Bazie Ludzi z Mgły i jeszcze raz dziękujemy za zaproszenie na jajecznicę z wędzonym boczkiem, niestety trzeba było wracać do cywilizacji i nie zdążyliśmy skorzystać. Nie zapominajmy również o pstrągach. Również mocno rozpoznawalnym przysmakiem Bieszczad. Każdy szanujący się zakątek dla łasuchów ma w ofercie pstrąga. Najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami, pachnącego ziołami.. Ech dość,bo już ślinka mi cieknie
Gotuj z RumcajsemZdjęcia dań będą zatem z dwóch wizyt. Ważne jest to, że goście restauracyjni mają gwarancję świeżych produktów. Mule są dostępne w czwartki i piątki, kalmary od czwartku do soboty, pstrągi w piątki i soboty. Dodatkowo są dania specjalne dostępne także w wybrane dni. Krewetki smażone na maśle czosnkowym z dodatkiem białego wina, podane z zieloną natką pietruszki i grzanką(...)pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka z grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek
Karola gotujepstrągi 100 g sera sałatkowego lub feta świeże zioła (oregano, mięta, tymianek) sól pieprz sok z cytryny oliwa Pstrągi myjemy i skrobiemy z łusek, następnie otwieramy i ostrożnie przy pomocy widelca i nożyczek do drobiu pozbywamy się ości odcinając je od nasady głowy i ogona nożyczkami. Całość skrapiamy obficie cytryną i odkładamy do lodówki. Ser mieszamy widelcem z ziołami, formujemy
Gotowanie jest łatweBazie Ludzi z Mgły i jeszcze raz dziękujemy za zaproszenie na jajecznicę z wędzonym boczkiem, niestety trzeba było wracać do cywilizacji i nie zdążyliśmy skorzystać. Nie zapominajmy również o pstrągach. Również mocno rozpoznawalnym przysmakiem Bieszczad. Każdy szanujący się zakątek dla łasuchów ma w ofercie pstrąga. Najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami, pachnącego ziołami.. Ech dość,bo już ślinka mi cieknie
Gotuj z Rumcajsemorzeźwiająca! Panzanella z czerstwym chlebem Wystarczy chleb, garść pomidorków, sałata i oliwa. Wychodzi naprawdę pyszna mieszanka! Jak to we włoskiej kuchni – coś z niczego! Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango Proste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo zdrowa i orzeźwiająca. Artykuł 5 pomysłów na orzeźwiające sałatki dobre
Niedzielny kucharzPstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką tworzy pełnowartościowe danie obiadowe. Polecam. Składniki na dwie porcje: 2 pstrągi patroszone 2 małe cebule czerwone ½ pęczka natki pietruszki 7 młodych ziemniaków sałatkowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy
Wanilia i Kardamonproste! Ważne tylko, żeby kupić odpowiednie mleko. Na blogu znajdziecie też przepisy na biały ser w wersji na słono: twarożek z czarnuszką domowy serek ziołowy. pasta twarożkowa z pstrągiem twarożek Babci Wandzi twarożek z rzodkiewką pasta z wędzonego pstrąga twarożek zwany bryndzą pasta z bobu z białym serem serowe ciasteczka z pastą łososiową serowe słone paluszki z kminkiem pierogi
Kulinarne przygody Gatityrożnych dań, które świetnie sprawdzą się na niedzielnym stole: łatwe i trudniejsze, proste jak barszcz i nieco bardziej skomplikowane. Wypróbujcie i dajcie znaka jak Wam smakowały. ŁATWE I ZDROWE: Pstrąg pieczony na ziemniakach Chrupiąca ziemniaki, chrupiąca skórka, wspaniały aromat i niesamowita prostota wykonania. Jeśli zastanawiacie się jak upiec pstrąga, albo dotąd Wam to nie wychodziło – ten przepis stanie się Waszym
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI: 1 opakowanie tartaletek kruchych łódeczki Bio Schiffchen ( dostępne w sklepach ekologicznych) 1 awokado pomidor 1 sztuka wędzonego filetu z pstrąga 1 łyżeczka natki sok z połówki cytryny skórka z cytryny do smaku 2 łyżki oliwy sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łódeczki wypiecz w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Awokado, pomidora potnij w kostkę, filet z pstrąga porwij
AZgotuj!drugie możemy próbować lokalnych produktów – np. pysznych warzyw, oscypka produkowanego przez lokalnego producenta (zaopatruje w serki Krakowski Kredens), twarożki z mleczarni w Limanowej i Laskowej, czy pstrąga z miejscowej hodowli, które smakują jakby zostały złowione w słopnickim potoku. Także wędzone – pachnące dymem i ogniskiem, przyrządzane w prawdziwej wędzarni a nie podczas chemicznej, przemysłowej obróbki. Pysznie uwędzony pstrąg
Niedzielny kucharzniedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy(...)czasie ściągamy mięso z patelni i przykrywamy do ostygnięcia. Przed podaniem kroimy na plastry i dodajemy na wierzch odrobinę dżemu żurawinowego. Zamiast kaczki kaszę można podać z wędzonym pstrągiem i skropić go odorbiną dresingu z cytryny, oleju i miodu (proporcje: łyżeczka cytryny i oleju, pół łyżeczki miodu). Smacznego! Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy
Niedzielny kucharztych najprostszych daniach siła. Pstrąg sam w sobie jest mega pyszną rybą więc stwierdziłam że nie popsuję go za bardzo i tylko go grillowałam. Odpowiednie dodatki zrobiły swoje, zapraszam. Jadacie ryby? Grillowany pstrąg tęczowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki : 4 wypatroszone pstrągi 6 ząbków posiekanego czosnku 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry olej do smażenia Sposób wykonania : W ypatroszone, umyte i osuszone pstrągi nacinamy ostrym nożem w poprzek
Przepisy i porady kulinarnemałe kawałki warzywa, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz.. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Warzywa muszą zmięknąć. Do gotującego się wywaru delikatnie włożyć oczyszczone pstrągi. Gotować na małym ogniu 3-5 minut. Trzeba pilnować, ryby gotują się bardzo szybko. Wyjąć bardzo delikatnie ryby z wywaru. Ostudzić. Wywar odcedzić, wyjąć marchewkę. Do wywaru wlać ocet, wymieszać
Kuchnia Pokoleń