bigos - 2138 przepisów (strona:120/143)

Barszcz wigilijny 134

oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku z cytryny i majeranku. Podajemy z uszkami :) *Grzyby, które zostały po namoczeniu możemy wykorzystać do bigosu, uszek, tarty

Kolizje Smaków
Podsumowanie sierpnia 101

Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka z ogorków,cebuli i papryki na zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler

Moje domowe kucharzenie
Ktoś nam podłożył świnię! …. 164

golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 148

odpowiedni program i po kilku godzinach mamy gotowy obiad, który podajemy bezpośrednio na stół w eleganckim, czarnym naczyniu żaroodpornym, w którym się danie gotowało. Wolnowar nadaje się do przygotowania bigosu , zrazów wołowych , czy innych potraw, które wymagają długiego gotowania. The post Gulasz paprykowy (Slowcooker) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 241

smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia

Zainspiruj się kuchnią
Homemade Sauerkraut 116

Kwaszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów przechowywania żywności. Kwaszona kapusta nie wymaga dużo pracy... może raczej siły. Za to jaka będzie frajda móc zjeść bigos lub kapuśniak z własnoręcznie ukiszonej kapusty.  Myślałam, że wszelkiego rodzaju kiszonki to wymysł Polaków. Jednak dane mi było się przekonać, że nie tak do końca, bo w Norge spokojnie można kupić

bastalena
Rura Gospodarza 181

tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie było na włoską nutę, trochę pomyślałam (nieraz mi się zdarza ;)) i przyrządziłam go... po polsku. Farsz może Wam trochę przypominać niedorobiony bigos albo nadzienie na pierogi. Ale o to właśnie chodziło...  Cannelloni po gospodarsku makaron cannelloni (może być gotowy, ja swój zrobiłam) kapusta kiszona suszone pomidory w oliwie

bastalena
Tego dania nie da się zepsuć 128

więc nie może zabraknąć i tej kapuścianej znakomitości polskiego stołu. Przyrządzany na wiele sposobów, z najprzeróżniejszymi dodatkami, ale u mnie niezmiennie w bardzo podstawowej wersji, ale równie dobrej... Bigos 0,5 kg kapusty kiszonej kawałek mięsa wieprzowego 1 cebula (pokrojona w piórka) 1 marchewka (starta na fasolkowej tarce) 1 pętko kiełbasy (pokrojonej w kostkę) koncentrat pomidorowy ziele angielskie, liść laurowy

bastalena
Na zimno lepsze 21511

każdy nakładałam trochę farszu, zwijałam, obtaczałam w jajku i bułce i smażyłam na wolnym ogniu, tak aby wierzch nie zdążył się przypalić, a środek był ciepły. Smacznego! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------- Powiązane posty: Bigos Makaronowa zapiekanka z gyrosem

bastalena
Nie jedz tego, to jest na święta 142

ciasta na tartę. A to przecież może leżakować w lodówce, rozłożone w formie. W dogodnym momencie jedynie je wyjmujemy i pieczemy. Kapusta na tartę i do łazanek Podobno im bigos się dłużej przegryza, tym jest lepszy. Czy tak samo jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę

bastalena
Pojemniki Sistema Microwave 177

pary i włożyć   pojemnik   do mikrofalówki..a potrawa w kilka minut jest podgrzana i gotowa do jedzenia...     Można również także jakieś potrawy np.jakąś zupkę , bigos itp. w talerzu czy kubku zamrozić..i w każdej chwili możemy ją odgrzać w mikrofalówce... Pojemnik   możemy również wykorzystać do odmrażania np. mięsa mielonego .   Pojemnik  -parowar

Moje domowe kucharzenie
Kolorowa sałatka 306

Zastosowanie w kuchni: • Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki. • Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie kwietnia 155

wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta z koperkiem 163

Prosto, szybko i smacznie...nigdy wcześniej nie robiłam takiej kapusty,a przepis podpatrzyłam  tutaj  i cytuję przepis w całości. Składniki na 4 porcje: 1

Moje domowe kucharzenie
Łazanki 127

dokładnie mieszamy. Przyprawy firmy Prymat, które użyłam do tego dania dodały bardzo smakowitego wyglądu, aromatu i smaku. Mieszanka przypraw do dań z kapustą nadaje się również do domowego bigosu :) insertCookd("d521c42a5e728e609017ceea63895407

Emcia Pichci