139

papaja...)     Wykonanie: Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Następnie odcedziłam. Daktyle i morele pokroiłam w paseczki.     Masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wsypałam otartą skórkę z cytryny a następnie wlewałam cienkim strumieniem sok z połowy cytryny. Białka oddzieliłam od żółtek. Do masy maślanej wbijałam po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Każde

Kuchnia u Krysi
Mój sposób na domowy tarty chrzan (bez łez) 199

Wiadomo, że podczas tarcia chrzanu trzeba wylać morze łez, żeby uzyskać biały chrzanowy puch. U mnie w domu, a myślę że i w innych domach również,   takie zadanie to praca dla mężczyzny.    Dzisiaj, kiedy akurat nie miałam komu tej pracy przydzielić,   wymyśliłam że ułatwię sobie to zadanie. Moja maszynka do mielenia mięsa jest wyposażona

Kuchnia u Krysi
Ciasto ucierane z rabarbarem 156

minut. Po tym czasie przemieszałam rabarbar i wstawiłam ponownie do piekarnika bez przykrycia. Tym razem na 5-7 minut. Odstawiłam do wystudzenia.   Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Następne dodawałam wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Dodałam startą na tarce skórkę z cytryny.    Mąkę zmieszałam

Kuchnia u Krysi
Sernik na kakaowym cieście 177

cukru waniliowego Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać serki waniliowe, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na puszystą pianę i delikatnie wymieszać z masą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną

Motylkowa Kuchnia
Torcik z musem brzoskwiniowym 285

26cm)  wyłożyć warstwę biszkoptów. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!). Zimną śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder, jogurt, i cały czas miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny). Brzoskwinie i 1/3 syropu

Smakołyki Asi