Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 330czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia. Krem Mascarpone ubijamy z cukrem na puch. Chałwę rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Do mascarpone dodajemy Śnieżkę i kremówkę miksujemy. Na koniec dodajemy chałwę czy też cukierki czekoladowe i delikatnie mieszamy Tort przekrawamy
Mieszam w Garnku
Sernik z masą toffi i słonecznikiem 192piekę bardzo dużo, więc muszę robić małe porcje. Jesteśmy z mężem tylko we dwoje Rodzynki zalać wrzącą woda i zostawić na jakiś czas. Masło z cukrem utrzeć na puch, dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając. Powoli dodawać twaróg podczas mieszania. jak już twaróg jest wymieszany na gładką masę dodać olejek migdałowy, proszek do pieczenia, budyń, kaszę manną
Kuchnia Pokoleń
Sernik krakowski 190blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką i kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy
Mieszam w Garnku
Tort wielkanocny 223minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. KREM: Budyń ugotować bez cukru na mleku kokosowym według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym porcjami wystudzonym budyniem. WYKOŃCZENIE: Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Dolny i środkowy blat posmarować dwiema łyżkami dżemu porzeczkowego i porcją kremu
Kuchenne zapiski Edyty
Sernik krakowski z bakaliami 227ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić. Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli
Smakołyki Asi
WALENTYNKOWE MUFFINKI 176Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy ze sobą. Przekładamy do papilotek na muffinki lub silikonowych foremek, pieczemy ok 17 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej a na końcu alkohol. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim wystudzone muffinki
słodki bratek
KOKOSOWY SERNIK Z NEKTARYNKĄ NA KRUSZONCE 189oleju, 1-2 nektarynki WYKONANIE Kruszonka: Składniki na kruszonkę zagniatamy. ¼ odkładamy, resztą wykładamy spód formy o wym. 20X22 cm. Masa serowa: Twaróg mielimy. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy partiami ser, a następnie śmietanę, budyń oraz olej. Nektarynki kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na kruszonkę. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy
słodki bratek
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 229sokiem z brzoskwiń. KREM: 500ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i mąki. Wlać na gotujące się mleko, zrobić budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zrobić krem. MUS: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć
Cakes By Kejt
PASCHA - orzechowa odmiana sernika na zimno, z bakaliami. 164cukrem pudrem, dodając powoli ser, serek mascarpone i miąższ wanilii. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy utarte żółtka i ubitą na puch śmietanę. Dokładnie miksujemy. 4. Gdy mamy gładką masę wrzucamy bakalie cały czas miksując i przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy po czym przekładamy
Wypisz Wymaluj
Sernik krakowski 171blaszki. Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach Masa serowa Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno Ser mieszamy z mąką, śmietanką i kaszą. Żółtka ubijamy na puch z cukrami. Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta robimy
Mieszam w Garnku
Pijana śliwka z kremem nutellowym. 404mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodać nutellę i spirytus.Dobrze wyrobić na puszysty krem. Biszkopt nasączyć kawą. Na cieście wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Śliwki pokroić dość drobno, potem ciasto będzie się dobrze kroiło
Sama słodycz i szczypta chili
Babka wielkanocna 189sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy
Pyszności Słodkości
Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd 193cytryn - świeży skórka z 3 cytryn - świeża Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto
Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 186płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć
Sama słodycz i szczypta chili
Wafel ciasteczkowo-orzechowy 225masa stanie się gęsta i jednolita... To chwilkę trwa, ale cóż. Ten smak jest tego wart! Masę jajeczną studzimy, nie podjadamy, chociaż jest pyszna. Masło ucieramy na puch, dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy, Tera tylko przekładamy wafel
Lawendowe Niebo